En Sıcak Konular

CHP, 'politika notları' yayınlayacak

23 Ocak 2012 12:38 tsi
CHP, çeşitli konularla ilgili ''politika notları'' yayınlanacak.

CHP Genel Başkan Yardımcısı, Ankara Milletvekili Sencer Ayata, ilk yayınlanan ''politika notunun'' Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) ile ilgili olduğunu söyledi.

Ayata, CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen ve Bursa Milletvekili Aykan Erdemir ile düzenlediği basın toplantısında, CHP Bilim Yönetim ve Kültür Platformu olarak daha önce raporlar yayınlarken, bundan sonra ''politika notları'' yayınlayacaklarını ifade etti.

Bugün açıkladıkları politika notlarının ilkinin TÜBA ile ilgili olduğunu belirten Ayata, günlük polemiklerin, söylemlerin üzerine çıkan, daha derin ve kapsamlı siyasi metinler hazırlayacaklarını kaydetti.

''Politika notlarından amacımız, ülkede siyasetin niteliğinin artmasına katkıda bulunmaktır'' diyen Ayata, notların; politikacıların, uzmanların, bütün paydaşların katılımı ile hazırlanacağını söyledi.

Politika notlarının ilkini neden TÜBA ile başlattıklarını da açıklayan Ayata, şöyle konuştu:

''Ülkemizdeki en önemli sorunlardan birisi, özgürlük ve demokrasi sorunudur. TÜBA'da her iki meselenin de özünü bulmanız mümkün. İlerleme ve kalkınma, bilimle ilgili bir konudur. Bilimin gelişmesinin en önemli unsuru tam ve özgür bir ortamın sağlanmasıdır. Bu olmadan bilimin gelişmesi mümkün değil, bu olacak ki teknoloji gelişecek, Başbakanın ısmarlama şekilde söylediği gibi, Steve Jobs'lar üretebilelim. Eğer bu özgürlüğü sağlamazsanız, kalkınmanın çağımızda, bilgi toplumunda itici gücü olan teknolojiyi üretemeyiz, yeni Steve Jobs'ları üretemeyiz. Demokrasinin var olması için kurumların özerkliği şarttır. Özerk kurumlar, iktidarın mutlak gücüne fren koyacak demokratik kurumlar bir bir yok ediliyor.''

-''Direniş göstermek gerekir''-

Rıza Türmen ise TÜBA'nın, Türkiye'deki antidemokratik dönüşümün bir simgesi olduğunu söyledi.

Türkiye'de TÜBİTAK, TÜBA gibi bilimsel araştırmalar yapan bağımsız kurumların iktidara bağlandığını savunan Türmen, ''Bu, adım adım yapılmaktadır. Bir adım atılır, bakılır ki toplumda sessizlik var, ondan sonraki adıma geçilir. Toplum sessizliğine son verdiğinde çok geç kalınmış olunur. O nedenle otoriterliğe doğru, demokrasiden uzaklaşmaya doğru atılan her adım için bir direniş göstermek gerekir ki ondan sonraki adıma geçilmesin'' dedi.

Türmen, bilimsel araştırmanın özerklikle mümkün olduğunu belirtti. Bir KHK ile TÜBA'nın üye sayısının 150'den 300'e çıkarıldığını belirten Türmen, KHK'dan önce TÜBA kendi üyelerini seçebilirken, şimdi Hükümetin seçtiği üyelerin çoğunlukta olacağını söyledi.

Rıza Türmen, CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan'ın Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grubunun Başkanı seçildiğini belirterek, kendisini tebrik etti.

Aykan Erdemir de bilimin iktidara tabi kılındığı ülkelerde ne bilimselliğin ne akılın ne de eleştirinin olacağını söyledi.

Türkiye'nin en büyük yol göstericisinin bilim olduğunu ifade eden Erdemir, ''Fakat günümüzde iktidar yol gösterici olarak kendi partizanca hedeflerini önümüze koymaktadır. Eğer Türkiye, dünya uluslar topluluğunun gittiği, demokrasi, insan hakları ve özgürlük yolundan geri dönerse varabileceği tek bir hedef var, o da Mussolini İtalya'sıdır'' dedi.

Erdemir, bilim olmazsa Türkiye'nin patent ve faydalı bilgi üretemeyen, küresel rekabette geri kalan bir ülke konumuna geleceğini iddia etti.

aa

Bu haber 503 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,308 µs