iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Bir türlü netleşmiyor...

25 Ocak 2012 09:26 tsi
Bir türlü netleşmiyor... Gözünüzü yormayın.. Daha da flulaşacak...iyibilgi özel

iyibilgi Ankara

“Seçimler” elbette ve dünya büyük ülkelerin seçimlerine odaklandığından, Fransa’nın seçimine çok yüz vermedi. Fransa Devlet Başkanı Sarkozy’nin Ermeni hamlesine gerekçelerden biri de elbette bu ve eğer “politikanın doğası”na uygun sayarsanız normal de!

Sarkozy seçimlere giderken bıçak sırtı dengeleri tutturmaya çalışıyor ve kaybederse-dedikodulara göre-karısını bile kaybetme riski bulunan biri için her türlü “girişim” mübah sayılabilir.

Ama hepsi bu kadar değil. Türkiye ile Fransa’nın rekabet halinde olduğu konular az da değil yeni de değil. Bu rekabetin bir parçası da aslında “birbirlerinden istediklerini” alamamaları.

Basit örnek vermek gerekirse, Türkiye’nin AB’ye yönelik adımlarına Paris çelme takarken, Ankara da Fransa’nın tüm bölgeye yönelik adımlarını kısaltıyor. Bundan sonrası da daha iyi olacak gibi değil.

Eş zamanlı diğer gelişmelere de dikkat gerekiyor; Şu anda Rusya’nın (Medvedev’in) liderliğinde Ermenistan ve Azerbaycan arasında finale yönelik görüşmeler (Soçi’de) yapılıyor!

Denir ki, “şu an üzerinde uzlaşılmaya en yaklaşılan taslak bu imiş” ve Türkiye buna “he” demiş?

Sözde soykırım tasarısının Senato’dan geçmesinin ardından Azerbaycan da Paris’e tepki gösterdi ama aynı Bakü, Azerbaycan-Ermenistan arabuluculuğu görevini üstlenen Minsk Grubu üyesi olan Fransa’yı “istemem” dememiş!

Fransa’nın bu yasa girişimine Almanya’nın reaksiyonu da ilginç! Berlin de Türkiye’ye yönelik böyle bir hamle edecek cümleleri medyada haberleştirildi. Başta, “tamam işte birlikte hareket ediyorlar” havası verse de Almanya’nın soykırım konusundaki özel durumundan dolayı gerçekleşmesi biraz zor.

Zor olduğuna göre Berlin’e bunu yaptıran kim? İzni veren kim?

Tabii bu tür tasarılar söz konusu olduğunda ABD’yi atlamak imkansız. 2015 yılına dönük Ermeni diasporasının büyük hazırlıklıkla içinde olduğu artık biliniyor. Amerika’ya ve “seçim zamanı”nda sirayet edecek böyle bir dalga nasıl bir hasar yaratabilir?

Dikkat gerektiren bir diğer nokta da, Avrupa’dan yükselen bu gelişmeler, Türk kamuoyunda algısı zaten bozuk AB hevesini iyice köreltiyor.

Türkiye’nin Rum dönemine denk gelen isteksizliği bu olaylarla beraber AB ruhunun ölmesine yol açabilir. İyi olur, kötü olur o ayrı konu.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,527 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,835 µs