En Sıcak Konular

Çiçek: Türk-Fransız ilişkileri etkilenecek

24 Ocak 2012 15:00 tsi
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Fransa Senatosunda alınan kararın, ''Fransa'daki siyasi akıl, hukuk devleti anlayışı ve özellikle ifade özgürlüğü bakımından son derece sağlıksız bir gelişme'' olduğunu ifade etti.

Çiçek, yaptığı yazılı açıklamada, iktidardaki Halk Hareketi için Birlik (UMP) milletvekilleri tarafından sunulan ve amacı, 1915 olaylarına ilişkin soykırım iddialarının sorgulanmasının Fransa'da cezai yaptırıma tabi tutulması olan yasa teklifinin dün Senato Genel Kurulunda 86'ya karşı 127 oyla kabul edildiğini hatırlattı.

Yasa teklifinin, gerek içeriği gerek dayandırıldığı gerekçeler bakımından son derece yanlış bir tasarruf olduğunu belirten Çiçek, ''Bu kararın tarafımızdan yapılan girişimlerin yanı sıra önde gelen Fransız hukukçuları ve siyasilerin uyarılarına rağmen alınmıştır. Demokratik bir kurum olan Senatoda bu yönde alınan karar Fransa'da siyasi akıl, hukuk devleti anlayışı ve özellikle ifade özgürlüğü bakımından son derece sağlıksız bir gelişmedir'' dedi.

Konunun özü ve ciddiyeti dikkate alındığında, seçim dönemi dinamiklerinin gözetilerek yürütülen bu sürecin haksız ve sorumsuzca bir adım teşkil ettiğini ifade eden Çiçek, şunları kaydetti:

''Teklifin oylanması öncesinde Fransa Senatosunda süren tartışmalarda ülkemizin tarihi saatlerce tek yanlı yorumlarla karalanmış ve bunun sonucunda ifade özgürlüğünü kabul edilmeyecek şekilde sınırlayacak bir karar ortaya çıkmıştır.

Siyasi bir kurum olan Fransa Parlamentosunun, ciddi hukuki boyutu da bulunan bu tarihi meseleyi böyle tek taraflı bir sonuca bağlamasının, Türk-Fransız ilişkilerini olumsuz etkilemesi kaçınılmazdır.

Fransa Parlamentosunun, yapılan hatanın tüm Fransa'ya mal edilmeden düzeltilmesi ve aklı selimin hakim kılınması yönündeki beklentimizi muhafaza etmesini istiyoruz.''

 
AA

Bu haber 628 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,649 µs