En Sıcak Konular

Hamas lideri Meşal, emekliye mi ayrılıyor?

20 Ocak 2012 16:01 tsi
Filistinli gruplardan Hamas'ın fiili lideri durumundaki Halit Meşal'in bu göreve yeniden seçilmek istemediği öne sürülüyor.

İsrail'de yayınlanan Haaretz gazetesinin haberine göre İsmail Haniye liderliğindeki Gazze grubuyla yaşanan çekişmeden dolayı Meşal'in bu yönde bir karar aldığı belirtiliyor.

Uzmanlar geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelere gezi düzenleyen Haniye'nin, Meşal'in elindeki liderlik konumunu da almayı hedeflediği öne sürülüyor. Hamas eski liderlerinden Abdülaziz Rantisi'nin İsrail'in düzenlediği bir saldırı (2004) sonrası hayatını kaybetmesiyle örgütün fiili lideri haline gelen Meşal (56), Suriye'de yaşadığı için İsrail'in saldırı tehdidi altındaki Gazze'de bulunan Hamas'ın diğer liderleri tarafından zaman zaman eleştirilere maruz kalıyordu.

Uzlaşmaya daha yakın bir lider profili çizen Meşal, El Fetih ile masaya oturulmasını ve İsrail ile izlenen çatışma halinin sona erdirilmesini savunuyor. Meşal geçtiğimiz yıl Kasım ayında Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'la görüşmesinde 1967 sınırları içinde bir Filistin devletinin kurulmasına yeşil ışık yakmış, bu ise Gazze'deki Hamas liderlerinin sert eleştirisine sebep olmuştu.

Suriye'deki rejim karşıtı gösteriler, Suriye ve İran'ın Hamas'a yönelik desteğinin de azalmasına sebep olmuş, bu durum Meşal'in gücünün de zayıflamasına sebep olmuştu. Başta Meşal'in ailesi olmak üzere üst düzey Hamas yetkilileri ve ailelerinin önemli bir kısmı geçtiğimiz günlerde Suriye'yi terk ederek bazı Körfez ülkeleri ya da Mısır'a yerleşmişti.

Ancak bazı uzmanlar, pragmatik kişiliği ile öne çıkan Meşal'in Hamas liderliğini kolay bir şekilde bırakmasının söz konusu olmadığını, son iddiaların bir taktik olabileceğinin de altını çiziyor.

Kaynak: Cihan



Bu haber 582 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,237 µs