En Sıcak Konular

Milli eğitimde askeri vesayetin son bulması

25 Ocak 2012 14:01 tsi
Milli Güvenlik dersi 28 Şubat sürecinde ve öncesinde öğretmenlerin İslâmcı, Solcu, Alevi Kürtçü, Komünist diye fişlenmelerinde Milli Güvenlik dersi vermek için okullara gelen subaylar etkili olmuştur.

Ak Partisinin dün günkü grup toplantısında yaptığı konuşmasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 2012–2013 eğitim ve öğretim döneminden itibaren liselerde askerler tarafından verilmekte olan Milli Güvenlik derslerinin kaldırılacağını ve yerine vatandaşlık bilgisi derslerinin konulacağını açıkladı.

Askeri sistem, yönetim ve idaredeki etkisini, okullarda Milli Güvenlik dersi ile sirayet ettirmektir. Bunun en tipik örneklerinden biri, askerin inisiyatif ve öncülüğüyle başlatılan 28 Şubat`ta, sürecin en kalıcı ve tahripkâr icraatlarından biri olan başörtüsü yasağını İmam Hatiplere taşıma operasyonunun Millî Güvenlik dersleri kullanılarak başlatılmış ve neticeye ulaştırılmış olmasıdır. Okul yönetimleri ile Millî Güvenlik dersi verenler karşı karşıya gelmekte, yöneticiler kendilerini baskı altında hissetmektedirler.

Milli Güvenlik dersi 28 Şubat sürecinde ve öncesinde öğretmenlerin İslâmcı, Solcu, Alevi Kürtçü, Komünist diye fişlenmelerinde Milli Güvenlik dersi vermek için okullara gelen subaylar etkili olmuştur. İnsan kişiliğini ve inanç bütünlüğünü görmezden gelen; statükoya aykırı fikir ve yaklaşımlar benimseyebilme ve geliştirebilme hakkını yok sayan bir anlayışla çocuklarımız, gençlerimiz resmi ideolojik kalıplar doğrultusunda şekillendirilmeye çalışılmaktaydı.


Okullarda üniformayla dolaşan subaylar, yalnız öğrenciler için değil idareci ve öğretmenler açısından da sakıncalar oluşturmaktadır. Subayların olduğu ortamda idareciler ve öğretmenler kendilerini temkinli olmak zorunda hissetmekte, doğal ve rahat davranışlar gösterememekte, düşüncelerini açığa vurmada çekingen davranmaktadırlar.


Eğitimin Milli güvenlik dersi ile On yıllardır yoğun ideolojik bağnazlıkla ve dayatmacı yöntemlerle düzen ve düzenin kutsalları karşısında pasif, çaresiz, eleştiri ve sorgulama cesaretinden yoksun nesiller yetiştirilmesi hedeflenmiştir. Sadece giyime değil, zihne de yansıtılan üniformalı eğitim anlayışı neticesinde okul kışlalaştırılmış, öğrenciler askerleştirilmişti.

Türkiye'deki eğitimin; insan hakları ve Avrupa Birliği Uyum süreci çerçevesine oturması için en başta Anayasanın sivilleşmesi gerekmektedir. Ortaya çıkan belgenin de gösterdiği gibi okullarda askeri denetim ve vesayet aracı olarak işleyen ve kışla tipi eğitimin simgesi haline gelen, Eğitimde bireyleri ötekileştiren Milli Güvenlik derslerinin Kaldırılması geç kalmış ama önemli bir adım olarak gördüğümüz ve memnuniyetle karşıladığımız bu kararından ötürü hükümeti ve Başbakanı tebrik ediyoruz.

Sayın Başbakanın biran önce Milli Eğitim Bakanlığından Eğitim sisteminin amaçları ve uygulamaları insani bir perspektifle baştan aşağı yeniden gözden geçirmelidir. Artık öğrencilerimizin nasıl düşüneceğini, neye inanacağını ve kiminle nasıl bir diyalog geliştireceğini tayin etmekten ve tek tip zihniyet oluşturma gayretinden vazgeçilmelidir.

Diyarbakır İmam Hatip Mezunları *
Yardımlaşama ve dayanışma Derneği Başkanı



Bu haber 513 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,085 µs