En Sıcak Konular

Dünya 'inkar' yasasını böyle gördü

24 Ocak 2012 10:59 tsi
Dünya 'inkar' yasasını böyle gördü Fransa'da Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasa teklifinin Senato'dan da geçmesi, uluslararası basında da geniş yankı buldu.

Avrupa Birliği Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, Komisyon'un üye ülkelerin milli meclislerinde yapılan oylamalarla ilgili yorum yapmadığı belirtildi.Açıklamada, Türkiye ile üye ülkeler arasında itidalin hâkim olması temennisi dile getirildi.

Uluslararası basın ise Türkiye'nin tepkisini öne çıkarıyor.

New York Tımes: ''Fransa Senatosu’nun yasayı geçirmesi, Türkleri öfkelendirdi.''

New York Times gazetesi, haberi " Yasa Fransa Senatosundan geçti, Türkleri Öfkelendirdi" başlığı ile duyurdu. Haberde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Fransa'ya karşı önlem alacağız" sözlerine yer verildi, Fransa ile Türkiye arasındaki askeri işbirliğinin, ekonomik anlaşmaların bir süredir askıda olduğuna dikkat çekildi.

New York Times, Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun yasayı Fransa tarihinde kara bir leke olarak gördüğünü de kaydetti.

BBC: ''Türler Öfkeli''

İngiliz yayın kuruluşu BBC, Türkiye'nin tepkisine geniş yer verdi. BBC, Türk Dışişleri Bakanlığı'nın yasayı "sorumsuzluk" şeklinde nitelendirdiğini belirtiyor, Türkiye'nin Paris'teki büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu'nun Fransa ile ilişkilerde bir yırtılma yaşandığı şeklindeki sözlerini aktarıyor. BBC, yasanın, ikisi de NATO üyesi olan Türkiye ile Fransa arasında ciddi bir çatlağa yol açabileceği şeklindeki görüşlere yer veriyor.

Yasada "Ermeni" ifadesine yer verilmemesinin de Türkiye'yi yatıştırmadığına dikkat çeken BBC, Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan'ın ise yasanın kabulünü "tarihe altın harflerle yazılacak gün" olarak tanımladığının altını çiziyor.

The Guardıan: ''Türkiye Kalıcı Sonuçlar Konusunda Fransa'yı Uyardı''

İngiliz Guardian gazetesi de, Fransa'da Senatodaki tartışmaların öğleden sonra başlayıp, bütün akşam sürdüğünü aktardı. Sarkozy'nin yasayı Nisan ayındaki cumhurbaşkanlığı seçiminden önce onaylayacağı tahmininde bulunan Guardian, Fransa Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'den aşırı tepki vermemesini istediğini de yazdı.

Rianovosti: "Fransa Ermeni İddialarının Reddini Yasakladı"

Rusya'da yayımlanan Rianovosti gazetesi, Fransa Senatosu tarafından da kabul edilen yasanın, Türkiye ile Fransa'yı karşı karşıya getirdiğini yazdı.

Japan Today:'' Türkiye Fransa'nın Kararını Sorumsuzluk Olarak Nitelendirdi''

Japan Today gazetesi de, Türkiye'nin yasaya sert tepki verdiğini, Dışişleri Bakanlığı'nın Fransa'ya karşı kalıcı yaptırım uyarısını sayfalarına taşıdı.

Jerusalem Post: ''Ankara İlişkileri Maslahatgüzar Seviyesine İndirebilir''

İsrail'de yayımlanan Jerusalem Post gazetesi, Türkiye'nin Fransa'ya misillemede bulunacağını, ilişkileri maslahatgüzar seviyesine indirebileceğini yazdı.

Türkiye Hakarete uğradı

Yeni Zelanda televizyonu, Fransa'daki yasayla Türkiye'nin hakarete uğradığı flaşını attı, Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin bir üyesine karşı ekonomik ambargo kararı alamayacağını, ancak kamu ihalelerinden Fransa'nın dışlanabileceğini, diplomatik krizin de büyüyebileceğini kaydetti.

Irısh Tımes: ''Türkiye Öfkeli''

IrishTimes gazetesi de Türkiye'nin tepkisine yer verdi, Fransa Türkiye ilişkilerinde ciddi bir diplomatik gerilim yaşanacağını kaydetti.

The News: ''Türkiye Konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine Taşıyabilir''

Pakistan'da yayımlanan The News gazetesi ise, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın, konunun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşınabileceği yolundaki sözlerini aktardı, Türkiye'nin Euronews'tan çekilebileceği yolundaki haberlere de yer verdi.

PRESS TV: "Fransa Senatosu Tartışmalı Yasayı Kabul Etti"

İran'ın Press Televizyonu ise, Fransa'nın tartışmalı yasayı kabul ettiğini, Türkiye'nin sert tepki gösterdiğini, Fransa'ya karşı önlemlerin kalıcı hale geleceği uyarısında bulunduğunu duyurdu.

Kaynak: TRT Haber

Bu haber 827 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,963 µs