En Sıcak Konular

Çin, ejderha yılına girdi

22 Ocak 2012 21:47 tsi
Çin, ejderha yılına girdi En önemli bayramı olarak kabul edilen ve hayatın durma noktasına geldiği Çin'in tavşan yılı sona ererken ejderha yılı başladı.

Çin’in geleneksel ay takvimine göre kutlanan ve en önemli bayramı olarak kabul edilen ülkede tavşan yılı sona ererken, Çinliler ejderha yılına girdi. Çin’de Bahar Bayramı da denilen geleneksel yılbaşı dolayısıyla ülke çapında 7 gün resmi tatil yapılacak.

Çinliler bu yılı birlikte geçirmek için, ülkenin neresinde olursa olsun bir araya geliyor ve aileleriyle yemek yiyor. Çin'in kuzey kesiminde Bahar Bayramı arifesinde geleneksel olarak yenilen "birlik yemeği" olarak adlandırılan akşam yemeğinde mantıya benzeyen "jiaozı", güney kesiminde ise yapışkan pirinç unundan yapılan erişte yeniliyor. Aile fertleri gece boyunca uyumayıp yeni yılı birlikte karşılarken, kötü ruhların korkuttuğuna inanılan havai fişek patlatmak da en yaygın gelenekler arasında yer alıyor.

Çin burçlarının beşincisi olan ve güç, başarı ve mutluluğu simgeleyen ejderha yılında anneler genelde çocuk sahibi olmaya çalışıyor. Ülkenin simge hayvanlarından olan ve Çin mitolojisinde efsanevi özelliği olan ejderha aynı zamanda imparatorun da simgesi olarak kabul ediliyor.

Halk arasındaki örf ve adetlere göreyse genel anlamda Bahar Bayramı, Çin'in ay takvimine göre 12. ayın 23. gününde başlar, yeni yılın ilk ayının 15. günü kutlanan Yuan Xiao Bayramına (Fener Bayramı) kadar yaklaşık üç hafta sürüyor.

Çinliler, 1912 yılında uluslararası takvim standardını kabul etti. Ancak ay takvimine göre belirlenen geleneksel yılbaşı, Çinliler arasında önemini korumaya devam ediyor.

Çinlilerin 12 hayvan burcunda tavşan ve ejderhanın yanı sıra boğa, kaplan, yılan, at, koç, maymun, horoz, köpek, domuz ve fare bulunuyor.

12 hayvan burcunun kaynağı, M.Ö 6. yüzyıldaki İlkbahar ve Sonbahar Dönemi'ne dayanıyor. Milattan sonra 5. ve 6. yüzyıllardaki Güney ve Kuzey hanedanları dönemine gelindiğinde 12 hayvan burcu, Çin'de çok yaygın olarak kullanılmaya başlandı.

Çin’de resmi verilere göre bu yılki yolcu sayısı geçen yıla oranla yüzde 6,1 oranında arttığı kaydedilirken, ülkede diğer ulaşım yollarıyla toplam 600 milyondan fazla kişinin seyahat etmesi bekleniyor.

Bu haber 1,030 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    29,688 µs