En Sıcak Konular

Teziç, Başbuğ'un tutuklanmasını eleştirdi

20 Ocak 2012 19:34 tsi
Eski YÖK Başkanı, Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Erdoğan Teziç, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un tutuklu yargılanmasını eleştirdi.

Teziç, "Genelkurmay Başkanı'nı içeri tıkarak, 'demokratik düzene girdik' demek çok ağır bir söz. İnsanı üzen bir söz. Zaten varsa suçu, adamı yargılarsın, ne yapacaksan yaparsın sonra. Yargılama aşamasında adamın kaçma ihtimali mi var?" dedi.

Adana Barosu tarafından düzenlenen "Nasıl Bir Anayasa" konulu konferansta konuşan Teziç, "Devlet yargıyla vardır. Yargılama bağımsızlığı yoksa, 'yargı siyasi iktidarın yanındadır, onun destekçisidir' gibi bir algı giderek topluma yerleşmişse devletin gücü erimeye başlar. Yasama da yürütmede de yargı da bir güç kullanmıyor, sorumluluğu yerine getiriyor. Seçip Meclis'e gönderdiğimiz milletvekilleri yasama gücü bende değil, sorumluluğu bende demeli." dedi.

Devletin yargıyı iyi kullanmaması durumunda tedirginlikler artıyorsa, keşmekeş kargaşa ortamına da zemin hazırlandığını savunan Teziç, devletin bu konuda acze düşmesinin kabul edilemez olduğunu ileri sürdü. Teziç, yargının bugün hukukun üstüne çıkarak bir güç haline geldiğini bunun da çok tehlikeli olduğunu anlattı. Teziç, şunları söyledi: "Yargı bağımsızdır verdiği kararları kendi içinde hallolur. Hallolur da yargı bir güç vehmedip kendine ben hukuk kurallarının üstüne çıkıyorum diyemez. Bunu demiyor ama verdiği kararlarla da kontrol edilemeyen bir güç konumuna geldiğini bize hissettiriyor. Tutuklamaların nedenleri kanunda belli. Ama özel yetkili mahkeme adında Devlet Güvenlik Mahkemeleri tekrar hortladı. Bunların hukukta yeri yok. Bu vahim tabloyu gidermek çini barolar, üniversiteler, korkmadan yenri bir sayfa açmalı."

Teziç, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un tutuklanmasını degerlendirirken, "Genelkurmay Başkanı'nı içeri tıkarak, demokratik düzene girdik demek çok ağır bir söz. İnsanı üzen bir söz. Olmaması gereken bir davranış. Zaten varsa suçu, adamı yargılarsın, ne yapacaksan yaparsın sonra. Yargılama aşamasında adamın kaçma ihtimali mi var? Yargılanacak yeri göstermiş, yargı kabul etmiyor. Bugünün iktidarı yarının muhalefedir. Yarın yargıya muhtaç olacak." diye konuştu.

"GÖRÜŞÜNÜ BİLDİRMEMEK DE BİR GÖRÜŞ BİLDİRMEKTİR"

Teziç, 12 Haziran seçimlerinden bu yana 7 aylık bir süre geçtiğini hatırlatarak, hükümetin anayasayı çıkaramayacağını savundu. Meclis'te yalnızca bir mutabakat komisyonu kurulduğunu hatırlatan Teziç, " Mutabakat komisyonu orada duruyor, uykuda. Sonra hızlanacak. 15 gün içinde belki anayasa metinleri oylanacak, nasıl olacaksa. Ondan sonra da halk oyuna sunulacak. İşte anayasamız çıktı ortaya diyeceğiz. Hayır çıkmayacak, sorun katlanarak büyüyecek. Daha büyük tepkiler oluşmaya başlar."

Siyasilerin ömürlerinin sınırlı olduğunu anlatan Teziç, şöyle devam etti: "Meclis başkanı üniversiteler görüş bildirmiyor diyor. Üniversiteler görüşünü bildirdi. Görüşünü bildirmemek de bir görüş bildirmektir. Arzulamadı, içinden gelmedi. Ne yapsak boşuna gibi bir zihniyete kapıldılar. Üniversite düşünce keşmekeşi içinde olan bir kurumdur. Oradan yeknesak görüşler çıkmaz. Farklı farklı görüşler çıkar. O farklılıkları siyasiyer başkaları alır değerlendirir."

cihan



Bu haber 644 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,763 µs