En Sıcak Konular

Danimarka, Roj TV hakkında inceleme başlattı

23 Ocak 2012 18:49 tsi
Danimarka Radyo Televizyon Üst Kurulu, Roj TV ile ilgili yeni bir inceleme başlattıklarını, 6 ay içerisinde karar vereceklerini açıkladı.

Kopenhag Şehir Mahkemesi tarafından PKK'nın yayın organı olarak tescillenen Roj TV'nin yayın iznini iptal girişimini daha önce 3 kez reddeden Radyo Televizyon Kurulu mahkemenin kararından sonra yeni soruşturma açma kararı aldı. Kurul, Chritian Scherfig başkanlığında yaptığı toplantıda Roj TV'ye verilen yayın izninin yeniden değerlendirilmesini görüştü. Kurul 2005, 2006 ve 2008 yılında Roj TV'nin yayın izninin iptal başvurularını reddetmiş, adı geçen televizyonun yayınlarının objektif olduğuna karar vermişti.

Türkiye – Danimarka ilişkilerinde önemli bir sorun olan Roj TV ile mahkemenin verdiği 'PKK'nın kontrolünde' kararından sonra Radyo – Televizyon Kurulu harekete geçti. Kurul, mahkemenin verdiği kararın ışığında Roj TV'nin yayın iznini yeniden görüşme kararı aldı. Kararla ilgili bir açıklama yapan kurul başkanı Christian Scherfig, Roj TV'nin 2008-10 yılları arasında yayınlarını mercek altına alan Kopenhag Şehir Mahkemesi'nin kanalın PKK kontrolünde olduğuna karar verdiğini hatırlattı. Scherfig "Yasalara göre, Danimarka'dan yayın izni alan bir televizyon kanalının karar ve haber merkezinin de Danimarka'da olması gerekiyor. Kopenhag Şehir Mahkemesi, Roj TV'nin haber merkezi ve stüdyolarının Brüksel'de olduğuna karar verdi. Bu durum bizim için yeni bir durum ve yasalara aykırı. Bu konuda net bir durum var; yayın izni Danimarka'dan ise tüm yayın merkezide burda olmalıdır. Çalışanların çoğunluğu Danimarka'da bulunmalıdır." dedi.

Roj TV'nin idari merkezi Radyo – Televizyon Kurulu ile aynı cadde üzerinde bulunmasına karşılık, stüdyoları Brüksel'de bulunuyor.

Scherfig, mahkeme kararında Roj TV yayın politikasının PKK'ya yakın isimler tarafından alındığına işaret ettiğine belirterek, Roj TV hakkında aldıkları kararın tamamen hukuki olduğunu söyledi. Mahkeme kararı sonrası Danimarkalı yetkililerin herhangi bir müracaatı olmadığına işaret eden Scherfig, "Biz tamamen ortaya çıkan karardan hareketle soruşturma açma kararı verdik." dedi.

Danimarka yasalarına göre Roj TV'nin son 3 aylık yayın kayıtlarını muhafaza etmesi gerektiğini vurgulayan Christian Scherfig, "Bu yayınların tamamını tercüme ettirerek mahkemenin verdiği karar ışığında gözden geçireceğiz. İncelemenin 3-6 ay arasında bitmesini bekliyoruz." diye konuştu.

Christian Scherfig, Roj TV'nin Kopenhag Şehir Mahkemesi'nin verdiği kararı temyize götürmesinin kendilerinin yapacağı soruşturmaya etkisinin olmayacağını belirterek, "Mahkeme ceza yasasına göre karar veriyor, biz radyo- televizyon kanununa göre hareket ediyoruz. İkisi arasında bir bağlantı yok." dedi.

Kopenhag Şehir Mahkemesi 10 Ocak'ta Roj TV'nin yayın merkezinin Brüksel'de olduğunu ve kanalık PKK kontrolünde olduğuna karar vermişti.

Mahkemenin kararının ardından Eutelsat, Roj TV'nin uydularından yaptığı yayını dün gece itibariyle tamamen durdurdu. Farklı uydu şirketleriyle temasa geçen Roj TV şimdilik sadece internetten yayın yapabiliyor.

Öte yandan toplantı sırasında terör örgütü sempatizanı küçük bir grup gösteri yaptı.

Cihan



Bu haber 685 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,704 µs