En Sıcak Konular

Süper teşvik paketi geliyor

22 Ocak 2012 10:22 tsi
Hükümet teşvik paketine son şeklini verdi. Her ilin lokomotif sektörüne destek verilecek. Öncelikli sektörlere yatırım yapana % 80 kurumlar vergisi indirimi yapılacak.

Cari açığı ve bölgesel eşitsizlikleri azaltacak süper teşvik sistemi tamamlandı. Bu hafta açıklanacak sistemde, sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksindeki veriler kullanılarak 81 ilin röntgeni çekildi.

Komşu iller arasında kavga yaşanmaması için her ildeki lokomotif sektöre destek verilecek. Projeye dayalı yeni sistemle komşu iller aynı yatırım alanında desteklenmemiş olacak.

Yeni teşvik sisteminde ön plana çıkan başlıklar şöyle:

BÖLGE SAYISI ARTIYOR: Mevcut uygulamadaki 4 teşvik bölgesinin sayısı artırılırken, 81 ili kapsayan bir sistem oluşturuldu. Bölgesel teşvikler 5 bölgeye ayrılırken, her bir ilde desteklenecek sektörler tek tek saptandı. İllerin sosyo-gelişmişlik düzeyine göre teşvikler de 7 dereceli olacak.

ÖNCELİKLİ SEKTÖRLER: Demirçelik, otomotiv, makine, kimya, tekstil ve tarım öncelikli sektörler olacak. Bu sektörler proje bazlı teşviklerden yararlanacak. Bu çerçevede yüzde 70-80'e varan Kurumlar Vergisi indirimi öngörülüyor.

STRATEJİK YATIRIMLAR: Enerji gibi stratejik yatırımlara özel teşvikler verilecek. Bu tür yatırımlarda katma değer, kurumlar vergisi başta olmak üzere vergi indirimleri uygulanacak.

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

Yeni sistemle bazı sektörlerde, ithalatın yerli üretime karşı maliyet avantajının ortadan kaldırılması hedefleniyor. Örneğin, demir çelik üretiminde enerji girdisinin teşvik edilmesiyle cevherden üretimin yerli olarak yapılması, böylece cevher ihraç edilip, ürün ithal edilmesinin önüne geçilmesi planlanıyor. Paket sadece yerli yatırımcıya değil yabancı sermayeye yönelik destekleri de içeriyor.

sabah

Bu haber 665 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,479 µs