En Sıcak Konular

Hristofyas: Eroğlu beni esir aldı

20 Ocak 2012 15:06 tsi
Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, New York yakınlarındaki Greentree'de yapılacak üçlü Kıbrıs görüşmesi öncesi Londra'da katıldığı bir toplantıda, ABD'ye umutsuz gittiğini söyledi.

Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, New York yakınlarındaki Greentree'de yapılacak üçlü Kıbrıs görüşmesi öncesi Londra'da katıldığı bir toplantıda, ABD'ye umutsuz gittiğini söyledi. Bir gazetecinin "Uzun zamandır sizi Londra'da görmüyoruz" sözüne karşılık Rum Yönetimi lideri, yoğun müzakerelere atfen, "Evet doğru söylüyorsunuz, Eroğlu Ada'da beni esir aldı." ifadelerini kullandı.

Hristofyas, "Bir umut vapuruna bindik. Ancak bilinmeyen bir yöne gidiyoruz. Mucizelere inanmıyorum. Çok hayal kırıklığına uğradım, usandım, kötümser duygular içindeyim." diye konuştu.

Kıbrıs Türk Demokrasi Derneği'nin düzenlediği toplantıda konuşan Hristofyas, geçen yılki ilk Greentree zirvesinde, basındaki iddiaların aksine hiçbir başarı sağlanamadığını söyledi.

Ada'da iki toplum arasındaki yıllar öncesine dayalı sorunların kolonileşme yanlısı, şovenist taraflarca çıkarıldığını ve Kıbrıs'taki içişlerine dış güçlerin karıştığını öne süren Hristofyas, "Ada'daki sorunların 2-3 sebebi var. Bunlar; koloni idare edenler, iki toplumdaki nasyonalist ve şovenist güçler, Yunanistan'daki Cunta ve EOKAB taraftarları. " dedi.

Adanın birleşmesi, merkezi hükümet gibi konular üzerinde ikinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat birlikte çalışma yaptıklarını ve birçok ortak noktada anlaştıklarını söyleyen Hristofyas, bu noktaların; 8 Rum, 4 Türk bakandan bir hükümet oluşturulması, başkanlık sisteminin 4 yıl Rum, 2 yıl Türk olacak şekilde dönüşümlü yapılması olduğunu dile getirdi.

Rum Yönetimi lideri, Derviş Eroğlu'nun Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ise Talat ile başlayan olumlu ilişkileri devam ettiremediklerini sözlerine ekledi. Hristofyas, "BM Genel Sekreterinin önderliğindeki birinci Greentree zirvesinde başarı sağladık diye bildiri yayınlandı. Fakat gerçekte orada hiçbir başarı sağlamadık. Cenevre, New York, Greentree görüşmelerinde, BM Genel Sekreteri bize daha önce benim ve Mehmet Ali Talat'ın anlaştığı konlarda hem ikir olup olmadığımızı sordu. Biz de evet dedik. Ancak bıraktığımız yerden müzakerelere başlayacağımız yerde, Eroğlu olumsuz tavır aldı." şeklinde konuştu.

Kıbrıs Türk Demokrasi Derneğinin düzenlediği ve moderatörlüğünü Dernek Başkanı Hasan Raif'in yaptığı toplantıya, Rum Lider Hristofyas, Cumhurbaşkanlığı Komiseri Yorgo Yakovu, Hükümet sözcüsü Stefanos Stefanu, Londra Kıbrıs Yüksek Komiseri Alexandras Zenon ve birçok seçkin davetli katıldı.

cha



Bu haber 646 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,144 µs