En Sıcak Konular

'Devrimi tamamlamaya geldi'

25 Ocak 2012 08:37 tsi
'Devrimi tamamlamaya geldi' Obama'nın Büyükelçisi Moskova’yı karıştırdı.

ABD’nin Moskova Büyükelçiliği’ne atanan “Turuncu devrim” uzmanı Michael McFaul’ün, görevine başlar başlamaz Putin muhalifleriyle görüşmesi tepki çekti. Bir siyasi uzman, “Büyükelçi’nin ‘Rusya’da Tamamlanmayan Devrim’ diye kitabı var. Bu devrimi tamamlamak için mi geldi” diye sordu.

2009 yılında ABD-Rusya ilişkilerinde başlayan “reset döneminin” mimarı, ABD Başkanı Barack Obama’nın eski Rusya danışmanı Michael McFaul’ün, Moskova’daki büyükelçilik görevi olaylı başladı.

48 yaşındaki Büyükelçi McFaul’ün Kremlin Sarayı’na daha güven mektubunu sunmadan, görevinin ilk 48 saatinde Rusya Başbakanı Vladimir Putin’e karşı onbinleri sokağa döken muhaliflerle özel görüşmeler yapması Moskova’nın tepkisini çekti. 16 Ocak’ta ülkeye gelen büyükelçi, seçimden ikinci çıkan Komünist Partisi ve Adaletli Rusya Partisi’nden temsilcileriyle görüşmüştü.

Dün Duma’da kürsüye çıkan iktidardaki “Birlik Rusya” Partisi’ne yakınlığı ile bilinen Liberal Demokrat Parti lideri Vladimir Jirinovski, ABD elçisiyle görüşmeye giden milletvekillerini vatan haini ilan ederek soruşturma açılmasını istedi. Jirinovski, “Başkanlık seçimlerine hazırlanan Rusya’da muhalefet partilerinden milletvekilleri yabancı ve üstelik bize karşı savaşa hazırlanan bir ülkenin büyükelçiliğinde ne işi var. Bu kişileri vatan haini ilan etmek gerek. Rusya Parlamentosu’nun etik komitesi bu milletvekillerinin davranışlarını değerlendirsin” dedi.Büyükelçinin “Rusya’da Tamamlanmayan Devrim” isimli kitabı olduğunu hatırlatan Mihail Leontev isimli siyasi analist de “Büyükelçi McFaul, Rusya’ya özel bir amaç için mi çalışmaya geldi? Bu da devrimi tamamlamak mı’’ diye sordu.

Diplomasi kariyeri yok

Moskova’ya geldiği günden beri Rusya muhalefetinden altı temsilciyle özel görüşmeler yapan büyükelçinin aslında diplomat kariyeri yok, Stanford Üniversitesi’nde siyaset bilimi profesörü idi. Son 30 yılda diplomasi kariyeri olmadan atanan ikinci kişi. Büyükelçi Rusya konusunda ise uzman, Putin’le ilgili sayısız makale kaleme aldı. Rusya-Avrasya baş danışmanı olarak Obama’nın Rusya politikasını şekillendirdi. 

Nerdun Hacıoğlu / Hürriyet



Bu haber 975 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,280 µs