En Sıcak Konular

Suriyeli Kürtler birleşiyor

20 Ocak 2012 09:54 tsi
Suriye’deki Kürt gruplar, Esad sonrası özerklik taleplerinin gerçekleşmesi gayesiyle birleşme kararı aldı.

Kürt gruplar, Arap muhaliflerin Kürt sorununa kayıtsız kaldığını, özerklik taleplerini yerine getireceklerine güvenmediklerini dile getirdi. Diğer taraftan Alevilerden bir grup Esad rejimini kınayarak devrime desteklerini açıkladı.

Suriyeli muhalif Kürt gruplar, içinde bulunduğumuz Ocak ayında Suriye Başkanı Beşşar Esad’in düşmesi, ardından da özerklik taleplerinin gerçekleşmesi için saflarını birleştirme kararı aldı. Uzun süredir Suriye hükümetine muhalif olmalarına karşın Kürtlerin yaşadıkları bölgeler, Esad’in düşmesi için protesto gösterilerinde bulunan ve her gün Baas güçlerinin üzerlerine saldırdığı Arap-Sünni bölgelere nispeten sakin kaldı.

Suriyeli Kürtler, muhalif Arap grupların, ülkenin kuzeydoğusundaki Kürt bölgelerde özerk yönetim taleplerini kabul edeceklerine inanmadıklarını ifade etti.

Bağımsız analistler Kürt grupların Suriye’deki en büyük azınlığı oluşturduğunu belirterek kendi aralarında ayrıldıklarına, bazılarının Irak’taki Kürtlerden, bazılarının ise Türkiye’deki Kürdistan İşçi Partisi Kürtlerinden destek bulduğuna dikkat çekiyor.

Suriye’deki en eski Kürt muhalif gruplardan biri olan Suriye Kürdistan Demokratik Birliği Partisi’nin tanınmış üyelerinden Mahmud Muhammed Bafi Sabır şöyle konuştu: ‘Birleşik bir cephe oluşturulması için tüm Kürt partilerin katılacağı ulusal bir konferans düzenlenecek. Konferansın hedefi Suriye’deki Kürtlerin taleplerini güçlendirmek ve Arap muhalefetle diyaloga başlamak.’

Aktivistler konferansın tarihinin henüz belirlenmediğini ancak bu ay içinde Irak’taki yarı özerk Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Erbil’de yapılacağını dile getirdi. Konferansa katılım için Suriyeli tüm Kürt partilerin yanı sıra aydınlara ve bağımsız örgütlere de davet gönderildi.

Erbil’deki Selahaddin Üniversitesi’nde siyaset bilimi profesörü olan Serbst Nebi şöyle dedi: ‘Arap muhalefet Kürt sorununa karşı kayıtsız. Tüm muhalif Arap gruplar Kürtlere Suriyeli vatandaş muamelesi yapılacağına vaat etti.

Alevilerden devrime destek

Öte yandan Suriye’deki Alevilerin 106’sından fazlası geçen Çarşamba akşamı bir bildiri yayınlayarak Suriye devriminin taleplerini desteklediğini açıkladı. Bildiride Suriye rejiminin, göstericileri bastırma ve katletme eylemlerini özellikle Aleviler, genel olarak da azınlıklarla bağlantılandırmaya çalışması kınandı.

Bildiri tüm Suriyeli azınlıkları ve diğerlerini ülkede hakim rejimin düşmesi için gayret göstermeye, bu rejimin en iğrenç öldürme, bastırma, tutuklama ve işkence yöntemleriyle karşılık verdiği Suriye devrimini desteklemeye çağırdı. Ayrıca rejimin güvenlik ve basın oyunları aracılığıyla özellikle Alevi grubu genel olarak da diğer dini azınlıkları kendisiyle bağlantılı göstermeye çalışması kınandı.

Ahmet Yılmaz / TIMETURK
 

Bu haber 640 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,569 µs