En Sıcak Konular

AB ikiye ayrılır Türkiye yerini alır

22 Ocak 2012 09:29 tsi
AB ikiye ayrılır Türkiye yerini alır Avrupa Diplomatlar Birliği Başkanı Günther Meinel, Avrupa Birliği'nin durumunu (AB), Türkiye'nin üyelik sürecini değerlendirdi, çarpıcı mesajlar verdi.

Avrupa Diplomatlar Birliği Başkan Meinel'den çarpıcı tespitler: AB'nin kuruluşu hatalı, lideri yok gerçek birlik olamaz. AB, 5 merkez ülke ve diğerleri olmak üzere iki kategoriye ayrılabilir. Türkiye'nin üyeliği engellenemez noktaya geldi

Avrupa Diplomatlar Birliği Başkanı Günther Meinel, Avrupa Birliği'nin durumunu (AB), Türkiye'nin üyelik sürecini değerlendirdi, çarpıcı mesajlar verdi. AB'de yaşanan krizi yorumlayan Meinel, Türkiye'ye de 'imaj' uyarısı yaptı. Avrupa Diplomatlar Birliği Türkiye Başkanı Ferhat Bozçelik ile AKŞAM'ı ziyaret eden Meinel'in çarpıcı tespitleri şöyle:

AB BÜYÜK KRİZDE

AB büyük bir krizin içinde. Krizin ana sebebi AB'nin kuruluş ve genişleme şeklinden kaynaklanıyor. AB bu kadar çok üyeli olmamalıydı. Daha merkezi ve ekonomik yapıları birbirine denk ülkelerden oluşmalıydı. 'Ne olursa olsun' denilerek her ülke birlik içine alınmamalıydı. Örneğin Yunanistan ekonomik olarak çok sağlam olmadığı halde birliğe üye yapıldı ve sonuçları ortada. Bu yapının gelecekte 5 Avrupa Merkez ülke eksenli iki kategoriye ayrılacağını düşünüyorum. Ancak euro tek para birimi olarak devam edecek. Euro bölgesinin dağılmasına kimse izin vermez.

ÇOK FAZLA BAŞKAN VAR

ABD'de güçlü bir lider başkan var ama AB'de en önemli eksiklik liderin olmaması. Çünkü Avrupa birbirine sıkıştırıldığı için çok fazla başkan var. Avrupa Birliği stratejisinin yanlışlığı burada. Birlik olduk diyorsunuz ama her ülke kendi içinde farklı yaşıyor. Herkes kendi adaletini yapıyor. Böyle olunca birlik olma sadece fikirde kalıyor. AB kurulurken bir başkan konacaktı ortaya ve aynı ekonomi, ticaret, adalet mekanizmasıyla bütün üye ülkeleri yönetecektiniz. Bu olmadığı için sıkıntılar yaşanıyor. Artık çok güçlenen birlik üyesi ülkeler bunu istemiyor. Bu nedenle AB hiçbir zaman gerçek birlik olmayacak. Çünkü merkezi bir yönetimi yok.

SCHULZ SİZİN İÇİN İYİ OLDU

AB güç kaybetti. Avrupa Parlamentosu'nun aldığı kararlar ülkeler tarafından uygulanmaz olunca bunu yeniden ayağa kaldırma fikri gelişti. İşte tam bu ortamda Avrupa Parlamentosu'nun başına Martin Schulz'u getirdiler. Schulz, Parlamento'nun etkinliğini artıracaktır. Artık öyle kararlar alacak ki her ülke uygulamak zorunda kalacak. Ayrıca Türkiye'nin AB'ye girmesi için Schulz itici güç olacak.

ARAPLAR İLE KÖPRÜ

Ben ve Martin Schulz, 2000 yılından bu yana Türkiye'nin AB üyesi olması gerektiğini savunuyoruz. Konuşmalarımızda da AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu hep vurguladık. Ama o zaman biz Türkiye'nin bu kadar güçleneceğini beklemiyorduk. Türkiye çok önemli bir noktada bulunuyor. Türkiye, Arap ülkeleri için çok önemli. Araplar tarafından kabul edilmiş bir ülke. Biz, Araplar tarafından kabul edilmiyoruz. Bu nedenle Türkiye, Araplar ile Avrupa arasında köprü ülkedir. Türkiye çok önemli bir noktada duruyor. Bu nedenle Türkiye bizim için çok önemli.

İSLAMİYET KORKUSU VAR

Çalışmalarımızda dinler arası diyaloga önem veriyoruz. Türkiye'nin AB'ye alınmama nedenlerinin başında İslamiyet geliyor. Avrupalılar'da Türkiye'nin AB'ye girmesiyle birlikte İslamiyet'in tüm Avrupa'ya yayılacağı ve diğer dinleri kenara iteceği düşüncesi hakim. Bunun için de dinler arası diyaloğa önem veriyoruz. Diyanet İşleri Başkanı ile görüşerek bunun ilk adımını da attık. Çünkü dinlerin kökü aynı. İslamiyet barış isteyen bir din.

Dönerci, dansözle olmaz 'modern' yüzü gösterin

'Türkiye çok önemli ekonomik gelişme kaydetti. Ancak baktığınızda yine de bir Almanya değil. Türkiye'nin AB'ye üye olması için çok farklı reformları yerine getirmesi gerekiyor. Ben Türklerin Avrupalı ve akıllı olduklarını, Romanya, Bulgaristan gibi ülkelerden daha iyi Avrupalı olduklarını anlatıyorum.  Türkler güvenilir, çalışkan insanlar. AB'ye üyeliğin önündeki en önemli engellerden biri klişeleşmiş imajlardır. Türkiye'nin de klişeleşmiş imajları var. Bunlardan biri de namus cinayetleri. Türkiye'nin dışarıdan görünen fotoğrafını değiştirmek gerekir. Bunu da Avrupalıları ülkenize getirerek yapabilirsiniz. Avrupa'dakiler, özellikle Almanya'da yaşayanlarla hiç olmaz. Türkiye'yi sadece Antalya ve iki dansözle göstermememiz gerekir. 'Modern Türkler' imajı AB'nin kapısını açacaktır. Organizasyonumuz bu imajın düzelmesi için çalışmalar yapıyor. Toplantılarda Türkiye ile ilgili fikirlerimizi anlatıyoruz. Bu konuşmaların ardından insanların kafasındaki Türkiye fikri değişiyor. Türkiye'nin AB'ye giriş süreci durdurulamaz ve engellenemeyecek sürece kadar geldi.

PARİS'E BASKI YAPIYORUZ

Fransa ile Türkiye arasında sorun olan Ermeni soykırımını inkar edenlere ceza getirecek yasa tasarısının senatodan geçmemesi için çalışma yapıyoruz. Hem oradaki üyelerimiz hem de farklı ülkelerden Fransa ile ilişkileri iyi olan üyelerimiz kanalı ile Fransa hükümetine baskı yapıyoruz.'

Gözümdeki Türkiye 4 yıl önce değişti

Türkiye'ye 15 yıl önce turist olarak geldim. Ama ilk edindiğim imaj iyi olmadı. Çünkü Almanya'da yaşayan Türklerin fotoğrafı gözümün önündeydi. Almanların ve Avrupa'nın gözünde Türklerin fotoğrafı dönerci olarak var. Ama 4 yıl önce Türk işadamlarıyla buluştum. Gelip ülkedeki gerçekleri gördüm. Türkiye'yi seviyorum.

Gül'ün dik duruşu çok etkileyiciydi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Almanya ziyareti Avrupa'da çok konuşuldu. Cumhurbaşkanının dik duruşu ve söyleyeceklerini düz olarak bükmeden söylemesi etkileyiciydi. Avrupa ve Almanya'da herkes bu 'Türklere ne oldu? Türklerin kendilerine güvenleri gelmiş bu farklılaşmanın sebebi ne' diye sorguladı.

akşam

Bu haber 1,218 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,365 µs