En Sıcak Konular

Bağış: Irkçıları yakından izliyoruz

25 Ocak 2012 12:48 tsi
AB Bakanı Egemen Bağış, Almanya'da aşırı sağcılar tarafından öldürülen Türklerin cinayetleriyle ilgili araştırmaları ciddiyetle ve yakından izlediklerini söyledi.

Bakan Bağış, Almanya'nın Münih kentindeki "Bayerischer Hof" otelinde Türk gazetecilerle bir araya gelerek, çeşitli konulara ilişkin soruları yanıtladı.

Bakan Bağış, Münih'teki görüşmeleri sırasında aşırı sağcı cinayetlerin gündeme gelip gelmediği sorusuna karşılık, Bavyera Eyalet Meclisi Başkanı Barbara Stamm ile yaptığı görüşmesinde bu konuyu gündeme getirdiğini, bu konuya büyük önem verdiklerini ve araştırmaları yakından izlediklerini söylediğini belirterek, "Aşırı sağcı cinayetlerin araştırılmasını çok önemsiyoruz" dedi.

Bu konuda Türk hükümetinin Almanya'da kendilerine rapor sunulmasını isteyip istemediğinin sorulması üzerine de Bakan Bağış, gelişmeler oldukça bunu basınla paylaşacaklarını, her zaman Türk vatandaşlarının yanında olduklarını ve Münih Başkonsolosu'nun da araştırmaları yakından izlediğini ifade etti.

Bakan Bağış, "Irkçılık maalesef hiç bir ülkenin sınırları içinde kalmayan bulaşıcı bir hastalık. Bununla mücadele etmek de insanlığın ortak görevidir. Bu çerçevede burada entegrasyonu çok önemsiyoruz. Ama entegrasyonun başarılı olabilmesi için burada artık farklı zihinsel değişikliklerin vaktinin geldiğini de ben görüşmelerimde vurguladım" dedi.

Almanya'da zihinsel bir değişikliğin şart olduğunu belirten Bağış, Almanca öğrenmenin önemli olduğunu, ancak yapılan bilimsel araştırmalara göre, çocukların ana dillerini çok iyi öğrenmeleri durumunda ikinci bir dili de iyi bir şekilde öğrenebildiklerinin tespit edildiğini söyledi.

"Çifte vatandaşlık konusunun da Almanya'da tartışılmasının vakti gelmiştir" diyen Bağış, insanların kendi vatandaşlıklarından kolay kolay vazgeçemediğini, bu nedenle insanlara çifte vatandaşlık hakkının verilmesi gerektiğini, bunun aslında Almanya'nın da çıkarına olduğunu, böylece yaklaşık 3 milyon insanın potansiyelinden faydalanabileceğini kaydetti.

Bağış, Kıbrıs Rum kesiminin AB dönem başkanlığı sırasında bir çözüme ulaşılmasının beklenilip beklenilmediği şeklindeki bir soruya karşılık da, "Rum dönem başkanlığına kadar bir çözüm olursa biz birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti ile memnuniyetle bir araya geliriz ve fasıllarda müzakere başlıklarını açarız. Adadaki yarım devlet Avrupa'daki gibi bir barış projesinin başkanı olduğunu iddia ederse, biz o yarım devletle aynı masaya oturmayız. Komisyonla ilişkilerimizi sürdürürüz. Ama o yarım devletin 500 milyon Avrupalıyı temsil ettiği iddiasını da çok ciddiye almayız. Hani 23 Nisan'da küçük çocukları büyüklerimiz kendi koltuklarına oturturlar ya, biz de Kıbrıs Rum kesiminin dönem başkanlığını aynı şekilde telakki ederiz" diye yanıt verdi.

Fransız senatosunun Ermeni iddialarıyla ilgili aldığı karara ilişkin de Bakan Bağış, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuda gerekli açıklamaları yaptığını hatırlatarak, "Şu anda Fransa'da aklı selim sahibi insanların bu konuyu anayasa mahkemesine taşıma çabası içinde olduklarını gözlemliyoruz. Kendi iktidarlarının kendi cumhuriyetlerinin değerlerini, AB'nin kuruluş değerlerine hassasiyet göstermeleri gerçekten bizleri mutlu etmektedir. Bu artık Fransa'nın bir iç meselesidir. Zaten başından beri bu bir iç meseleydi. Bu iç siyaset istismar projesiydi. Ama şu anda Fransa'da akıl sahiplerinin gerekli öncülüğü ortaya koyduklarını görmek bizi mutlu etmektedir" dedi.

Bakan Bağış, Münih'te katıldığı bir konferansta Türkiye'deki dijital teknolojinin gelişimi hakkında bilgi verdiğini belirterek, Türkiye'nin günümüzde dünyada en fazla internet kullanımının olduğu ülkelerden biri olduğunu, halkın yüzde 80'inin cep telefonu kullandığını, yaklaşık 13 milyon insanın da geniş çaplı ağ aboneliği olduğunu söyledi.

Bağış, dünyada dijital teknoloji dostu bir ülke olarak ön plana çıktıklarını, bunun da ön yargılara karşı mücadele açısından önemli olduğunu kaydetti.

Bavyera eyaletini yöneten Hristiyan Sosyal Birlik Partisi'nin (CSU), Türkiye'nin AB üyeliğine olumlu bakmadığının hatırlatılması üzerine de Bakan Bağış, bu konunun da görüşmelerde gündeme geldiğini, Türkiye'deki gelişmeleri rakamlarla açıkladığını da CSU'lu muhataplarının en azından kafalarının karıştığını söyledi.

Bavyera Eyaleti Başbakanı Horst Seehofer ile bir kez daha görüşemediğini de hatırlatan Bağış, "Herhalde kendisini ikna edebilirim korkusuyla görüşmedi" şeklinde espri yaptı.

Türkiye'deki gelişmelere de değinen Bağış, Türkiye'deki milli gelirin 300'den 11 bin dolara çıktığını, turizm gelirinin 30 milyar dolara ulaştığını, Türkiye'nin bu gücüyle Almanya'nın yükünü paylaşabilecek konuma geldiğini söyledi.

Bağış, Türkiye'nin de AB üyeliğiyle Avrupa'nın ilkelerine ve standartlarına ulaşmak istediğini kaydetti.

Bakan Bağış, basın toplantısının ardından helikopterle İsviçre'nin Davos kentine gitti.

aa





Bu haber 535 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,137 µs