En Sıcak Konular

OYAK'ı Ergenekon mu kurdu?

24 Ocak 2012 09:03 tsi
OYAK'ı Ergenekon mu kurdu? Ergenekon davasıyla birleştirilen Danıştay saldırısında, OYAK Güvenlik yeniden tartışmaların merkezine oturdu.

Şirkete 3 Ocak'ta yapılan operasyonun ardından önemli bilgiler gündeme geliyor. Tutuklanan eski OYAK Güvenlik Genel Müdürü Orhan Çoban'ın (emekli albay) Emniyet'teki sorgusunda, şirketin Ergenekon'la irtibatı üzerinde durulduğu öğrenildi. Edinilen bilgilere göre Çoban'a sanıklarda ele geçirilen "Security A.Ş. Uluslar Arası Güvenlik Şirketi Projesi İstanbul/26 Haziran 2000" isimli doküman hatırlatıldı. Belgede, 'istihbarat görevlerinde uzmanlaşmış emekli bir albayın başkanlığında güvenlik şirketi kurulacağı' belirtiliyordu. Bu şirketin OYAK, adı geçen albayın da kendisi olup olmadığıyla ilgili sorulara Çoban, 'Bilgim yok.' karşılığını verdi.

Organize Şube Müdürlüğü'nde alınan ifadesi sırasında Oyak Güvenlik Genel Müdürü Orhan Çoban'a bilgi sahibi olarak ifadesi alınan ve 2002 yılında Genelkurmay İstihbarat Okul Komutanlığı'ndan emekli olan Binbaşı Zahit Engin'in ifadeleri soruldu. Engin'in söz konusu ifadesinde, Ergenekon'un genelde özel harpçilerden oluştuğunu, Danıştay olayında binanın güvenliğini OYAK Güvenlik'in yerine getirdiğini, OYAK Güvenlik'in başında, eski özel harpçi Kurmay Albay Orhan Çoban'ın bulunduğunu, Danıştay olayının dinci bir örgüt tarafından yapılmadığını anladığını, olayı gerçekleştiren Alparslan Arslan'ın Ergenekon örgütü ile ilişkilerinin ortaya çıkmasının da kendi düşüncesini doğruladığını, kamuoyunda Yeşil olarak bilinen Mahmut Yıldırım ile yaptığı görüşmelerde Orhan Çoban'ın güçlü bir albay olduğundan bahsettiğini, bu nedenle Danıştay saldırısında Orhan Çoban'ın güvenlik şirketinin işin içinde olduğunu öğrenince bu olayın arkasında Ergenekon'un olduğunu düşündüğünü anlatmıştı. Çoban, söz konusu ifadelere, "Zahit Engin'i tanımıyorum. Bu iddialarda bulunmasının sebebini bilmiyorum. Mahmut Yıldırım'ı MİT'te gördüm. Burada Mehmet Eymür'ün yanındaydı. Bunun dışında bir daha görmedim." diye cevap verdi.

Orhan Çoban'a Ergenekon terör örgütü soruşturması kapsamında yargılanan emekli Tuğgeneral Veli Küçük, Ümit Oğuztan, M. Şener Eruygur, Ufuk Akkaya, Tuncay Özkan gibi isimlerde ele geçirilen 'Security A.Ş. Uluslar Arası Güvenlik Şirketi Projesi İstanbul/26 Haziran 2000' isimli doküman da soruldu. Söz konusu dokümanın 'Amaç' başlığı altında, 'güvenlik şirketlerinin istihbarat örgütleri için çok önemli olduğu, oluşturulacak güvenlik şirketinin istihbarat görevlerinde yer alarak uzmanlaşmış emekli bir kurmay albayın başkanlığında kurulması gerektiği ve tüm personelin yalnızca emekli istihbarat subaylarından oluşturulması gerektiği' ifade ediliyor. Danıştay kameralarının kayıtlarının silinmesiyle ilgili bilirkişi raporunun İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde okunmasının ardından OYAK kurumuyla ilgili gönderilen 29.04.2010 günü ve 01.05.2010 tarihli ihbarlarda, 'Danıştaş saldırısının Ergenekon terör örgütünün OYAK kolu tarafından gerçekleştirildiği, olayın ortaya çıkması sonrasında, OYAK içerisinde belge ve dokümanların imha edilmesi ve sessiz olunmasının emredildiği' ifade edildi. Ayrıca OYAK içerisinde başı çeken Ergenekon terör örgütü üyeleri adlı bir isim listesinin bulunduğu, Emniyet yetkililerine giden ihbarlarda OYAK şirketi içindeki Ergenekon örgütü üyelerinin isim listesi arasında Orhan Çoban ve Coşkun Ulusoy'un bulunduğu belirtildi.

Zaman 

Bu haber 1,101 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,401 µs