En Sıcak Konular

Bulgaristan Cumhurbaşkanlığı'nda nöbet değişikliği

22 Ocak 2012 14:14 tsi
Ülkede 23 Ekim 2012 tarihinde seçilen Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Margarita Popova görevlerine başladı.

Geleneksel askeri tören ve 21 pare top atışı ile başlayan seremoni sonunda iki dönem üst üste toplam 10 yıl görevde kalan eski Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı emekli general Angel Marin Cumhurbaşkanılığı binasından ayrıldı.

Başkent Sofya merkezinde Aleksandar Nevski meydanında resmi kıtanın selamlanması ve Meçhul Asker Anıtı'na çelenk töreni ile başlayan seremoni eski ve yeni cumhurbaşkanlarının konuşmaları ile devam etti.

Eski Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov, kendi döneminde Bulgaristan'ın NATO ve Avrupa Birliği (AB) üyeliğine geçtiğinin altını çizerek, kendisini "sosyal cumhurbaşkanı" olanak tanımladı. Pırvanov, ülkenin silahlı kuvvetleri yüksek komutanı olarak Bulgaristan'ın son yıllarda profesyonel bir orduya kavuşmasından dolayı gurur duyduğunu da söyledi.

Yeni Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev de, göreve başlarken Cumhurbaşkanlığı kurumunu "halka açacağını" belirterek, "Bulgaristan'ın bundan sonra daha da gelişeceğinden şüphem yok, önemli olan bu gelişim hızını artırmak olacaktır" dedi.

Daha sonra Aleksandar Nevski katedraline giren Plevneliev ve Pıranov, ülkenin refah ve başarılı gelişimi için burada düzenlenen dini ayine katıldılar.

Yağan kar ve soğuk havaya rağmen halkın kalabalık olarak izlediği seremoniye Başbakan Boyko Borisov, kabine üyeleri, Ortodoks kilisesi yetkilileri ve eski cumhurbaşkanlardan Jelyü Jelev de katıldı.

Seremoniye Plevnevliev'in eşi Yuliyana ile eski Cumhurbaşkanlarından Petar Stoyanov'un katılmaması ise dikkat çekti. Pırvanov'un Cumhurbaşkanı Yardımcısı emekli general Angel Marin de, seremoni öncesi kişisel tartışmaya girdiği Başbakan Boyko Borisov ile aynı ortamda bulunmayacağını belirterek, Aleksandar Nevski meydanına gelmedi.

Dini tören sonrası Plevneliev ve Pırvanov, Cumhurbaşkanlığı binasına geçerek, burada baş başa yaptıkları kısa bir görüşmenin ardından görev devir teslim seremonisini tamamladılar.

Eski Bölgesel Geliştirme Bakanı olan Plevneliev, eski Adalet Bakanı olan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Margarita Popova ile birlikte resmen göreve başlarken, "Öncelikle Cumhurbaşkanlığı pencerelerini açarak binaya temiz hava girmesini sağlayacağım" demişti. Plevneliev, yeni makamındaki ilk görevi eski komünist polis ajanı olan 33 Bulgar büyükelçinin görevine son verilmesi olacağını da bildirmişti.

Yeni görevinin ilk dakikalarında Plevneliev, Avrupa Komisyonu üyesi Kristalina Georgieva ile bir protokol görüşmesi yaptı.

-Eski Cumhurbaşkanı Pırvanov-

Eski Cumhurbaşkanı Pırvanov ve yardımcısı Marin cumhurbaşkanlığından ayrılırken bina önünde topalanan elinde Bulgar bayraklı halk tarafından selamlandı.

Gençlik yıllarında Bulgaristan'ı 1989 yılına dek yöneten Bulgaristan Komünist Partisi'nde (BKP) kariyer yapan eski Cumhurbaşkanı Pırvanov, BKP'nin devamcısı ana muhalefet Bulgaristan Sosyalist Partisi'nin (BSP) genel başkanlığına kadar yükselmişti.

Komünist rejiminin kurduğu siyasi polisin (DS) lehine "Gotze" kod adıyla paralı ajanlık yapmış olan Pırvanov, eski Yugoslavya diktatörü Slobodan Miloseviç ile yakın dostluğu ile hatırlanıyor. Miloseviç ile dostluğu yüzünden Pırvanov'un gerek ABD, gerekse Avrupa Birliği ülkeleri ile ilişkileri sınırlanmış ve protokol olayların dışında Batıya ziyaretleri durdurulmuştu. Görevi sırasında karıştığı siyasi entrikaları nedeniyle önemli ölçüde itibar kaybeden Pıranov, Cumhurbaşkanı olarak görevini tamamlandıktan sonra Bulgaristan Sosyalist Partisi'ne geri dönmeyi düşündüğünü bildirmişti.

aa

Bu haber 650 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,341 µs