En Sıcak Konular

'Süreç hızlanmışsa, çekilme erken gerçekleşebilir'

23 Ocak 2012 11:56 tsi
Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, İtalyan ''Corriere della Sera'' gazetesine yaptığı açıklamada, NATO güçlerinin 2014'te ülkesinden ayrılması konusunda, "Eğer süreç hızlanmışsa, çekilme erken gerçekleşebilir. Biz buna hazırız" dedi.

Afgan lider Hamid Karzai, bu hafta içinde İtalya'ya yapacağı resmi ziyaret öncesinde İtalyan ''Corriere della Sera'' gazetesinden Davide Frattini'ye verdiği özel mülakatta, ülkesine dair son gelişmeleri değerlendirdi.

2014'te Afganistan'dan çekilmeleri gündemde olan NATO kuvvetlerinin bu hareketi için kendilerinin hazır olduğunu belirterek, "Eğer bu süreç belirlenen zamanda tamamlanırsa o da bizim için aynı. Afgan halkı, kazanılmış başarıları kaybetmeyecek. Taliban'ın silahlı güçleriyle dönüş yapacağına yönelik bir endişem yok. Eğer barış süreci sayesinde dönerlerse memnuniyetle karşılarız" diye konuştu.

Taliban'ın Katar'da irtibat bürosu açacak olmasıyla ilgili bir soruya Karzai, "Bu büronun Afgan topraklarında açılmasını tercih ederdik. Taliban da bu ülkenin bir parçası. Neden bir başka ülkede görüşelim ki?" yanıtını verdi.

Karzai, İslamabad yönetiminin görüşmelerdeki etkisi hususunda da Pakistan'ın bazı Taliban üyelerine evsahipliği yaptığını bunun da liderleriyle görüştüğü anlamına geldiğini savunarak, Afganistan'daki huzurun, istikrarın Pakistan'ın da çıkarına olduğunu kaydetti.

ABD'li askerlerin 3 Taliban militanın cesetlerinin üzerine tuvaletlerini yaptıkları görüntüleri nasıl yorumladığı sorulan Karzai, bu tarz hareketlerin ya da gece baskınları ve aramaların ABD ile sürtüşmenin ciddi nedenlerinden olduğunu ifade ederek, "Biz Afgan evlerinin kutsallığına saygı gösterilmesini pek çok kez talep ettik. Teröre karşı koruma adına insanlar arasında ölümlere neden olamayız. Bazı iyileşmeler var ancak, halen tam olarak tatmin olmadık" dedi.

NATO'nun Afganistan'daki Yüksek Sivil Temsilcisi Büyük Britanyalı Sir Simon Gass'ın, "Bütün Afganistan'ın demokratik bir toplum olması için 30 yıllık bir süreç gerekiyor" ifadeleri hatırlatılan Karzai, ülkesinde demokrasinin gelişmekte olduğunu, geleneklerinin eşitlikçi bir temele dayandığını anlatarak, son 10 yılda gazete ve televizyonların güçlendiğini kaydetti.

2014 yılında görevden ayrılacak olan Hamid Karzai, 2014'ten sonra ne yapacağı sualine şu yanıtı verdi:

"Evet, neyse ki ben emekli oluyorum. Ülkemde kalacağım. İstiyorum ki, oğlum lise eğitiminin sonuna kadar burada eğitim görsün. Sonra nerede okumak istediğine o, karar verecek."

aa

Bu haber 463 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,993 µs