En Sıcak Konular

1800 yıllık esrarengiz yapıyı kim inşa etti?

25 Ocak 2012 13:49 tsi
İngiltere’nin doğusundaki Norfolk bölgesinde, Roma döneminden kaldığı anlaşılan esrarengiz bir yapı keşfedildi.

Arkeologlar, Roma mimarisinde bir benzeri daha bulunmayan yapının hangi amaçla yapılmış olduğunu anlamaya çalışıyor.

Yaklaşık bin 800 yıl önce yapıldığı düşünülen gizemli yapı, antik Venta Icenorum kentinin güneyinde kalıyor. Romalıların hiçbir mimari eseriyle örtüşmeyen yapının merkezinde yatay bir oda, bu odanın üzerinde de dikdörtgen şeklinde ayrı bir oda bulunuyor. Merkezdeki odanın kenarlarından kanat gibi uzanan diğer iki odaysa yapıya üçgene benzeyen bir görünüm kazandırıyor.

Nottingham Üniversitesi’nden William Bowden, Roma döneminden kalan ve bir benzeri daha bulunmayan yapının, “dini ayinler için kullanılan bir tapınak" olduğunu düşünüyor.

Bölgenin kuş bakışı fotoğrafı, esrarengiz yapının civarında bir büyük villa, eve benzeyen iki bina ve çok köşeli bir başka yapının da bulunduğunu gösterdi.
 
NE AMAÇLA İNŞA EDİLDİ

Araştırmacılar, geçici olarak inşa edildiği düşünülen yapının bir kez düzenlenen bir etkinlik veya ayin için kullanıldığını tahmin ediyor

Esrarengiz yapının kanatlarını oluşturan odaların ve dikdörtgen odanın temelinde, balçık ve kireç taşı bulundu. Bowden, “Bu maddeler yapının oldukça hafif olduğuna, muhtemelen balçık duvarlardan ve samanla örtülmüş çatıdan oluştuğuna işaret ediyor” dedi.

Bowden, yapının merkezindeki odanınsa kireç harcı, balçık ve çakmak taşıyla tuğla parçalarının karıştırılmasından oluşan daha sert bir maddeyle yapıldığıı belirtti. Odanın çatısınınsa kiremitlerden yapıldığı tahmin ediliyor.
 
Arkeologlar, araştırma alanında bazı eşyalar bulsa da, eşyaların kanatlı yapıyla doğrudan ilişkisini kuramadı. Bowden, kırsal alanda toprağın sürülmesi, aynı zamanda metal detektörlerle hazine avcılığı yapılmasının araziye zarar verdiğini belirtti.

ICEI UYGARLIĞININ TOPRAKLARI

Roma İmparatorluğu’nun fethetmesinden önce bölgede yaşayan uygarlık Iceni halkı olarak biliniyordu. Kanatlı yapının Iceni’lerin soyundan gelen insanlar tarafından yapıldığı öne sürülse de, iki bulgu bu görüşle çelişiyor.

Bowden, Iceni’lerin mimarisinin basit yapılardan oluştuğunu ve kanatlı yapı kadar özenli olmadığını belirtti. Yapının inşa edildiği alan ise Roma öncesi eski uygarlıkların sahip olduğu çok tanrılı inancı ortaya koyuyor. Bowden, “Iceni tanrıları, nehirler, ağaçlar, kutsal korular gibi yerlerle özdeşleştirilmişti” dedi.

VAHŞİCE BASTIRILDILAR

Roma, İngiltere fethini İmparator Cladius önderliğinde M.S. 43 yılında başlattığında, Iceni halkının sert direnişiyle karşılaştı. Liderleri Prasutagus M.S. 60 yıllarında öldüğünde, Iceni halkı Roma’ya bağlı bir krallık haline geldi.

Prasutagus’un karısı Boudicea, atalarından kalan kutsal topraklarına el konması ve kızlarının işkenceden geçirilmesi üzerine ordu kurarak ayaklandı. Yollarına çıkan Roma birliklerini yenerek Londinium’u (bugünkü Londra) yağlamayan Boudicea, Watling Savaşı’nda Roma ordusuna yenildi.

Eski çağların az bilinen savaşçı kadın liderlerinden olan Boudicea’nın yenilgisiyle, Iceni uygarlığı tarih sahnesinden silindi ve topraklarına Venta Icenorum inşa edildi.

Hürriyet



Bu haber 649 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,363 µs