En Sıcak Konular

Davutoğlu'ndan Kuzey Irak'a mesaj

22 Ocak 2012 15:49 tsi
Davutoğlu'ndan Kuzey Irak'a mesaj "Kuzey Irak'ta terör yuvalanması var. Oraya karşı mücadelede tabi Kuzey Irak'taki bölgesel yönetim ve Irak merkezi hükümetinin de tam bir dayanışma içinde olmalarını bekleriz. "

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'deki sorunun çözümü noktasında Arap Birliği'nin alacağı kararların etkili olmaması halinde devreye Birleşmiş Milletler (BM)'in girebileceğini ima etti. Davutoğlu, onlarla çalışmaya hazır olduklarını ifade etti.

Bir dizi programa katılmak üzere Kayseri'ye gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bugün Erciyes Dağı'na çıkarak mastır planı hakkında brifing aldılar. Brifing sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Davutoğlu, El Arabiya Televizyonu'na yaptığı ve basına, 'Arap Birliği Suriye'deki sorunu çözemez ve BM devreye girerse destek vermeye hazırız' şeklinde yansıyan sözleri hatırlatıldı.

Haberin, söylediklerini bütün olarak yansıtmadığını ifade eden Davutoğlu, bu sabah Arap Ligi Genel Sekreteriyle bir görüşme gerçekleştirdiğini ifade etti. Davutoğlu, "Arap Birliği ile sürekli görüşüyoruz. Çünkü bu Arap Birliği ve Türkiye'nin ortaklaşa geliştirdiği Suriye'deki kardeşlerimizin haklı gerekçelerinin nihayete erdirilmesini amaçlayan bir misyondur bu temelde. İnsan hakları ihlallerini ortan kaldıracak, hala hergün onlarca insanın ölüm haberlerini durduracak bir yöntem." şeklinde konuştu.

Suriye'deki öncelikli tercihin, içinde bulunulan değişimin barışçı bir yolla sağlanabilmesi olduğunu belirten Davutoğlu, malasef bunun olmadığını kaydetti.

Türkiye olarak, ikili yolla Suriye'ye katkıda bulunmaya çalıştıklarını anımsatan Davutoğlu, "Çok uzun süren yoğun emek veren çabalar gösterdik. Arap Ligiyle görüştük. Bu çabaların neticesini bugün Arap Ligi'nin alacağı kararlarla göreceğiz. Biz her şeyden önce alınacak bu kararları destekleyeceğimizi ifade etmek istiyorum." dedi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Suriye'de, Arap Ligi ve bölgesel insiyatifler de çözüm üretemezse, yüzlerce kişinin ölüm haberinin almaya devam edilmesi ve Türkiye'ye sayıları artan sığınma talepleri olması halinde, konunun uluslararası bir nitelik kazanacağını söyledi. Davutoğlu, "Bu nitelik kazanması halinde insani bir sorun olarak BM'in ilgilenilmesi durumunda insani amaçla katkıda bulunuruz demiştim. Ümit ederiz ki o aşamaya gelmeden Suriye yönetimi kendi halkına karşı yürüttüğü bu haksız çatışmayı durdurur. Tabi gözümüzün önünde bir insanlık trajedisi oluşmasında da BM'in devreye girmesi halinde onlarla çalışmaya hazırız. Kastettiğimiz budur. Yoksa hemen bir uluslararası müdahale anlamında." dedi. Salı günü Rusya'ya gideceğini de belirten Bakan Davutoğlu, konuyu orada da istişare yapacaklarını kaydetti.

TERÖR ÖRGÜTÜ PKK'NIN TASFİYESİ

Kuzey Irak'tan PKK'nın tasfiyesiyle ilgili bir soruya da Bakan Davutoğlu, "Terörün dış kaynaklarının yok edilmesi Türkiye ve komşu ülkeler ile Avrupa ülkelerinin, dolayısıyla bütün dünyanın sorumluluğundadır. Türkiye'nin bunu hatırlatmasıyla böyle bir yöntem geliştirmesinden doğal bir durum yok. Son olarak Roj TV'yle ilgili gelişmeleri biliyorsunuz. Aynı şekilde yoğun diplomatik çaba yürüttük. Kuzey Irak'ta terör yuvalanması var. Orada terörün sığınağı olarak kullanılan bölgeler var. Oraya karşı mücadelede tabi Kuzey Irak'taki bölgesel yönetim ve Irak merkezi hükümetinin de tam bir dayanışma içinde olmalarını bekleriz. Bu konuda atılan adımlar da mevcut." şeklinde konuştu.

Açıklamaların ardından, Bakanlar Davutoğlu ve Yıldız, yürüyerek kayak merkezine geçti. Yolda bir grup öğrencinin mangalda sucuk ekmek ikramını kabul eden bakanlar, öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

(CİHAN)

Bu haber 835 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,844 µs