En Sıcak Konular

Mısır Halk Meclisi açıldı

23 Ocak 2012 14:36 tsi
Mısır'da 30 yıllık Hüsnü Mübarek rejiminin halk ayaklanması sonucunda devrilmesinin ardından gerçekleştirilen ilk demokratik ve şeffaf seçimler sonucunda belirlenen Halk Meclisi bu gün açıldı.

25 Ocak Devrimi'nin yıl dönümünde iki gün kala açılan Halk Meclisi'nde parlamenterlerin yemin etmesinin ardından meclis başkanlığı ve başkan yardımcılıkları seçimi yapacak.

Mübarek sonrası açılan ilk meclise, en yaşlı üye sıfatı ile Vefd Partisi Milletvekili Mahmut El Sakka başkanlık etti.
Meclisin açılmasından dolayı başkent Kahire'de güvenlik önlemleri en üst düzeye çıkarıldı. Halk Meclisi ve çevresinde 2 bin kadar polis ile askerin görev yaptığı öğrenildi.

Oturumu açan Meclis Başkanı Mahmut El Sakka, iktidardaki Yüksek Askeri Konsey'in, Halk Meclisi'nin açılmasına ilişkin kararları ile Yüksek Seçim Kurulu'nun seçim sonuçları ile ilgili resmi kararını milletvekillerine deklare etti.
Mahmut El Sakka'nın oturumu açmasının ardından yemin törenine geçildi.

Bir çok milletvekilinin, daha önce hazırlanan ve vekillerin anayasa üzerine yemin etmelerini sağlayan metinin dışına çıktıkları gözledi.
Bazı milletvekilleri yemin metnine "Devrime hedeflerini koruyacağıma yemin ederim" cümlesini eklerken, bazı milletvekillerinin "Allah'ın Şeriatına karşı gelen unsurlar haricinde anayasaya uyacağıma ve kanunlara saygılı olacağıma yemin ederim" dedikleri görüldü.
Milletvekillerinin belirlenen yemin metinine eklemeler yapmaları üzerine Meclis Başkanı Mahmut El Sakka, uyarılarda bulundu.
Sakka, Anayasa'ya göre yemin metnine yapılan ekleme ve çıkarma yapanların yeminlerinin geçerli olmayacağını söyleyerek, milletvekillerinin siyasi görüş ve inançlarını yemin töreni sonrası yapılacak oturumlarda serbestçe dile getirebileceklerini anlattı.
Halk Meclisi'nde yemin töreninin ardından başkanlık seçimi yapılacak.

Mecliste ilk üç sırada temsil edilen Hürriyet ve Adalet, Nur ve Vefd partileri, meclis başkanlığına Hürriyet ve Adalet Partisi Genel Sekreteri Saad El Katatni'nin yardımcılıklarına da Vefd ve Nur partisinden üyelerin seçilmesi konusunda anlaşmışlardı.
Müslüman Kardeşler ile Selefi Nur Partisi üyeleri açılış töreni dolaysı ile Halk Meclisi önünde sevinç gösterileri yaptılar. Meclisin önünde toplanan yaklaşık 2 bin kişi ellerinde bebek resimleri ile "Çocuklarımız diktatörlüğü görmeyecek. Bu nedenden dolayı sevinçliyiz" diye konuştular.

Kaynak: AA

Bu haber 483 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,402 µs