En Sıcak Konular

Anter Anter, 21 yıl sonra baba ocağında

24 Ocak 2012 16:31 tsi
Diyarbakır'da 20 Eylül 1992 tarihinde öldürülen Kürt aydın yazar Musa Anter'in oğlu Anter Anter, 21 yıldan sonra ilk defa baba ocağına geldi.

Türkiye'ye girişi yasak olduğu için ilk defa babasının mezarını ziyaret eden Anter, duygulu anlar yaşadı.

Mardin'in Nusaybin ilçesine bağlı Akarsu beldesindeki evlerinin avlusunda bulunan babasının mezarını ziyaret eden Anter, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın özel izniyle Türkiye'ye geldiğini söyledi. Ziyaretten dolayı çok mutlu olduğunu kaydeden Anter, mezar ziyaretinden sonra gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Anter, "Şu anki mutluluğumu tarif edemiyorum. Böyle de olsa babamı görmek ayrı bir mutluluk. Çok güzel bir duygu. Tahmin etmiyorum, beni buradan artık hiç kimse götüremez, ben de burada olacağım." dedi.

Anter, 1972 yılında vatandaşlıktan çıkarıldığını kaydederek, hala neden çıkarıldığını bilmediğini kaydetti. Anter, sözlerini şöyle sürdürdü: "Herhalde Kürtçülüğümüzdendir, Kürt olmamızdandır. Musa Anter'in oğlu olmamızdandır. Taviz vermedik. O zamanki hükümetlere, cunta rejimine taviz vermedik. Ondan dolayıdır. Yoksa başka ne olabilir? Adam öldürmedik, kaçakçılık yapmadık."

Anter Anter, 1987 ile 1991 yılları arasında Turgut Özel zamanında memlekete gelerek babasıyla görüştüğünü ifade ederek, o tarihten bu yana memleketine gelemediğini söyledi. Babasının cenazesine de gelemediğini ifade eden Anter, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Babamın katilleri baştakilerdir. Her zaman söylüyorum. Süleyman Demirel, Mehmet Ağar, Tansu Çiller, Ünal Erkan ve Jitem'dir. Onlar yakalanmalı. Onlar yargılanacak. Eninde sonunda yargılanacak. Mesela tetikçi babamı vurmuş, onlar benim için hiç mühim değil. O baştakiler önemli. Zaten onlarla görüşeceğiz. Onlara dava açacağım."

"İLK DEFA KARDEŞİMLE YAN YANAYIZ"

Anter'in ziyaretinde hazır bulunan ağabeyi Dicle Anter de kardeş olarak ilk defa aynı toprakta yan yana olduklarını söyledi. Daha iyi günler temennisinde bulunan Dicle Anter, "İlk defa kardeşimle yan yana geliyoruz. Kürt halkına görülen reva bu. Halen devam ediyor. Köyler boşaltıldı. İnsanlar göç etti. Hala onun acısını çekiyoruz. Umarız ki yeni bir dönem başlar. Hep beraber daha iyi günler yaşarız." dedi.

Cihan



Bu haber 657 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,806 µs