En Sıcak Konular

Boğazköy Sfenksi, Boğazkale'ye bereket getirdi

24 Ocak 2012 15:06 tsi
Yaklaşık 100 yıl aradan sonra Hitit başkenti Hattuşa topraklarına dönen Boğazköy Sfenksi, Çorum'un Boğazkale ilçesinde turizmi canlandırdı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın gayretleriyle yıllar sonra restorasyon amacıyla götürüldüğü Almanya'dan anavatanı olan Boğazkale'ye getirilen Boğazköy Sfenksi, ilçedeki turizmi hareketlendirdi.

Boğazköy Sfenks'inin yanı sıra İstanbul'dan getirilen diğer sfenks ve yenilenen modern Boğazköy Müzesi de ilçenin turizm potansiyeline büyük katkı sağladı.

Çorum Valiliği ve Boğazkale Kaymakamlığı'nın ortaklaşa hazırladığı turizm projeleriyle UNESCO'nun Dünya Mirası ve Dünya Belleği listesinde bulunan Boğazkale'nin, turizmde hak ettiği yere ulaşması hedefleniyor.

-Turist sayısında yüzde 23 artış-

İlçe Kaymakamı Murtaza Dayanç AA muhabirine yaptığı açıklamada, Boğazköy Müzesi verilerine göre Hattuşa ve Yazılıkaya ören yerini 2011 yılında 57 bin 922 kişinin ziyaret ettiğini söyledi.

Boğazköy Müzesi'nin modern müzecilik anlayışıyla yenilendiğini hatırlatan Dayanç, müzeyi ziyarete açıldığı Mayıs ayından itibaren 10 bin 226 kişinin ziyaret ettiğini belirtti.

2011 yılı içinde ilçeye yerli ve yabancı olmak üzere 68 bin 148 ziyaretçi geldiğini belirten Dayanç, 2010 yılına göre ziyaretçi sayısında yüzde 23 artış yaşandığını kaydetti.

İlçenin Hitit devletinin izlerini yansıtan nadide bir kültür hazinesi olduğunu ifade eden Dayanç, kaymakamlık olarak hazırladıkları yeni projelerle ilçenin turizm potansiyelini arttırmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Turizm projelerini 2012 turizm sezonuna yetiştirmeye çalıştıklarını belirten Dayanç şunları kaydetti:

''Valilik ve Kaymakamlığımız tarafından yürütülen projeler sayesinde ilçe ve ülke turizmine yeni hizmet alanları kazandırılmış olacak. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı'ndan (OKA) hibe desteği kazanan 'Zamana Direnen Başkent Hattuşa'da 2 Gün' projesinde sona gelindi. Proje kapsamında Hitit şehir surları aydınlatıldı. İbikçam göleti Japon Bahçesi Mesire Yeri ve kamp alanları tamamlandı. Yöresel el sanatları ve kültür evi ile Hitit savaş arabaları projelerinde ise sona yaklaşıldı. Hitit savaş arabalarıyla ziyaretçilerimiz Boğazkale'de gezi imkanı bulacak. Yine OKA destekli 'Hattuşa'dan Dulkadiroğulları Konağı'na Hitit Esintisi' projesinde ise tarihi bir ortamda konaklama ve dinlenme imkanı sağlamaya çalışıyoruz. Tarihi yapısı ve mimari özellikleri korunarak restore edilen tarihi konak, otantik bir ortam ve geniş bahçesi ile misafirlerine hizmet verecek.''

Geçtiğimiz yıl turist sayısındaki artışın memnuniyet verici olduğunu belirten Dayanç, turizm alanında yürütülen çalışmaların ilçede olumlu yanıt verdiğini ancak ziyaretçi sayılarını yetersiz bulduklarını dile getirdi.

Dayanç, dünya çapında üne sahip Hititlerin başkenti Hattuşa'nın yılda yüz binlerce ziyaretçisinin olması gerektiğine dikkati çekerek hedeflerinin ilçeyi turizmde ulaşması gereken en iyi noktaya getirmek olduğunu sözlerine ekledi.

Bu haber 930 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,945 µs