En Sıcak Konular

Arap Birliği rapor etti

23 Ocak 2012 17:06 tsi
Arap Birliği gözlemcileri, her iki taraftan 136 ölüm rapor etti...

Arap Birliği gözlemcilerinin, Suriye'de hem hükümet yanlıları hem de muhaliflerden 136 ölümü rapor ettiği bildirildi.

Gözlemci heyetinin başkanı Sudanlı General Muhammed El Dabi, Kahire'de düzenlediği basın toplantısında, gözlemcilerin ülkeye varışından bu yana her iki taraftan 136 ölüm rapor ettiklerini belirterek, başkent Şam dışında patlamaların, askeri ve sivil bölgeleri hedef aldığını söyledi.

El Dabi, heyetin, Suriye içinde 36 yabancı medya kuruluşunun faaliyet gösterdiğini tespit ettiğini ifade ederek, heyetin Suriye'deki çalışmasını savundu.

Heyetin görevinin, ülkedeki şiddete son vermek olmadığına işaret eden El Dabi, görevlerinin, Arap Birliği planının uygulanmasındaki gelişmeleri gözlemlemek olduğunu söyledi ve "Heyetin misyonu gözlem; öldürmeye ya da yıkıma son vermek değil. Şiddet durursa, durduğunu söyleyeceğiz. Durmazsa da durmadığını söyleyeceğiz" dedi.

El Dabi öte yandan, heyetin varlığının Suriye'de şiddetin kademeli biçimde azalmasını sağladığını sözlerine ekledi.

Douma kentindeki cenaze törenine 150 binden fazla kişi katıldı

Suriye'nin başkenti Şam yakınlarında bulunan Douma kentinde, haftasonu ve bu sabah öldürülen 12 sivil için bugün düzenlenen cenaze törenine 150 binden fazla kişinin katıldığı bildirildi.

Suriye İnsan Hakları Gözlem Merkezi'nden yapılan açıklamada, bu sabah erken saatlerde ve haftasonu öldürülen 12 kişinin cenaze törenine 150 binden fazla kişinin katıldığı, hayatını kaybeden bu kişilerden üçünün hapisanelerde bulunduğu belirtildi.

Göstericilerin, Özgür Suriye Ordusu lehine sloganlar attığı belirtilirken, güvenlik güçlerinin de kentin girişlerinde konuşlandığı kaydedildi.

AB'den Suriye'ye ilave yaptırımlar: Halka şiddet politikasında rolü bulunan 28 kişi ve kuruluş yaptırımlar listesine dahil edildi

Brüksel'de toplanan AB dışişleri bakanları, Suriye'ye yaptırımları ağırlaştırdı.

Diplomatik kaynaklar, dışişleri bakanlarının, Suriye'de halka şiddet politikasında sorumluluğu bulunan 22 yetkili ve 8 kuruluşun daha yaptırımlar listesine dahil edilmesinin kararlaştırdığını bildirdi.

AB yaptırımlar kapsamında bugüne dek Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad ve yakınları dahil 86 kişiye vize yasağı uygulayarak malvarlıklarını dondurmuş ve rejimi mali açıdan zayıflatmak için 30 banka ve şirketin AB'deki varlıklarını bloke etmişti.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, basına yaptığı açıklamada, Suriye'deki durumdan derin endişe duyduklarını belirterek, Yemen'de yaşananların bu ülke tarafından örnek alınmasını istedi.

Ashton, Suriye'de şiddetin durması ve Arap Birliği gözlemcilerinin kısıtlanmaksızın çalışabilmelerine izin verilmesi çağrısında bulundu.

Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi'yle yakın temas içinde olduklarını kaydeden Ashton, ''Özellikle önem arzeden konu, Arap Birliği'nin yaklaşımının Körfez İşbirliği Konseyi'nin Yemen'deki yaklaşımına benzemesidir. İktidarın yardımcıya devri ve yeni bir özel temsilci atanması. Nebil (El Arabi) bu konuda yoğun çalışıyor ve geliştirdikleri inisiyatifler için BM Güvenlik Konseyi'nden destek bekliyor. Nebil'e tam desteğimizi bildirdim. Arap liderliğinin katliamı durdurmak için üzerinde çok çalıştığı planı görmek önemli'' dedi.

Arap Birliği dışişleri bakanları Suriye'de Esad'ın istifa ederek görevi yardımcısının devralması, muhalefetin de katılımıyla geçici hükümet kurulması ve gözlemcilerin görev süresinin uzatılması önerisinde bulunmuştu.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, basına yaptığı açıklamada ''Umarım Arap Birliği'nin son kararı BM Güvenlik Konseyi'nin bazı ortaklarını harekete geçmek gerektiği konusunda ikna eder'' dedi.

Westerwelle, BM Güvenlik Konseyi'nin Avrupalı üyeleri olarak, uluslararası toplumun Suriye konusunda ortak bir dil benimsemesinin aciliyet arzettiği görüşünü paylaştıklarını söyledi.

Birleşmiş Milletler'e göre Suriye'de Mart ayından bu yana hükümet güçlerinin Esad'ın istifasını isteyen protestoculara yönelik saldırılarında ölenlerin sayısı 5 bini aşmış durumda.

Suriye Arap Birliği'nin planını reddetti

Suriye hükümeti, Arap Birliği'nin ülkedeki krizin çözümüne yönelik yeni planını reddederek, bunu içişlerine ağır bir müdahale olarak niteledi.

Suriyeli bir yetkili, devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, "Suriye, Arap çalışma planının dışında kendisine karşı alınan bu kararları reddetmektedir ve bunları ulusal egemenliği ile içişlerine ağır bir müdahale olarak değerlendirmektedir" dedi.

''Arap Birliği Bakanlar Kurulu (dışişleri bakanları) teröristlere para ve silah sağlanmasını durdurarak sorumluluklarını yerine getirmeli'' diyen Suriyeli yetkili, yeni planın Arap Birliği sözleşmesinin ağır bir ihlali olduğunu savundu.

Suriyeli yetkili, "Halkın çıkarlarına ters olan Arap Birliği Bakanlar Kurulu'nun kararı, Suriye'nin reformcu politikalarını sürdürmesini ve kriz sırasında ulusal birlik ile Devlet Başkanı Esad'ın etrafında biraraya gelmeye verdiği önemi gösteren halkının emniyeti ile istikrarını sağlamadaki kararlılığını engellemeyecektir" dedi.

Arap Birliği dışişleri bakanlarının dün geceki toplantısından Suriye'de Ulusal Birlik Hükümeti kurulması ve Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad'ın görevini yardımcısına devretmesi kararı çıkmıştı.

Suriye'de bulunan Arap Birliği gözlemci heyetinin raporlarını inceleyen Arap Birliği dışişleri bakanları, Suriye'de 2 ay içerisinde Ulusal Birlik Hükümeti kurulmasını, Esad'ın görevini yardımcısına devretmesini ve Suriye'de demokratik bir geçiş süreci için erken seçim yapılmasını istemişti.

Kararda ayrıca iç güvenlik güçlerinin rehabilitasyonu konusunda kurulacak Ulusal Birlik Hükümetine destek verileceği kaydedilmişti.

Arap Birliği kaynakları, Suriye için gelinen noktanın Yemen'deki sürece benzediğini, Körfez İşbirliği Konseyi'nin Yemen'e önerdiği geçiş sürecinin bir benzerinin Suriye için önerildiğini ileri sürmüşlerdi. (AA) 

Bu haber 598 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,694 µs