En Sıcak Konular

Açgözlülerin zehirli oyunu

26 Ocak 2012 08:17 tsi
Açgözlülerin zehirli oyunu Çevre ve insan sağlığı için zorunlu olan arıtma tesislerinde skandal ortaya çıkarıldı.

Bazı sanayi tesislerinin baca ve atık su arıtma tesislerini sadece denetimler sırasında çalıştırdığı ortaya çıktı. Çevre Bakanlığı, ağır ihmali önlemek için fabrikaların baca ve atık sularını on-line izlemeye aldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın sanayi kuruluşlarına yönelik yaptığı denetimlerde acı bir gerçek ortaya çıktı. Bakanlık'ın tespitlerine göre, bazı fabrikalar baca ve atık su sistemlerinde bulunan ve zorunlu olarak sürekli çalışması gereken filtreleri enerjiden tasarruf etmek için sadece denetimler sırasında çalıştırıyorlar. Acı gerçeği öğrenen bakanlık yönetimi, çevre ve insan sağlığını ciddi riske atan sorunu çözmek için klasik denetimler yerine, tüm fabrikaların arıtma tesislerine cihaz takarak 24 saat uzaktan denetleyebileceği yeni bir sistemi uygulamaya geçirdi. 

Ani denetim yapıldı

Bakanlık yetkililerinden edinilen bilgilere göre, bazı tesislerde filtrelerin çalıştırılmadığı, bu nedenle de çevreye ciddi zarar verildiği yönünde ihbarlar geldi. İhbarları değerlendiren bakanlık yetkilileri yaptıkları ani baskınlarla bir çok tesisin, filtrelerini çalıştırmadığı, dolayısıyla çevreye zehirli gaz ve tehlikeli boyutlarda atık su bıraktığını tespit etti.

Yeni sistem zorunlu


Çevre Bakanlığı, bu gelişmeler üzerine radikal kararlar aldı. Buna göre, Türkiye genelindeki tüm fabrikaların bacaları ve atık suları on-line sistem üzerinden takip edilecek. Böylece, arıtma tesislerinin ve filtrelerin keyfi kullanımı engellenecek. Yeni sisteme göre Çevre Bakanlığı, tüm fabrikalardaki baca ve atık su deşarj noktalarına birer cihaz monte edecek. Bu cihazlara Bakanlık yetkilileri dışında hiç kimse dokunamayacak ve müdahale edemeyecek. Hassas cihazlar bacadan çıkan gazı ve atık suyu sürekli ölçüp, elde ettiği sonuçları kayıt altına alıp on-line olarak internet üzerinden merkeze gönderecek.

CEZALAR CAN YAKACAK

Yeni sistemle birlikte çevreye kirleten sanayi tesislerinin kolaylıkla yakalanacağı dolayısıyla cezaların daha etkin işletilmeye başlayacağı belirtildi. Çevre Kanunu'na göre, emisyon standartlarına ve sınırlamalarına aykırı olarak işletenler 37 bin 696 TL; standartlara aykırı emisyona neden olanlar 9 bin 420 TL; kurulması zorunlu olan atık alım, ön arıtma, arıtma veya bertaraf tesislerini kurmayanlar ile kurup da çalıştırmayanlar 94 bin 244 TL idarî para cezası ödeyecek. Suçu bir kez tekrar edenler bu cezaları iki kat, iki ve daha fazla tekrar edenler üç kat cezayla karşılaşacak. Ayrıca kirlilik yönünden özel önem taşıyan bölgelerde işlenen suçlarda cezalar iki kat ödenecek.

bugün


Bu haber 809 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,342 µs