En Sıcak Konular

Türkiye'den İngiltere'ye teşekkür plaketi

20 Ocak 2012 22:10 tsi
Türkiye'de bulunduğu süre içinde babasının edindiği tarihi eserleri iade eden İngiliz vatandaşı Sebastian Tombs'a İngiltere'nin başkenti Londra'da teşekkür plaketi verildi.

Türkiye'nin Londra Büyükelçiliğinde düzenlenen törende konuşan Büyükelçi Ünal Çeviköz, Anadolu'da yapılan kazılarda ortaya çıkan bazı obje ve eserlerin Türkiye'de olmadığına dikkati çekerek, bunun çok hassas bir konu olduğunu ifade etti.

Tombs'un Türkiye'ye ait tarihi eserleri iade etmesinin takdirle karşılandığını söyleyen Çeviköz, "İlk defa kişisel bir inisiyatif alınarak böyle bir şey yapıldı" dedi.

Eserleri iade eden Sebastian Tombs da 1960'lı yıllarda gittiği Türkiye ile ilgili anılarını anlattı. Babası David Tombs'un 1986 yılında öldüğünü söyleyen Tombs, ölümünün ardından babasının Türkiye'den edindiği tarihi eserleri bulduğunu kaydetti. Daha sonra bu eserleri Glasgow Üniversitesine götürerek incelettiğini belirten Tombs, "Aldığım tavsiye doğrultusunda, en doğrusunun bu eserleri ait olduğu ülkeye iade etmek olduğunu düşündüm" diye konuştu.

Kendisine verilen teşekkür plaketinden dolayı onur duyduğunu ifade eden Tombs, bir sonraki Türkiye ziyaretinde eserlerin konulduğu müzeyi ziyaret edeceğini kaydetti.

Tombs'un Türkiye ile ilgili anılarını anlatırken küçük bir kaplumbağayı yol kenarından alarak, İngiltere'ye getirdiği söylemesi gülüşmelere neden oldu. Tombs gülerek, "Dolayısıyla Türkiye'den bir şeyler toplayan bir tek babam değildi" dedi.

Sebastian Tombs, Orta Doğu Teknik Üniversitesinde 1963-1970 yılları arasında UNESCO uzman grubunun başkanı olarak görev yapan babası Dr. David Tombs'un edindiği tarihi eserleri Türkiye'ye iade edilmek üzere Büyükelçiliğe teslim etmişti.

İade edilen eserlerin Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesine konulduğu bildirildi.

aa

Bu haber 719 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,305 µs