En Sıcak Konular

Fransa Senatosu 'inkar' yasasını kabul etti

23 Ocak 2012 23:37 tsi
Fransa Senatosu 'inkar' yasasını kabul etti Fransa Senatosunda görüşülen 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesinin suç sayılmasını öngören yasa teklifi 127'ye karşı 86 oyla kabul edildi.

Genel kuruldaki ikinci değişiklik önergesi için 81 senatör ''evet'', 171 senatör ''hayır'' oyu verdi.

Kanunlar komisyonunu sunduğu ilk değişiklik önergesinin oylamasında 86 senatör ''evet'', 166 senatör ''hayır'' demişti.

Genel kurul, senatör Jacques Mezard tarafından sunulan, yasa teklifinin komisyona gönderilmesini talep eden önergeyi şimdi tartışmaya başladı.

İlk iki önergenin açık farkla reddedilmesi, yasa teklifinin kabul edilme olasılığını artırıyor.

Değişiklik önergeleri tartışmasında önergeyi sunan, karşı çıkan ve hükümet temsilcisi söz alıp konuşma yapıyor.

İlk iki değişiklik önerisinin reddedilmesinden sonra Senato önünde bekleyen Ermeni diasporası, önerilerin reddedilmesini memnuniyetle karşıladı.

Senato binası önünde bekleyen Ermenilerin Fransız milli marşını okudukları ve Fransa lehine slogan attıkları görüldü.

Görüşmeleri Senato balkonundan Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu da takip ediyor.

Geçtiğimiz ay Fransa Meclisi'nde sadece 50 milletvekilinin oyuyla kabul edilen tasarıda yine oy çokluğu aranacak. Kaç kişinin oy kullandığının önemi olmayan tasarı bir oy fark olsa dahi kabul edilecek.

Kanunlar Komisyonu Başkanı ve Raportör Jean-Pierre Sueur, ''Fransız Anayasasının 34 maddesine aykırı'' olduğu gerekçesiyle yasa teklifinin reddedilmesini istedi. Hiç bir siyasi eğilim adına konuşmadığını, sadece hukukçu kimliğini ön plana çıkararak konuştuğunu ifade eden Sueur, geçen yıl toplanan Kanunlar Komisyonunun ve Senato genel kurulunun da, bu yönde bir yasa teklifinin incelenmeye alınmasını reddettiğini hatırlattı.

Sueur, yine Parlamento tarafından 2008 yılında kaleme alınan bir araşırma raporunun da, parlamentoların tarih yazmaması gerektiği yolunda görüş bildirdiğini söyledi.

-Tarihçiler endişeli-

Sueur, Fransa'nın ünlü tarihçisi Pierre Nora'nın, parlamenterlerin tarih yazamayacağı, anayasa hukukçusu Robert Badinter'in ise ''parlamentoların mahkeme olmadığı'' yolundaki açıklamalarına atıfta bulundu.

Kanunlar Komisyonu Başkanı, ''Fransız tarihçiler, bu yasa teklifiyle ilgili gelişmeleri endişeyle izliyorlar'' dedi.

Kanunlar Komisyonunun uyarısının Senato tarafından dikkate alınması gerektiğini belirten Sueur, Fransız hukukçuların da, yine gelişmelerden büyük rahatsızlık duyduğunu ifade etti.

Genel kurulda konuşmalar önce siyasi gruplar adına yapılacak, daha sonra kişisel konuşmalara geçilecek. Genel kuruldaki konuşmaların yaklaşık 2 saat sürmesi bekleniyor.

DIŞARDA PROTESTO

İçerde bu kritik görüşme devam ederken dışarıda ise gurbetçiler ve yasaya destek veren Ermenilerin gösteri yaptı.

Komünist grup bölünmüş durumda

Fransa Senatosu genel kurulunda, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarını suç sayan yasa teklifinin görüşülmesi sürüyor.

Hükümet ve kanunlar komisyonu temsilcisinin ardından, siyasi grup adına konuşmalar başladı. Komünist Grup adına konuşan Isabelle Pasquet, yasa teklifini kişisel olarak desteklediğini söyledi.

Pasquet, bununla birlikte kendi siyasi gruplarında bu konudaki görüş ayrılıklarının sürdüğünü belirterek, bazı komünist senatörlerin 'evet' bazılarının 'hayır' oyu vereceğini, bazılarınınsa oylamaya katılmayacağını duyurdu.

Komünist grubun, senatoda 21 üyesi bulunuyor.

1 YIL HAPİS, 45 BİN EURO CEZA

Teklifin senatodan geçip Cumhurbaşkanı Sarkozy tarafından onaylanması halinde, Fransa'da 'Ermeni soykırımının' varlığını inkar etmek suç haline gelecek ve inkar edenler 1 yıl hapis ve 45 bin Euro tazminat cezasıyla yargılanacak.

Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan, Türkiye'ye 'itidal' çağrısı

Fransa Dışişleri Bakanlığı, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarını suç sayan yasa teklifinin senato gündemine gelmesinin ardından Türkiye'den gelen sert tepkilere ilişkin yaptığı "itidal" çağrısını yineledi.Bakanlık Sözcüsü Bernard Valero, "Türkiye'yi önemli bir müttefik'' olarak niteledi ve ''Türkiye'ye itidal çağrısı yapıyoruz. Türkiye bizim için önemli bir ortak ve müttefik. Türkiye ile ikili ve bölgesel konularda ve bütün alanlarda ilişkilerin geliştirilmesine büyük önem veriyoruz" dedi.



Bu haber 1,040 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,235 µs