En Sıcak Konular

Mısır ‘25 Ocak Devrimi’ni kutluyor

25 Ocak 2012 11:42 tsi
Mısır’da 25 Ocak devriminin üzerinden bir yıl geçmesi münasebetiyle yapılacak kutlamalara katılmak için binlerce Mısırlı Tahrir Meydanı’nda toplandı. Mısırlı grupların en büyük ortak talebi ise askeri konseyin en kısa zamanda iktidarı sivil bi

Mısır’ın başkenti Kahire’nin merkezinde bulunan, geçtiğimiz yıl gerçekleşen ve eski cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’i 11 Şubat’ta görevinden ayrılmaya mecbur bırakan devrimin atan kalbi olan Tahrir Meydanı’nı 25 Ocak Devrimi’nin ilk yıldönümünü kutlama havası kapladı.

Dün sabahtan bu yana yüzlerce genç Tahrir Meydanı’na akın etti. Akşam olana kadar meydanda toplananların sayısı binlere ulaştı. Toplanan gençlerin yağan yağmura karşın sayıları arttı. Aksine yağmur, birçoklarına devrim havasını hatırlattı.

Gündüz saatlerinde çoğunluğu özellikle 6 Nisan Gençlik Hareketi olmak üzere devrim gençleri koalisyonlarına tabi gençler oluşturuyordu. Gençler devrimin, uğrunda gerçekleştiği ama hala gerçekleşmeyen talepleri dile getiren ve Askeri Konsey’in hemen görevden ayrılmasını ve yönetimi sivillere teslim etmesini talep eden pankartlar hazırlamaya başladı.

Akşam saatlerinde ise Müslüman Kardeşler Cemaati’nden binlerce genç meydanı doldurdu. Yaşanan gerilimin ortasında kendilerine bir platform hazırlamaya başladı. Zira devrim gençleri ikinci bir devrime hazırlandıklarını ifade ederken İhvan gençleri devrimi kutlamaya geldiklerini belirtiyor.

İhvan da Tahrir’de

Müslüman Kardeşler Cemaati’nden doğan Hürriyet ve Adalet Partisi liderlerinden Muhammed El-Baltaci, Tahrir Meydanı’nda toplanma hususunda cemaatin ve partinin konumunu belirtmiş ve kutlamalara katılma sebeplerini şöyle sıralamıştı: ‘Tarihle gurur duymak, devrimde elde edinilen başarıları kutlamak, şehitlere sadakatlerini göstermek ve devrimin kalan taleplerinin gerçekleştirilmesi çağrısında bulunmak.

El-Baltaci, eski rejimin sembol isimlerinin istifa edip görevlerinden ayrılmalarına, bazı kurumlarının dağılmasına ve ülkede parlamento seçimleri yapılmasına işaret ederek şöyle konuştu: ‘Devrim, birçok başarılar elde etti.’

El-Baltaci, devrimin kalan taleplerinin gerçekleşmesi talebiyle devrimin yıldönümü kutlamalarına katılacağını, bu taleplerin başında da yönetimin cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılarak –seçilmiş parlamento ve cumhurbaşkanına hiçbir şekilde vesayet söz konusu olmadan- sivillere nakledilmesi yer aldığını dile getirdi.

Diğer taraftan 6 Nisan Gençlik Hareketi Siyasi Ofisi üyesi İnci Hamdi, hareketin 25 Ocak faaliyetlerine katılıma çağrı için birkaç gündür yoğun kampanya başlattığını, 750 binin üzerinde broşür dağıttığını, bu kampanyanın tek gayesinin ise askerin kışlasına dönmesi ve yönetimin seçilmiş halk meclisine teslim edilmesi talebinin gerçekleşmesi olduğunu açıkladı.
Devrimi tamamlamak istiyoruz

İnci basına yaptığı açıklamalarda hareketin barışçıl şekilde devrimi tamamlamayı istediğine işaret ederek göstericilere karşı uygulanacak en ufak şiddet olayından Askeri Konseyin ve hükümetin sorumlu olacağını vurguladı. Orduyu da göstericileri ve kamu mallarını koruma adına üzerine düşeni yapmaya çağırdı.

Bundan önce de 20’nin üzerinde parti ve devrimci güç bir bildiri yayınlayarak iktidarın hızlı bir şekilde sivil bir yönetime teslim etmesini talep etmiş, askeri kuruma istisnai yetkiler veya ayrıcalıklar verilmesini şiddetle reddetmişti.

Devrim Gençleri Koalisyonu üyesi Şadi El-Gazali Harb tarafından okunan bildiride şu ifadelere yer verildi: ‘Devrim şu üç hedefle gerçekleştirildi: Ekmek, onur ve toplumsal adalet. Bu hedeflerden hiçbiri gerçekleşmedi. Buna ek olarak devrimde şehit olanlar ve yaralananlar için kısas da uygulanmadı. Sadece komik bir yargılama ile yetinildi. O kadar ki durum sonunda Mübarek’in avukatının Mübarek’in cumhurbaşkanlığı görevine geri dönmesini talep etmesine kadar vardı.’

Cumhurbaşkanlığı adayları da toplanıyor

Muhtemel cumhurbaşkanı adayları da yıldönümü kutlamalarına katılacaklarını vurguladı. Dr. Abdulmunim Ebu’l Fettuh, halkı devrimin kalan taleplerinin gerçekleştirilmesi için Tahrir Meydanı’nda toplanmaya çağırdı. Hamdeyn Sabahi de Şibra bölgesinden Tahrir Meydanı’na doğru gerçekleştirilecek yürüyüşe katılacağını ifade etti. Abdullah El-Eş’al ise Çarşamba sabahı meydana doğru gideceğini ancak halk ile ordu arasında çatışma çıkmasından kaçınmak adına protesto gösterilerine katılmayacağını vurguladı.

25 Ocak devrimi yıldönümü kutlamaları sadece başkent ile sınırlı kalmayacak. Başta devrim sırasında Mısır’ın en faal şehirlerinden biri olan Süveyş olmak üzere ülkenin diğer bölgelerinde de gösteri ve yürüyüşler için hazırlıklar yapılıyor. Şeyh Hafız Selame de şehit ailelerinden ve siyasi kuvvetlerin temsilcilerinden oluşan bir yürüyüşe önderlik edecek. Yürüyüş Şüheda Camisi’den başlayıp Tahrir Meydanı’nda son bulacak. Meydanda devrimcilerin katillerinin yargılanması için temsili bir mahkeme kurulacak.



Bu haber 650 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,224 µs