En Sıcak Konular

İsveç medyası: Türkiye karara öfkeli

24 Ocak 2012 13:19 tsi
Fransa'da senatonun kabul ettiği 1915 olaylarıyla ilgili karara İsveç gazeteleri de sayfalarında ve internet sitelerinde geniş yer verdi.

Senatonun kararı "Türkiye soykırım yasasına öfkeli" gibi başlıklarla verilirken, karardan sonra Fransa ile Türkiye arasındaki ilişkilerin zor bir döneme girdiğine dikkat çekilerek, Türkiye'nin gösterdiği tepkiye yer verildi.

İsveç Radyosu SR'nın internet sitesinde, oylama sırasında senato önünde Türklerin yaptığı protesto gösterilerinin fotoğrafları kullanılarak verilen haberde, Fransa'nın aldığı karar ile 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesinin bu ülkede artık suç olduğu ifade edildi.

Karar ile birlikte Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkilerin ise derin bir kriz ile karşı karşıya olduğuna dikkat çekilirken, bu konuda Türkiye'nin Fransa'yı uyardığı bildirildi.

Kararın Türkiye'de hükümet tarafından tarihi bir skandal olarak tanımlandığına değinen İsveç Radyosu, Türk tarafının karardan önce ve sonra gösterdiği tepkilere geniş şekilde yer verdi. Türkiye'nin, Fransa'nın tutumuna karşı 22 Aralık 2011 tarihinden itibaren tepki vermeye başladığının hatırlatıldığı haberde, bundan sonra ise diplomatik, politik ve ekonomik tepkilerin en üst düzeyde uygulama konulmasının beklendiğine dikkat çekildi.

Haberde ayrıca Fransa senatosunun kararı ile, iki NATO üyesi ülke olan Türkiye ile Fransa arasında Suriye konusunda alınacak herhangi bir uygulama öncesinde iki ülke arasında derin bir krize neden olduğuna da işaret edildi.

Fransa'da karara karşı çıkanlar arasında olan Dışişleri Bakanı Alain Juppe'nin bulunduğuna ve Juppe'nin kararın yasal dayanağının olmadığını açıkladığına da dikkat çekildı.

Dagens Nyheter ve Svesnka Dagbladet gazeteleri ise, Fransa'nın kararı ile ilgili yabancı ajansların geçtiği haberlere yer verirken, "Türkiye soykırım yasasına öfkeli" başlığını kullandı. Haberde, yasa ile birlikte basın özgürlüğünün kısıtlanacağı ve demokrasinin kısıtlanacağı görüşlerinin dile getirildiğine dikkat çekildi.

aa

Bu haber 560 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,127 µs