En Sıcak Konular

Azeriler Gorbaçov'a dava açıyor

21 Ocak 2012 21:58 tsi
Rusya'da yaşayan Azerbaycan diasporası, 20 Ocak 1990 tarihinde 137 Azeri vatandaşının ölümüyle sonuçlanan Bakü olaylarında orduya emir verdiği için, eski SSCB lideri Mihail Gorbaçov hakkında suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor.



Olayın 22. yıldönümünde Bakü'nün Moskova Büyükelçiliği'nde "Kanlı Ocak" adıyla düzenlenen anma törenine katılan Azeri diasporasının önde gelenleri, Gorbaçov'a dava açmaya hazırlandıklarını duyurdu. Büyükelçilikteki anma programına; aralarında Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Aydın Sezgin, elçilik Maslahatgüzarı Ceren Yazgan Yetiz'in de bulunduğu çok sayıda yabancı diplomat ve Azeri vatandaşları katıldı.

Törende konuşan Azerbaycan'ın Moskova Büyükelçisi Polat Bülbüloğlu, 20 Ocak faciasını hiç bir zaman unutmayacaklarını belirtti. Bülbüloğlu, "Facianın asıl sorumlusu eski SSCB lideri Gorbaçov'dur. Rejimini ayakta tutabilmek ve başka halklara gözdağı vermek için Azeri halkının kanını döktü. Bunu hiç bir zaman bağışlamayacağız." dedi.

Rusya Sosyal Bilimler Üniversitesi Kafkasya Merkezi Başkanı İsmail Ağakişiyev, Gorbaçov'u mahkemeye vermeye hazırlandıklarını kaydetti.

Azeri kökenli Rus uzman, "Bu faciayı Gorbaçov yaptırdı. Bu kanı o döktü. Gorbaçov'un Azerbaycan'a bunun hesabını vermesi gerekir. Gorbaçov sadece Azerbaycan'ın değil, aynı zamanda katliam yaptırdığı Gürcistan ve Baltık ülkelerine de hatta eski SSCB halklarına uyguladığı siyasetler için de hesap vermeli. Bugün Litvanya'nın girişimleriyle Gorbaçov'un mahkemeye verilmesi hususunda yapılan çalışmalara biz Azeriler de katılarak kendisini mahkemeye vermeye hazırlanıyoruz. Azerilerin, Gürcülerin ve Litvanyalıların bu süreçte ortak hareket etmesi gerekiyor." dedi.

Moskova Devlet Üniversitesi Bağımsız Devletler Topluluğu Araştırma Merkezi Başkanı Aleksey Vlasov da yaptığı açıklamada, "Azeri halkının 22 yıl önce yaşadığı bu facianın acısını paylaşmak için buradayız. Bugün Gorbaçov, Devlet Başkanı adayı Vladimir Putin'e akıl vermeye çalışıyor. Putin'in bunun aklına ihtiyacı yok. Gorbaçov önce yaptıklarına baksın. İnanıyorum Gorbaçov bir gün yaptıklarından dolayı pişman olacak. O dönem yapılan bu faciayla ilgili ilk önce Gorbaçov suçlanmalı." dedi.

Azeri Büyükelçi Bülbüloğlu da, " 20 Ocak tarihimizin kanlı olaylarından biri. Bu faciada masum insanları tankların altında ezerek, kurşunlayarak öldürdüler. Suçu olmayan Azeri halkına faciayı yaşatan Gorbaçov'dur.Bugün Gorbaçov'un mahkemeye verilmesi için Rusya'da da sivil toplum örgütleri oluşturuldu. Azerbaycan parlamentosunda da konuyla ilgili çalışmalar yapılmıştı. O,mahkeme karşısında hesap vermeli" dedi.

1990'da, dönemin Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçov'un emriyle Sovyet ordusu 19 Ocak'ı 20 Ocak'a bağlayan gece, Bakü sokaklarında bağımsızlık yürüyüşü yapan kalabalığın üzerine ateş açmıştı.
Ateş sonucu aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 137 kişi hayatını kaybederken, 700'den fazla kişi yaralanmıştı. Ancak katliam, Azerbaycan'daki bağımsızlık düşüncesinin güçlenmesine sebep olmuş, tepkinin giderek artması üzerine Sovyet ordusu, Bakü'yü terk etmişti.



Bu haber 684 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,406 µs