En Sıcak Konular

Üçlü görüşmede sınırlı ilerleme

25 Ocak 2012 21:27 tsi
Eroğlu: ''Genel Sekreterin bütün iyi niyetine rağmen çok sınırlı bir ilerleme olmuştur''.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum tarafının isteksizliğine rağmen Greentree görüşmesinde son aşamayla ilgili daha somut bir takvimin ortaya çıktığını vurgulayarak, ''Bizim için önemli bir husus da çok taraflı toplantıyla ilgili olarak (Genel Sekreterin yaptığı) açıklamada belirtilen takvimlemedir'' dedi. Eroğlu, ''Bugün çok taraflı toplantıya dünden daha yakın olduğumuzu söyleyebilirim'' diye konuştu.

Eroğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un BM'deki açıklamalarının ardından Greentree üçlü görüşmesini Türkevi'nde düzenlediği basın toplantısında değerlendirdi.

Genel Sekreter Ban'ın BM'de yaptığı açıklamaları okuyup değerlendiren Eroğlu, ''Biliyorsunuz Genel Sekreter daha önce bize yazmış olduğu mektupta, Greentree zirvesinde vatandaşlık, yürütmenin seçimi ve mülkiyet konularında konuşup bunu karara bağlayacaktık, ama Sayın Hristofyas aynı taktiği burada da uygulamıştır'' dedi.

''Genel Sekreterin açıklamasında belirtilen bu hususlar, Kıbrıs Türk tarafının talep ve beklentileriyle uyumlu olup, Kıbrıs Türk tarafının sürdürdüğü yoğun diplomasinin bir ürünüdür'' diye konuşan Eroğlu, ''Greentree'de daha fazla ilerleme kaydedebilir miydi- sorusuna 'Edilebilirdi' diye cevap verebilirim. Ama maalesef Rum tarafının isteksizliği bu son Greentree zirvesinde de kendini göstermiştir'' diye konuştu.

Yine de Greentree zirvesinde sınırlı bazı ilerlemelerin kaydedildiğini ve son aşamayla ilgili daha somut bir takvimin ortaya çıktığını vurgulayan Eroğlu, ''Bizim için önemli bir husus da çok taraflı toplantıyla ilgili olarak açıklamada belirtilen takvimlemedir. Bugün çok taraflı toplantıya dünden daha yakın olduğumuzu söyleyebilirim'' ifadesini kullandı.

Greentree'de, Genel Sekreterle iki lider olarak yaptıkları ilk toplantıda Hristofyas'ın olumsuz tavır sergilediğini söyleyen Eroğlu, Hristofyas'ın tavrına bakıldığında Greentree'de sonuç alma amacında olmadığının ortaya çıktığını belirtti.

Eroğlu şöyle konuştu:
''Genel Sekreterin bütün iyi niyetine rağmen çok sınırlı bir ilerleme olmuştur, mesela vatandaşlık konusunda ortaya koymuş olduğumuz öneri Genel Sekreter ve ekibi tarafından gayet olumlu bulunmuştur. Mülkiyette ortaya koyduğumuz öneriler, çapraz oyla ilgili ortaya koyduğumuz öneriler kabul görmüştür. Ama Rum tarafı olumsuz yaklaşımını sergilemekten maalesef vazgeçmemiştir.''

Hristofyas'ın, Genel Sekreterle bu sabah Genel Sekreterin basına açıklayacağı metinle ilgili olarak da sert ve uzlaşmaz tutumunu sürdürdüğüne dikkati çeken Eroğlu, ''Tahmin ederim Genel Sekreter bunu bir tarafa not etmiştir, çünkü Hristofyas tavrıyla Genel Sekretere de dolaylı olarak güvenmediğini ortaya koymuştur. Halbuki Genel Sekretere güvenmemiz gerekir, biz bunu açıkça ifade ettik, şartlar hasıl olursa çok taraflı konferansa geçilecek, dolayısıyla bu Genel Sekreterin takdiridir. Bu takdiri kullanmasını biz engelleyemeyiz demiş olmamıza rağmen Hristofyas bir az da tavrını sertleştirerek öne çıkmaya çalışmıştır, ama tabii bizim de onun o hareketine karşı verdiğimiz cevap ve ortaya koyduğumuz tavır olayı dengelemiştir'' dedi.
Eroğlu daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

aa

Bu haber 608 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,750 µs