En Sıcak Konular

İncirlik Üssü'nde imzalar tamam

20 Haziran 2007 11:06 tsi
F-16'larının Türk hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle ABD'ye yazılı nota verildikten 20 gün sonra 'İncirlik' izni 1 yıl daha uzatıldı.

Bakanlar Kurulu üyelerinin, ABD'nin İncirlik Hava Üssü'nden lojistik amaçlı faydalanma iznini bir yıl daha uzatan kararnameyi imzaladığı bildirildi. İzin, ABD F-16'larının Türk hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle ABD'ye yazılı nota verilmesinden 20 gün sonra çıktı.

Dışişleri Bakanlığı, İncirlik Üssü'nün ABD'nin Irak'taki operasyonları kapsamında lojistik amaçlı kullanımı için 2003'ten bu yana her yıl verilen ve süresi 23 Haziran'da dolacak iznin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu karar taslağını önceki hafta hükümete iletmişti.

Sadece lojistik destek

Başbakanlık kaynakları, Bakanlar Kurulu'nun önceki gün yapılan toplantısında kararın imzalarının tamamlandığını belirtti. İzin, "Genelkurmay Başkanlığı'nca belirlenecek ilkeler ve usuller ile tespit edilecek liman, havaalanı, tesis ve üslerin, BM Güvenlik Konseyi'nin kararlarında öngörülen amaçlar doğrultusunda, dost ve müttefik ülkelerce, askeri malzeme/teçhizat ve personel nakli de dahil lojistik destek maksadıyla kullanılmasına" imkân tanıyor. İncirlik Üssü'nün bir yıl daha ABD tarafından lojistik amaçlı kulanımına imkân tanıyan Bakanlar Kurulu kararının bu hafta içinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.

İncirlik Üssü'nün kullanım iznini uzatan Bakanlar Kurulu kararının, Türkiye'nin hava sahasının ihlali nedeniyle ABD'ye 29 Mayıs'ta yazılı nota vermesinden 20 gün gibi kısa bir süre sonra çıkması dikkat çekti.

Irak'ta konuşlu ABD F-16'larından ikisinin 24 Mayıs'ta Türk hava sahasını ihlal ettiğinin Genelkurmay Başkanlığı tarafından kamuoyuna duyurulmasından sonra Dışişleri Bakanlığı, ABD'ye yazılı nota vererek olayı tekrar etmemesi uyarısında bulunmuştu.

ABD Büyükelçiliği de ihlallerin pilot hatasından kaynaklandığını açıklayarak özür dilemişti.

(Milliyet)



Bu haber 514 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,514 µs