En Sıcak Konular

Gül'ün açıklamalarına Hamzaçebi'den yanıt

20 Ocak 2012 14:29 tsi
Cumhurbaşkanı Gül'ün, 'Anayasaya aykırılığı iddia ediliyorsa ana muhalefet partisi Anayasa Mahkemesi’ne gidebilir' sözüne CHP'li Hamzaçebi'den yanıt geldi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu’nu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bir kez daha görüşülmek üzere geri göndermesi gerektiğini belirterek, “Bütün bunlara rağmen yasa yürürlüğe girerse ortada çok açık bir şekilde Anayasaya aykırılık olması nedeniyle CHP bunu görmezlikten gelemez. Anayasa Mahkemesi seçeneği önümüzde durmakta” dedi.


"CUMHURBAŞKANI GERİ GÖNDERMELİ"

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Meclis’te dün kabul edilen Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu Tasarısı’nın açık bir şekilde Anayasa’ya aykırı olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Gül’ün geri göndermesi gerektiğini ifade etti.

Halk iradesinin 2007 yılındaki referandumda Cumhurbaşkanının görev süresinin 11. Cumhurbaşkanı’nın görev süresi dahil olmak üzere 5 artı 5 olarak belirlendiğini belirten Hamzaçebi, “İradenin asıl sahibi olan halk iradesi 5 artı 5 olarak ortaya koyduktan sonra iradenin dolaylı temsilcileri olan vekillerin halkın yerine geçip süreyi ‘7 yıl olarak’ belirledim demeleri mümkün değildir.

Cumhurbaşkanı görev süresine ilişkin düzenlemelerde kazanılmış hak gibi kavramlar olmaz. Cumhurbaşkanı herhangi bir memuriyet değildir” dedi.

Hamzaçebi ayrıca, 11. Cumhurbaşkanı için 2007 yılındaki seçimin TBMM’de gerçekleştirilirken Anayasa değişikliği yapıldığını ve sürenin 5 artı 5 olarak belirlendiğini belirterek, “Bu bilinerek 11. Cumhurbaşkanı seçimi gerçekleştirildi” dedi.

Bazı hukukçuların, ceza hukuku veya idare hukuku ilkelerinden hareketle “kazanılmış hak” diyerek çözüm üretmeye çalıştıklarını ifade eden Hamzaçebi, Anayasa hukukuna, ceza hukuku, idare hukuk ilkeleriyle yaklaşılamayacağına işaret ederek, “Bu büyük bir hatadır” diye konuştu.

“CUMHURBAŞKANI’NDAN BEKLENTİMİZ YASAYI GERİ GÖNDERMESİ”

Hamzaçebi, Cumhurbaşkanı Gül’den beklentilerini de şu sözlerle anlattı:

“Bizim bu aşamada Sayın Cumhurbaşkanı’ndan beklentimiz yasanın Anayasaya aykırı olması nedeniyle bir kez daha görüşülmek üzere TBMM’ye iade edilmesidir.Sayın Cumhurbaşkanı, konunun tarafı olması nedeniyle yasayı iade etme konusunda tereddüt yaşayabilir.

Sanki kendisine yönelik bir değerlendirme yaptığı şekilde bir izlenim vermekten kaçınıyor olabilir. Ancak böyle düşünülmemesi gerekir. Yasa açık bir şekilde Anayasaya aykırıdır. Bu çerçevede Sayın Cumhurbaşkanı yasayı bir kez daha görüşmek üzere TBMM’ye iade ederse halk iradesine uygun hareket etmiş olur.”

CUMHURBAŞKANI GERİ GÖNDERMEZSE, ANAYASA MAHKEMESİ SEÇENEĞİ MASADA

Hamzaçebi, Cumhurbaşkanı’nın yasayı geri göndermemesi halinde CHP’nin tavrının ne olacağına ilişkin şöyle devam etti:

“Bütün bunlara rağmen yasa yürürlüğe girerse ortada çok açık bir şekilde Anayasaya aykırılık olması nedeniyle CHP bunu görmezlikten gelemez. Biz tamamen yasanın Anayasaya uygunluğuyla ilgiliyiz.

Sayın Abdullah Gül ve Sayın Erdoğan’ın kişiliklerinden hareketle onların siyasetlerinden hareketle bir değerlendirme yapmıyoruz. Sayın Başbakan CHP’ye gelip bir anayasa değişikliği yapalım diyerek Anayasaya geçici madde ekleme önerisinde bulunmuş olsaydı biz bunu değerlendirirdik.

Ancak bu yolu Sayın Başbakan denememiştir. Yanlış olmuştur. 28 Ağustos 2012 tarihinden itibaren Sayın Cumhurbaşkanı görev başında olması halinde kendisinin iradesi dışında Cumhurbaşkanlığı makamın tartışılır hale getirecek.

CHP bu tartışmayı Cumhurbaşkanlığı makamının tartışılıyor olmasını doğru bulmaz. Anayasa Mahkemesi seçeneği önümüzde durmakta. Umuyorum o aşamalara gelmeden bir şekilde sağduyu ortaya çıkar ve Türkiye bu yanlıştan döner. Aksi takdirde Cumhurbaşkanlığı krizi kapımızda demektir.”


Bu haber 578 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,941 µs