En Sıcak Konular

Darbe dönemini anlatacak

22 Ocak 2012 20:57 tsi
Darbe dönemini anlatacak Hakkında darbe dönemindeki uygulamalarla ilgili soruşturma başlatılan dönemin Başbakanı Ulusu, savcılığa bildiklerini anlatacak

Ankara Özel Yetkili Savcılığı tarafından hakkında darbe dönemindeki uygulamalarla ilgili soruşturma başlatılan dönemin Başbakanı Bülend Ulusu, savcılığa bildiklerini, hatırladığı kadarıyla anlatacağını söyledi.

12 Eylül darbesi ile ilgili başlatılan soruşturmalardan ilki, darbeyi yapan dönemin Milli Güvenlik Konseyi Başkanı ve Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya hakkında “ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası” istemiyle dava açılması ile sonuçlandı.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 4 Nisan’da başlayacak yargılama öncesinde, diğer soruşturmalar da devam ediyor. İkinci soruşturmayı işkence iddiaları ile ilgili olarak açan özel yetkili savcılık, her bir işkence olayının, yaşandığı iddia edilen şehirdeki savcılıkların soruşturmayı yürütmesi gerektiği görüşüyle “görevsizlik” kararı vermişti.

Darbe dönemi ile ilgili üçüncü soruşturma ise Devrimci 78’liler Federasyonu’nun yaptığı suç duyurusu üzerine başlatıldı. Darbe ile ilgili yürütülen soruşturmanın kapsamına TBMM Başkanlık Divanı’nın oluşturulduğu 6 Aralık 1983’e kadar başbakanlık yapan emekli Oramiral Bülend Ulusu’nun da olduğu belirtildi.

MUHTIRAYI VEREN EKİPTEYDİ

Ulusu, “ülkedeki siyasi ve sosyal çalkantılar” gerekçe gösterilerek TSK’nın görüşünü içeren uyarı mektubunun Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk’e teslim edildiği 27 Aralık 1979’da Deniz Kuvvetleri Komutanı idi. Savcılığın 12 Eylül iddianamesinde bu fiil de “anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs” suçu kapsamında ele alınmıştı. Ulusu, darbeden hemen önce, Ağustos 1980’de yapılan Askeri Şura’da görev süresi dolduğu için emekliye ayrılmıştı. Ulusu, darbeden yaklaşık bir ay önce 10 Ağustos 1980’de görevini Nejat Tümer’e devretmişti.

Ulusu, Evren ve Şahinkaya’nın da aralarında bulunduğu MGK üyeleri arasında yer almazken, yönetime el konulmasından 9 gün sonra, 21 Eylül 1980’de hükümeti kurmakla görevlendirildi ve aynı gün kabinesini kurdu. Ulusu, yeniden serbest seçimlerin yapıldığı 1983 yılına kadar görevini sürdürdü. 6 Kasım 1983’te yapılan genel seçimin ardından kurulan Turgut Özal hükümetine 13 Aralık 1983’te görevini devretti. Ulusu, ANAP listesinden bağımsız aday olarak seçildi ve 1987’ye kadar 17. Dönem İstanbul Milletvekilliği yaptı.

Ulusu, kendisi hakkında açılan soruşturmayı “Hukuki bir süreç devam ediyor. Biz de bildiklerimizi anlatacağız. Tabii hatırımızda kalanları söyleyeceğiz, çünkü 30 küsur yıl geçti” sözleriyle değerlendirdi.

Ulusu, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında açılan davaya ilişkin yorum yapmaktan kaçınarak “O konuda bir şey söylemek durumunda değilim. Bana göre mahkemeler en doğru hareketleri yaparlar, en doğru kararları verirler. Herhangi bir fikir beyan etmeye lüzum yok. Hukukçular bu işin en doğrusunu bilir” diye konuştu.

‘DARBEDE EMEKLİYE AYRILDIM’

12 Eylül darbesinin “Anayasal düzeni değiştirme” suçu kapsamında yargılanmasına ilişkin sorumuza da “O tarihte olmuş bir şeyler. Bu konuda bir şey söylemek durumunda değilim. Zaten biliyorsunuz, ben darbe yapıldığı tarihte emekli olmuştum” karşılığını veren Ulusu, kendisi ve dönemin bürokratları hakkında açılan soruşturmaya ilişkin olarak da şunları söyledi: “Biz tamamen normal prosedürleri tatbik ettik. Ben biliyorsunuz, başbakanlık yaptım. Bakanlıklara müdahale etmem söz konusu değildi. Bakanlıklar kendi işlemlerinden dolayı sorumludur. Kaldı ki sıkıyönetimler de bana bağlı değildi. Genelkurmay Başkanlığı’na bağlıydı.”

ULUSU 88 YAŞINDA

Şu anda 88 yaşında olan Ulusu, darbe dönemindeki insan hakları ihlallerinin adresi olarak gösterilen sıkıyönetim komutanlıklarının kendisine değil, Genelkurmay’a bağlı olduğuna da dikkati çekti.

Bu haber 894 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,188 µs