En Sıcak Konular

Tunus'ta Arap Baharı sonrasına hazırlık

23 Ocak 2012 17:37 tsi
Adana Ticaret Odası (ATO) ve Adana Sanayi Odası (ADASO), Tunus'ta düzenlenen Türkiye-Tunus-Libya İş Forumuna heyetle katılarak, 'Arap Baharı' sonrasında yeniden yapılanma sürecini ele aldı.

Adana Ticaret Odası (ATO) ve Adana Sanayi Odası (ADASO), Tunus'ta düzenlenen Türkiye-Tunus-Libya İş Forumuna heyetle katılarak, "Arap Baharı" sonrasında yeniden yapılanma sürecindeki Afrika ülkeleriyle olan ticari bağlarını en üst seviyeye taşıdı.

Adana heyetinin başkanlığını yapan ADASO Yönetim Kurulu Başkanı Sadi Sürenkök ile ATO Meclis Başkan Vekili Sümer Şen, forumun; gerek Adana, gerekse Türkiye'nin Kuzey Afrika'da yer alan ülkelerle birçok alanda ticari işbirliği yapabileceğini net şekilde ortaya koyduğunu söylediler.

Üyelerinin dış pazarlardan daha fazla pay alabilmesi için çalışmalarını sürdüren Adana Ticaret Odası ve Adana Sanayi Odasının üyelerinden oluşan Adana Heyeti, Tunus'un Hammamet kentinde düzenlenen Türkiye-Tunus-Libya İş Forumuna 28 kişilik heyetle katıldı. Türkiye'nin değişik illerindeki dernek ve kuruluşların da yer aldığı üç günlük forumda, Türkiye, Tunus ve Libya arasında başta tarım ve tarım teknolojileri, inşaat ve altyapı, turizm, enerji, gıda, imalat ve makine sanayi olmak üzere birçok alanda ikili ve üçlü iş ortaklıklarının kurulabileceği sonucuna varıldı.

STRATEJİK ORTAKLIK

Türkiye- Tunus- Libya İş Forumunda 140 kişilik Türkiye Heyeti adına konuşma yapan Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sadi Sürenkök, toplantıya konuşmacı olarak katılan Tunus Başbakan Yardımcısı Rıza Saidi'nin, ''Daimi bir stratejik ortaklık kurmamız lazım, biz tek milletiz. Bakıyoruz bayraklarımıza aynı bayrak, hilali ve yıldızı aynı'' sözlerinin önümüzdeki döneme ilişkin önemli ipuçları verdiğini söyledi.

Sürenkök, "Gerek Adana, gerekse Türkiye, sanayi altyapısı, müteahhitlik deneyimi, tarım ve imalat potansiyeliyle her türlü işbirliğine hazırdır. Tarihsel bağlarımızı yatırım ve ticari faaliyetlerle daha da geliştirebiliriz. Adana olarak, Tunus ve Libya'daki yeniden yapılanma sürecinde pay sahibi olmak istiyoruz. Haritaya baktığımızda, Tunus ve Libya'nın Afrika'ya açılan birer kapı olmakla kalmayıp, vizyonunu da Avrupa'ya dönmüş ülkeler olarak görüyoruz. Türkiye ise hem Asya hem Afrika kıtaları içerisinde yer alıyor. Tarihsel yakınlığımız, coğrafi olarak da desteklenmiş durumda. Bu koşullar altında ticaretimizi geliştirmememiz için hiçbir neden yok. Biz, buralara kadar geldik, ülkenizi, ekonominizi tanıma, iş potansiyelinizi değerlendirme imkanı bulduk. Tunus ve Libyalı iş adamlarını da en kısa zamanda Türkiye'ye, Adana'ya bekliyoruz. Afrika ülkelerine Tunus ve Libya'dan açılmak istiyoruz. Karşılıklı işbirliğine her zamankinden daha çok ihtiyacımız olduğunun farkındayız. Önümüzdeki 3 yıl içerisinde aramızdaki ticaret hacmini on katına çıkarmayı hedefliyoruz. Eğer önümüze bir hedef koyabilirsek başarılı olacağımıza inanıyoruz." dedi.

GÖRÜŞMELER BAŞARILI GEÇTİ

Forum kapsamında gerçekleşen ikili işbirliği görüşmelerinde, özellikle Adana Heyetinde yer alan iş adamlarına yoğun ilgi gösterildi. Görüşmelerde, özellikle inşaat, gıda ve gıda imalatı, tarım ve tarıma dayalı sanayi alanlarında talep yoğunluğuyla karşılaşıldı.

Tunus'un Ankara Büyükelçisi Mehrez Ben Rhouma ve Adana Fahri Konsolosu Nuri Sabuncu'nun davetiyle İş Forumuna katılan Adana Heyeti, Tunus Ticaret ve Sanayi Odasını da ziyaret ederek, Tunuslu iş adamları ve firma temsilcilerini Adana'ya davet ettiler.

İş görüşmelerinin oldukça başarılı geçtiğini ifade eden ATO Meclis Başkan Vekili Sümer Şen, "Tunus ve Libya'da müthiş bir potansiyel var. İlişkilerin karşılıklı geliştirilmesiyle birlikte Türkiye'nin cari açığının kapatılması, dış ticaretinin artırılması açısından önemli bir açılıma dönüştürülebilir. Tunus ve Libya ile ticari bağların artırılması, Türkiye'nin Afrika kıtasının her kesiminde ticaret yapma imkanını da beraberinde getirecektir. Forum, gerek Adana, gerekse Türkiye'nin Afrika pazarını tanınması ve irdelenmesi açısından çok yararlı olmuştur." görüşlerini dile getirdi.

Cihan 

Bu haber 583 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,169 µs