En Sıcak Konular

Diyanet ''sosyal medyayı'' dergi kapağına taşıdı

21 Ocak 2012 12:57 tsi
Diyanet ''sosyal medyayı'' dergi kapağına taşıdı Diyanet Aylık Dergi, ocak sayısında ''sosyal medya ve iletişim ahlakını'' kapağına taşıdı.

Sosyal medyayı son günlerde aktif olarak kullanan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, derginin başyazısını kaleme aldı.

Yazısında, sosyal medyayı yasaklayarak kontrol altına almaya çalışmanın değişen dünyada mümkün olmadığını vurgulayan Görmez, ''Yeni dünya pek çok konuda 'yasaklayarak korunma' metodunu geçersizleştirmektedir'' ifadelerini kullandı.

Gençliğin, internetin sağladığı sınırsız imkanlar dünyasından yasaklarla korunmasının mümkün olmadığını ancak muktedir bilinç ve disiplinli benliğe sahip bir gençlikle bu problemin aşılabileceğini belirten Görmez, şöyle devam etti:

''Sınırsız imkanlar dünyasında artık yasaklarla uzak tutulan gençlere değil, kendi kendini çekip çevirebilen gençlere ihtiyaç vardır. Konunun yasaklarla savuşturulamadığı ortamlarda çözüm, kişilerin bilincini yükseltmektir. Hakikat dünyasından koparmayacak, sanal ortamlara mahkum etmeyecek kadar muktedir bir bilinç, disiplinli bir benlik oluşturulmalı ve bunun için büyük bir seferberlik başlatılmalıdır ve hakiki çözüm de budur.''

Sosyal medyanın insanlara iletişim için önceden hiç öngörülmemiş bir ortam sunduğunu ancak bu ortamın önemli bir külfeti ve sorumluluğu da beraberinde getirdiğini bildiren Görmez, yazısında, ''Bir açıdan bakıldığında oturduğumuz yerde, günün her anında binlerce insana aynı anda selam vermek, sevinç taşımak, sevgi paylaşmak, hak, hakikat, bilgi ve hikmet, ahlak ve adalet yaymak ne büyük bir imkandır. Ancak her nimet bir külfeti, her imkan bir sorumluluğu beraberinde getirir ve elbette tüm araçların durumunda olduğu gibi bu baş döndürücü imkanlar aynı ölçüde ürküten, korkutan kötülük ve tehlikelere de zemin olabilmektedir'' ifadelerine yer verdi.

-''İnsanı dört katlı bir eve benzetecek olursak...''-

Modern zamanlarda bireyselleşen insanın, sosyal medya marifetiyle kendine yeni bir sosyalleşme modeli ürettiğine işaret eden Görmez, sosyal medya ortamındaki imkanların artmasının insanın kendini kısıtlama becerisini ve öz disiplinini artıracak bir yüksek bilinci zorunlu kıldığını dile getirdi.

Görmez, ''Bunlarla beraber bize bizden daha yakın, şah damarımız kadar yakın, gönül dünyamızın arşında taht kurmuş, huzurunda en gizli kötülükleri işlemekten haya ettiğimiz, sırlarımıza bizden daha vakıf bir Allah inancı tam da bu noktada içimizdeki kötülükleri reddetmeye yönelik terbiye ve disiplinlerini güçlü kılacaktır'' dedi.

İnsanı dört katlı bir eve benzeten Görmez, şunları kaydetti:

''İnsanı dört katlı bir eve benzetecek olursak, giriş katında salon vardır. Burası bizim sosyal hayatımızı devam ettirdiğimiz yerdir. Misafirlerimizi burada karşılarız, konu komşu, arkadaşlarla burada hemhal oluruz. Burada sohbetler mahremiyet düzeyine gelmez. İkinci kat yatak odasının, mahremiyetin olduğu yerdir. Eş, dost ve akrabalar bile buraya elini kolunu sallayarak giremez. En üst kat, tavan arasıdır. Gökyüzüne bakan bir penceresi vardır. Bizim gökyüzüyle baş başa kaldığımız, ibadete ve tefekküre daldığımız bir yerdir. Tek başına kalınabilecek aydınlık bir yerdir. Güneşin batışı ve yıldızlar buradan seyredilir. Bir de bodrum katı vardır. Saklanması gereken şeylerin yeri, ıslak, nemli, yosunlu duvarlarıyla alt benliğe benzer. Suçlar, günahlar burada saklanır. Sosyal baskının kalkmasının bu dört kata etkisi farklıdır. Belki de üstteki üç kata değişik şekillerde faydaları varken, bodrum katının serbest bırakılması alt benliğin biriktirdiği bütün kötülükleri suçları, günahları ifşa edebilir.''

A.A.



Bu haber 715 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,474 µs