En Sıcak Konular

Hamas'ta Halid Meşal dönemi bitiyor

22 Ocak 2012 12:02 tsi
Filistinli gruplardan Hamas'ın siyasi büro şefi ve fiili lideri Halid Meşal'in (56) yeni dönemde lider olmayacağı açıklandı.

Hamas tarafından dün yapılan resmi açıklamada 16 yıldır grubun siyasi şefi olan Meşal'in bu görev için yeniden aday olmayacağı ifade edildi. Yeni liderin grubun güçlü isimleri İsmail Haniye ya da Musa Ebu Marzuk olabileceği öne sürülüyor. Son aylarda Suriye'de sürgünde bulunan Meşal ile grubun Gazze lideri ve Hamas'ın Başbakanı Haniye arasında liderlik konusunda rekabet yaşandığı yönünde iddialar dile getiriliyordu.

Sudan'da toplandığı tahmin edilen grubun Şûra Konseyi'nde kararını açıkladığı belirtilen Meşal, özellikle Arap Baharı'nın başlamasından sonra El Fetih'e yakın bir çizgi izlemesiyle eleştiriliyordu. Meşal'in tıpkı El Fetih gibi İsrail'e karşı silahlı direniş politikasını terk etmeyi ve 1967 sınırlarında bir Filistin devleti kurulmasını kabul ettiği öne sürülüyordu. Daha önce grubun en ılımlı isimleri arasında kabul edilen Haniye ise Filistin devletinin günümüzdeki İsrail sınırları üzerinde kurulmasını istiyor. Hamas tarafından yapılan açıklamada Meşal'e kararını yeniden gözden geçirmesi çağrısında bulunulurken, Meşal'in görevini bırakmasının ancak Şûra Konseyi'nin kararıyla olabileceği de vurgulandı. Meşal'in son günlerde kendisine yönelik oluşan tepkileri dindirmek amacıyla bu yönde bir açıklama yapmış olabileceği öne sürülürken, Gazze'de İsrail saldırılarının direkt hedefi durumundaki Haniye'nin Hamas'ın lideri olmayı çok ciddi bir şekilde düşündüğü de ifade ediliyor. Geçtiğimiz günlerde aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bazı ülkeleri ziyaret eden Haniye'nin bu çıkışının da liderlik amacı taşıdığı öne sürülüyor.

1997 yılında Ürdün'ün başkenti Amman'daki havaalanında İsrailli ajanların zehirli iğne saldırısını son anda bertaraf eden Meşal, 2004 yılında grubun son lideri Abdülaziz Rantisi'nin tıpkı selefi Şeyh Ahmed Yasin gibi İsrail saldırıları sonrası hayatını kaybetmesi üzerine Hamas'ın fiili lideri haline gelmişti.

İran ve Suriye'nin direkt desteğini arkasına alarak Şam'da ofis açan Meşal, zaman zaman Gazze'deki diğer liderlerle karşı karşıya gelmiş, bu da grup içinde hizipleşmelerin oluşmasına sebep olmuştu. Karizmatik ve güçlü kişiliğiyle Hamas'ın rakip Filistinli grup El Fetih gibi pek çok fraksiyona bölünme tehlikesini bertaraf eden Meşal'in, görevini bırakması durumunda mevcut lider kadroların Hamas'ı tek çatı altında tutmasının çok zor olduğu belirtiliyor.

zaman
 

Bu haber 592 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,079 µs