En Sıcak Konular

Tarhan Gül'ü taraf olmaya çağırdı

20 Ocak 2012 14:25 tsi
CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu ile ilgili ortaya çıkan yanlışı düzelteceğini umut ettiğini belirtti.

CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu ile ilgili ortaya çıkan yanlışı düzelteceğini umut ettiğini belirterek, ''Cumhurbaşkanı'nı, anayasadan taraf olmaya çağırıyorum'' dedi.

Tarhan, TBMM Genel Kurulunda dün kabul edilen 11. Cumhurbaşkanı'nın görev süresini 7 yıl olarak belirleyen Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu'na ilişkin A.A muhabirinin sorularını yanıtladı.

Tarhan, Anayasanın 104. maddesinde, Cumhurbaşkanının, ''Türkiye Cumhuriyetini ve Türk Milletinin birliğini temsil edeceği; anayasanın uygulanmasını, devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını gözeteceği'' nin yer aldığına işaret etti.

Anayasaya bağlılık yemini eden Cumhurbaşkanının, öncelikle anayasayı koruması, anayasaya aykırı her şeye karşı çıkması gerektiği ifade eden Tarhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu yüzden biz, anayasaya sadakat yemini etmiş bazı milletvekillerinin, anayasa maddesinin, bir yasayla değiştirilmesine 'evet' demesini, kabul edilemez buluyoruz. Anayasayı korumakla görevli ve sadakat yemini etmiş Cumhurbaşkanı tarafından bu yanlışın düzeltileceğini umut ediyoruz. Sonrasına tabii ki bakacağız, değerlendireceğiz.

Anayasayı korumak her şeyin üzerindedir. Kişisel mülahazalarla, 'benim süremle ilgisiyle ben buna uzak durayım, buna mesafe koyayım, tarafsız kalayım' deme hakkı yoktur bir cumhurbaşkanının. Bir cumhurbaşkanı, anayasayı koruma konusunda tarafsız olamaz; anayasadan taraf olmak zorundadır.''

Tarhan, yasayla, cumhurbaşkanlığı koltuğunun, yaptığı her işlemin meşruiyetinin tartışmaya açılacağını iddia ederek, halkın seçiminin gasp edildiğini savundu.

Komisyona getirilen bir önergeyle anayasanın değiştirildiğini ifade eden Tarhan, buna karşı çıktıklarını anlattı.

-''Anayasaya aykırılık var''-

Tarhan, öncelikle Cumhurbaşkanı Gül'ün tavrını izlediklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı'nın yasayı veto etmesinden umutlu olup olmadığı sorusuna Tarhan, ''Her zaman umut vardır. Onun için politika yapıyoruz'' karşılığını verdi.

Yasayı, Anayasa Mahkemesine götürüp götürmeyeceklerine ilişkin sorusuyu ise Tarhan, ''Kişisel fikrim,açıkça anayasaya aykırılık vardır ama kurumsal olarak henüz verilmiş bir karar yok, yetkili organlarımız karar verecek'' diye yanıtladı.

Tarhan, sözlerini, ''Dün, tarihin karanlık bir anıydı. Bunun sonuçlarını daha sonra göreceğiz, sonuçları çok ağır olacaktır. Cumhurbaşkanı'nı, anayasadan taraf olmaya davet ediyorum'' diyerek tamamladı.


AA

Bu haber 595 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,386 µs