En Sıcak Konular

Tunus’ta sorunlar bitmiyor

25 Ocak 2012 15:58 tsi
Tunus’ta aşırı fakir bölgelerin bugüne kadar bir türlü çözülmeyen sorunları hükümet karşıtı eylemleri artırmaya başladı. Tunus cumhurbaşkanı ve hükümet yetkilileri, aşırı solu protesto gösterilerini kışkırtmakla suçlarken sol kesim hükümeti, belli k

Tunus’ta yeni hükümet henüz bir ayını geçmedi ki ülkede istihdam ve kalkınma talebiyle gerçekleştirilen gösteriler iyice artış gösterdi. O kadar ki hükümet yetkilileri, muhalif kesimleri olayları kızıştırmakla suçlamaya başladı.

Gözlemciler Tunus Cumhurbaşkanı Munsıf El-Merzuki’nin hükümete 6 aylık süre verilmesi talebine karşın grevler, eşkiyalıklar, kamu ve özel kuruluşlara düzenlenen saldırılar nedeniyle ülkenin korkunç bir durumla karşı karşıya olduğu yorumları yapıyor.
Bu tıkanıklıklar Cumhurbaşkanı El-Merzuki’yi aşırı solu iktidardaki; İslami Nahda Partisi, Cumhuriyet için Kongre Partisi, İşçi ve Özgürlük içi Demokratik Forum’dan oluşan koalisyona karşı eylemleri teşvik etmekle suçlamaya kadar itti.

Diğer yandan başbakan Hamadi El-Cibali de seçimlerde büyük bir başarısızlık örneği sergileyen Komünist İşçi Partisi’ne ve Ulusal Demokratlar Hareketi’ne atıfta bulunarak, seçimlere razı gelmeyenleri suçladı. El-Cibali, hükümetin yasal olmayan eylemlerin dağıtılması için kanuni yollara başvuracağını vurguladı.

Sendikalar federasyonuna da suçlama

Genel Sendikalar Federasyonu da suçlamalardan payını alanlar arasında yer aldı. Federasyonun protestoları kutlama yoluyla kışkırttığı yönünde üstü kapalı gönderme yapıldı.

Federasyonun genel sekreteri Hüseyin El-Abbasi ise insanların hükümete karşı kışkırtılmasıyla bir alakaları olduğu yönündeki iddiaları reddederek federasyonun zaten grevlerin yüzde seksenine katılmadığına işaret etti.

El-Abbasi ülkede yaşanan tıkanıklığın sorumluluğunu seçimlerden önce toplumsal taleplerin tavanını yükselten ve insanlara abartılı vaatlerde bulunan, buna karşın halkın taleplerini yerine getirmeyen partilere yükledi.

Tunus’un çeşitli bölgelerinde insanlar fakir bölgelerinin kenara itilmişlik durumunun devam etmesini, işsizliğin artmasını, bu nedenle bazılarının eşkiyalığa, yol kesiciliğe, üretimi kesintiye uğratma ve kurumlara saldırma gibi yollara başvurmasını protesto etmek, bu durumdan dolayı duydukları öfkeyi dile getirmek için çeşitli eylemlerde bulunuyor.

Maddi hasar

Başbakan Hamadi El-Cibali geçen Pazartesi günü kurucu meclisin önünde yaptığı açıklamalarda Tunus’un 2011 yılındaki eylemler nedeniyle 1650 milyar dolar hasara uğradığını, sadece fosfat sektöründe dahi 800 milyon dolar zararın söz konusu olduğunu belirtti.

Tunus’ta 2011 yılında ekonomik büyüme oranı, üretimin, ihracatın, yatırımın gerilemesi ve 120’nin üzerinde yabancı kurumun kapanması nedeniyle sıfırın altında %2’ye geriledi.

Öte yandan kurucu mecliste yer alan Cumhuriyet için Kongre Partisi kitlesinin başkanı Semir bin Ömer de ‘sahte protestolarda’ meydana gelen hasardan aşırı solu sorumlu tutarak şöyle dedi: ‘Bazı kesimler en alt düzeylere kadar indi. Partizan çıkarları onlara ülkenin çıkarlarından daha evla geliyor.’

Bin Ömer, aşırı solun hükümeti düşürmek ve bu protestoları türeterek geçiş aşamasını duraksatmak istediğini ifade ederek suçlamalarının delili olduğunu, konu üzerine açık mahkeme araştırması bulunduğunu söyledi.

Sol kesimden suçlamalara cevap

Komünist İşçi Partisi lideri Himmet El-Hemami ise basına yaptığı açıklamada partisinin toplumsal protestoları alevlendirdiği yönündeki suçlamaları tamamen reddetti.

Hükümet yetkililerinin suçlamalarını ‘sorumsuz’ sözleriyle nitelendiren El-Hemami sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Mevcut hükümetin sorunları çözmedeki acziyetini aşırı sola yüklemeden önce bu protesto ve grevlerin ardındaki gerçek sebepleri teşhis etmesi gerekir. Halk öfkesinin sebebi, hükümetin kenara itilmiş ve fakir kesimlerin sorunlarını çözmek için açık bir programının yokluğunda net bir görüşünün bulunmamasıdır.’

Diğer taraftan Demokrasi için Arap Kurumu Genel Sekreteri Muhsin Merzuk da ülkedeki eylemlerin sebebinin, çeşitli kesimlerde kötüleşen koşullar nedeniyle tamamen sosyal olduğunu belirtti. Ardından şöyle dedi: ‘Delilsizce belli kesimleri suçlamak bence hatalı bir yönelim.’

Merzuk son olarak ülkede çözülmesi için tüm Tunusluların dayanışmasını gereken kötü sosyal durumlar olduğuna dikkat çekti. 

Bu haber 645 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,979 µs