En Sıcak Konular

Osman Can: Fransa, Türkiye'yi örnek aldı

24 Ocak 2012 17:47 tsi
Anayasa Mahkemesi eski raportörü Osman Can, Ermeni soykırımı iddialarının reddini suç sayan yasa sebebiyle eleştirdiği Fransa'nın Türkiye'ye benzediğini söyledi.



Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Osman Can, Fransa'nın 1915 felaketi konusunda düşünce özgürlüğünü sınırlandırdığını belirtti. Can, "Türkiye'de TCK 301 veya 305 maddelerinin 1915 Felaketi konusunda düşünce özgürlüğünü sınırladığını düşünüyorsak ve kabul ediyorsak Fransa'nın kendine benzeyen Türkiye'yi takip ederek, örnek alarak, bir bakıma kendi insan hakları standardına düşürerek yoluna devam ettiğini ve yanlış bir adım attığını, düşünce özgürlüğünü sınırladığını da kabul etmeliyiz." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin 'soykırım var' diyeni Fransa'nın ise 'yok' diyeni cezalandırdığını söyleyen Osman Can, "Türkiye'nin demokratikleşme yönünde ilerlediğini ve AB standartlarını yakalamaya çalıştığını düşünerek, "neyse düzelir" desek de, Fransa'ya ne demeli? Onunki herhalde AB'de bir ilk. Ben burada hukuki kaygıların pek fazla yerinin olmadığını politik kaygılar bu kanunun çıkarıldığını düşünüyorum." dedi.

Fransa ve Türkiye'nin ulus devletler olarak birbirine çok benzediğine dikkat çeken Osman Can, şöyle devam etti: "Şimdi başka bir ülkede gerçekleşmiş olan veya gerçekleştiği iddia edilen bir olay konusunda başka bir ülkenin kendi parlamentosunda bir yasa çıkarmak suretiyle orada ki bir olgunun şöyle değil de böyle cereyan ettiğini belirlemiş olması, benimsediği bir politik tercihin karşısında, onunla ters duran tercihleri cezalandırması ciddi bir problem."

(CİHAN)

Bu haber 1,078 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,327 µs