En Sıcak Konular

Fransa'ya 'uluslararası' tepki

25 Ocak 2012 11:41 tsi
Uluslararası Af Örgütü (Amnesty), 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasa teklifinin kabul edilmesinin ifade özgürlüğünü tehdit ettiğini bildirdi.

Merkezi Londra'da bulunan örgütten yapılan açıklamada, Fransa Senatosunda kabul edilen yasa tasarısının ifade özgürlüğünü ihlal edeceği belirtilerek, "2001 yılında Fransa'nın 1915 yılında Ermenilerin zorla yerlerinden edilmelerini ve topluca ölümlerini soykırım olarak tanıdığı" hatırlatıldı.

Yeni yasanın ise "soykırımı inkar edenlere bir yıl hapis cezası ve/veya 45 bin euro para cezası verilmesini" içerdiğini bildiren örgüt, uluslararası insan hakları hukukunun ifade özgürlüğü üzerindeki kısıtlamaların ancak milli güvenlik, kamu düzeni ya da başkalarının hakları veya saygınlığını koruma gibi durumlarda uygulanabileceği hükmünü içerdiğine dikkati çekti. Açıklamada, "Bunların hiçbiri bu konuda uygulanamaz ve yeni yasa ifade özgürlüğünü suç kapsamına sokacaktır" denildi.

Uluslararası insan hakları hukukunun ayrıca, devletlerin ayrımcılık, düşmanlık ve şiddete teşvik eden ulusal, ırksal ve dini nefretin savunulmasını önlemesi gerektiğini bildirdiği kaydedildi. Ancak yeni yasanın bunun aksine neden olduğu kaydedildi.

"İNSANLAR GÖRÜŞLERİNİ İFADE ETMEKTE ÖZGÜRDÜR"

Açıklamada Uluslararası Af Örgütü'nün Avrupa ve Orta Asya Direktörü Nicola Duckworth'ün şu sözlerine yer verildi:

"Bu yasa eğer uygulanırsa Fransa'nın ifade özgürlüğünün desteklenmesi konusundaki uluslararası yükümlülüğüne ters düşecektir. İnsanlar bu konudaki görüşlerini ifade etmekte özgürdür, Fransa'da da, Türkiye'de de, başka yerde de. Bu yasada söz konusu olan asıl şey, 1915 yılında Ermenilerin geniş çapta öldürme olaylarının ya da zorla yerlerinde edilmelerin soykırım olup olmadığı değil, Fransız yetkililerin bu tartışmaya ilişkin ifade özgürlüğünü kısıtlama girişimidir. Fransız yetkililer, uluslararası insan hakları konusundaki yükümlüklerine uymakta başarısız olmaktadır."

ABD'DEN AÇIKLAMA

Fransa Senatosu'nda kabul edilen yasayla ilgili olarak ABD'den de bir açıklama geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, günlük basın brifinginde, Fransa Senatosunun 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasa teklifini kabul etmesiyle ilgili bir soruyu da yanıtladı.

Sözcü Nuland şunları söyledi.

“Bu konudaki görüşlerimiz çok iyi biliniyor ve değişmedi. Bu görüşlerimizi ve bu konuyu nasıl ele almayı seçtiğimizi Fransa hükümetiyle paylaştık. Bu, Türkiye ile Fransa arasındaki bir mesele ve aralarında iyi ilişkiler olduğunu görmek isteriz. İki ülke de ABD'nin müttefikleri. İki tarafa da mesajımız bu.”

Kaynak: Habertürk

Bu haber 568 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,855 µs