En Sıcak Konular

İşte hükümetin B ve C planı

25 Ocak 2012 08:03 tsi
İşte hükümetin B ve C planı Hükümet, küstah yasaya FransIz kalmayacak.

Önce hukuk mücadelesi verilecek. Ardından diplomatik ve ekonomik yaptırımlar art arda uygulamaya konulacak.

İŞTE O İKİ AŞAMALI PLAN

B PLANI: Hükümet, küstah yasaya Fransız kalmayacak. Önce hukuk mücadelesi verilecek Ardından diplomatik ve ekonomik yaptırımlar art arda uygulamaya konulacak.

C PLANI: Diplomatik ilişkilerin seviyesi ikinci katip düzeyine indirilecek. Paris Büyükelçisi geri çekilecek. Peugeot, Renault gibi Fransız şirketleri ihalelere giremeyecek. Uçak alımlarında Airbus devre dışı bırakılacak.

Fransa’nın sözde Ermeni soykırımını inkarını suç sayan yasayı kabul etmesinin ardından Türkiye ‘B Planı’nı devreye sokuyor. Senato’da kabul edilen yasanın Fransa Anayasa Mahkemesi tarafından iptal ettirilmesi için girişimlere başlandı. Türkiye, Fransa’ya yönelik yaptırımlarını belirlemesine rağmen Anayasa Mahkemesi’nin kararını Fransa Senatosu’nda kabul edilen sözde Ermeni soykırımı inkarını suç sayan yasayla ilgili izlenecek strateji Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun önceki gece AK Parti Genel Merkezi’nde yaptığı toplantılarda belirlendi.

ÖNCE HUKUK MÜCADELESİ

Yasanın TemsilcilerMeclisi’nde kabul edilmesinin ardından birtakımyaptırımları hayata geçiren Türkiye, Senato’da kabul edilmesinin ardından hukuk mücadelesi başlatıyor. Senato’da kabul edilenveAnayasa’ya aykırı olduğu belirtilen yasanın iptal edilmesi için AnayasaMahkemesi’ne başvurulması sağlanacak. Fransa Anayasası’na göre Anayasa Mahkemesi’ne başvurulabilmesi için 60 senatörün imza atması gerekiyor. Türkiye, yasaya ret oyu veren senatörlerin yasanın iptali için AnayasaMahkemesi’ne başvurmasına yönelik kulis çalışması yapacak. Anayasa Mahkemesi’nin de yasayı onaylaması halinde ise yaptırımlarda ‘C Planı’ devreye sokulacak.

AĞIR YAPTIRIMLAR VAR

Yasanın Anayasa Mahkemesi tarafından onaylanarak yürürlüğe girmesi ile birlikte katı yaptırımlar devreye girecek. Fransa ile diplomatik ilişkilerin seviyesi ikinci katip düzeyine indirilecek. Türkiye’nin Paris Büyükelçisi geri çekilecek. Ankara’daki Fransız Büyükelçisi’nin de istenmeyen adamilan edilmesi bekleniyor. Fransa’ya yönelik ekonomik yaptırımlar da kapıda. Kamu ihalelerine Fransız şirketlerinin girmesi önlenecek. Türkiye uçak alımlarında Fransız şirketi Airbus’u devre dışı bırakacak. Kamuya araç alımlarında ise Fransız otomobil şirketleri Peugeot ile Renault devre dışı bırakılacak. Bu arada Türkiye Fransa’ya yönelik ilk yaptırımını hayata geçirdi. Dün yapılması gerekenTürkiye FransaOrtakEkonomik Konsey Toplantısı iptal edildi.

Genç Türkler’i unutmayın

Anayasa Komisyonu raportörü Jean Piere Sueur, büyük alkış alan konuşmasında, yasanın anayasaya veinsan haklarına aykırı olduğunu söyledi.

♦ Hükümet adına konuşan Patrick Ollier’in sözleri alkışlanmadı.

♦ Tasarıyı izlemeye gelen Ermeniler’in çoğunluğu yaşlıydı.

♦ Bunun üzerine bir senatör, “Fransa’daki genç Türkler’i unutmayın” ifadelerini kullanarak Türkler’in dinamik nüfusuna dikkat çekti.

♦ Türkiye’yi en fazla Yeşiller ile UCR partileri destekledi.

♦ UCR partisinden Nathalie Goulet, “Türkler, Müslüman olmayıp, Hıristiyan olsaydı, bu yasayı geçirecek miydiniz” diye sordu. Ayrıca, “6 ay önce reddettik, bugün nasıl oyluyorsunuz” sorusunu da gündeme getirdi.

♦ Yasayla ilgili anlaştığımız lobi firmasının çok faydalı olduğu belirtildi.

RİFAT HİSARCIKLIOĞLU: 350 milyar dolarlık yatırımı riske ettiler

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, küstah yasayı çıkartan Fransa’nın, bu olaydan dolayı büyük ekonomik kayba uğra-yacağını belirterek “Önümüzdeki dönemde yapılacak 350 milyar dolarlık yatırımı riske ettiler” dedi. Bu yasayla Fransa’nın kaybedeceğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’nin 100 milyar dolarlık nükleer başta olmak üzere enerji yatırımlarına, AB müktesebatı kapsamında çevre konusunda 100 milyar dolarlık yatırımlara, 50 milyar dolarlık metro ve trenlerdeki yenileme yatırımlarına ve savunma sanayiinin 100 milyar doları bulan yatırımları olacak. Toplamda 350 milyar dolarlık yatırımları riske ettiler. THY’nin yine yatırımları olacak. Bunlara Fransız firmalarının katılması zorlaşacak” şeklinde konuştu. Önümüzdeki dönemde hükümetin yaptırımlarıyla ilgili alacağı her kararı TOBB olarak destekleyeceklerini söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Türkiye adına çalışan Fransız iş dünyasına teşekkür ediyoruz. Çünkü Fransız iş dünyası örgütleri çok büyük destek verdiler Türkiye’ye ve bizlere” dedi. Tasarının Fransızlar arasında da derin görüş ayrılıklarını neden olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu,“Bazı senatörler, ‘Bu yasanın verdiği zarar çok büyük olacak. Fransız vatandaşı olan Ermeniler ve Fransız vatandaşı olan Türkler şimdi eylem yapıyorlar. Kendi toplumumuz içinde bile ikilik çıkardık’ dediler” değerlendirmesinde bulundu.

bugün
 

Bu haber 877 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,872 µs