En Sıcak Konular

TÜSİAD'ı şaşırtan öneriler

20 Ocak 2012 09:44 tsi
TÜSİAD'ın dün yapılan 42'inci Genel Kurulu, iş dünyasının büyüklerini Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'la buluşturdu.

TÜSİAD Başkanı Boyner, Türkiye'nin orta gelirli ülke olmaktan eğitimle çıkacağına inanırken, “Önümüzde zorlu, güçlü kararların verilmesi ve alınan kararların uygulanması için çelik gibi irade lazım" dedi.

Onur konuğu olan Babacan,  YİK Başkanı Erkut Yücaoğlu ile Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner'i
dinledi ve onların değerlendirmelerini aldı.

Yücaoğlu, konuşmasının önemli bir bölümünde “cari açık"a değindi ve özetle şöyle konuştu: ''Türkiye'de yurt içi talep arttıkça ithalat artıyor. İhracata rağmen de cari açık daha hızlı artıyor. Cari açık, gelirlerimizin artmasıyla değil, ekonominin yavaşlamasıyla kontrol altına alınıyor. Bu yapısal bir sorun. Türkiye hızlı büyüdükçe bu tablo karşımıza çıkıyor. Bu yapısal sorunun Türk sanayisi üstesinden gelmek zorunda. Aksi halde toplumumuzun gelişmesi için gerekli sürdürülebilir yüzde 7'lik bir büyüme hızını sağlamak çok zor olacak.''

Yeni reform ateşi

“Önümüzde zorlu, güç kararların verilmesini ve alınan kararların çelik gibi bir iradeyle uygulanmasını gerektiren bir dönem olduğu kanısındayız'' diyen Boyner, şöyle devam etti: “'Türkiye bugün alacağı kararlarla dünya ekonomisindeki birinci sınıf ekonomilerden birisine sahip olmakla 'orta gelirli ülke' tuzağına düşmek arasında tercihini ortaya koymuş olacaktır. Önümüzde zorlu, güçlü kararların verilmesi ve alınan kararların uygulanması için çelik gibi irade lazım Her yıl ihracat rekoru kırmak işin en zor tarafı değil. Rekorları kırabiliriz ama eğer ihracatımızın mal kompozisyonu sıradansa büyümeye yapacağı katkı da göreli olarak güdük kalır. Türkiye'nin acilen ve mutlaka yeni bir reform ateşine kapılması gerekiyor."

2012, 2011'den daha iyi olacak

AB ülkelerindeki olumsuzlukları grafiklerle anlatarak konuşmasına başlayan Ali Babacan, AB'deki problemlerin liderlerin ortak karar alma eksikliğinden ve Maastrich kriterlerinin göz ardı edilmesinden kaynaklandığına dikkat çekti. Başka bir sorunun rekabet gücü olduğunu da belirten Babacan, işgücü piyasalarına değindi ve “Perşembe günü öğleden sonra, hafta sonu izne çıkıp 3.5 gün çalışıp, 3.5 gün de tatil yapmak. Öyle bir şey yok. Çalışıp üretiyorsanız tamam ama artık üretme konusunda da geri kalıyorsanız özellikle yüksek teknolojide bilgi işlem teknolojisinde ve inovasyonda artık ABD ile Uzak Doğu'ya göre geride kalmaya başlıyorsanız öyle tatil yok, çalışmak durumundasınız" diye konuştu.

Devlete güven işin temeli

Risk algılamasında ciddi bozulmalar olduğuna da dikkat çeken Babacan, Fransa'nın notunun bankalardaki olumsuz gelişmeler nedeniyle kırıldığını belirtirken, devlete olan güvenin işin temeli olduğunu vurguladı.

Cari açığın önlenmesinde eğitimin büyük önemi olduğuna vurgu yapan ve ekonomide bu yılı değerlendiren Babacan, Babacan, şunları söyledi: “2012 ile ilgili farklı senaryolar düşünülebilir. Avrupa'da ne olacağıyla ilgili farklı tablolar ortaya çıkabilir. Ancak, yüzde 7.5-8'lik büyümeden bu yıl için öngörülen yüzde 4'e inişi bazen daralma olarak sunuyorlar. Geriye gideceğiz işler 2011'den daha kötü olacak gibi bir algı var. Bunlar, büyüme hızları. 2012 bence 2011'den her açıdan daha iyi bir yıl olcak. Ama belki biraz daha yavaş bir şekilde daha geriye doğru gideceğiz."

Yüzde 1.7 de 5.1 de büyüyebiliriz

TÜSİAD tarafından hazırlanan ''Türkiye Ekonomisi 2012'' raporunda Türkiye ile ilgili 3 senaryoya dikkat çekildi. "İçeride güven'' senaryosuna göre bu yıl Türkiye ekonomisinin yüzde 3,2, ''gecikmeli makro uyum'' senaryosuna göre yüzde 1,7 ve ''içeride güven, dışarıda  istikrar'' senaryosuna göre yüzde 5,1 büyümesi öngörülüyor.

Dinçer, Yılmaz ve Ilıcak Boyner'in yardımcısı oldu

42'inci olağan seçimli Genel Kurulda Ümit Boyner, 1 yıllık için yeniden derneğin Yönetim Kurulu Başkanlığı'na seçildi. Boyner'in daha önceden belirlediği yönetim listesi de üyeler tarafından göreve getirildiler.

Yönetim Kurulu kendi arasında yaptığı görev dağılımında Boyner'in yardımcılıklarına Haluk Dinçer, Muharrem Yılmaz ile Erman Ilıcak'ın gelmesi kararını aldı.

Toplantı sonucunda belirlenen 2012 - 2013 TÜSİAD Yönetim Kurulu asil  üyeleri, başkan ve yardımcıları dışında şöyle gerçekleşti: Cansen Başaran Symes, Nezih Barut, Tayfun Bayazıt, Cenk Çimen, Volkan Vural, Meral İnci Zaim, Zafer Ali Yaman."

Yedek üyeleri oluşturan isimler ise şöyle oldu: "Murat Özyeğin, Osman F. Boyner, Metin Akman, Zeynep Silahtaroğlu Baykal, Davut Doğan, Tarkan Kadoğlu, Oya Narin, Memduh Boydak, Nur Ger ve Bahadır Balkır."
 
Aloğlu’nun önerisi üyeleri şaşırttı

* TÜSİAD'ın son Genel Kurulu, eskilerine göre daha heyecanlı ve hareketli geçti. Özellikle Divan Başkanı Sedat Aloğlu'nun, AK Parti tüzüğünün değiştirilmesine yönelik sözleri üyeleri şaşırttı. Eski bir siyasetçi olan ve DYP'de milletvekilliği yapan Aloğlu, "3 dönem görev yapan milletvekilinin bir daha aday olmamasını" öngören AK Parti tüzüğünün değiştirilmesini, kısıtın kaldırılarak vekillerin seçilip seçilmemesine halkın karar vermesini önerdi.

Byrd'i örnek gösterdi

* Bir süre önce 92 yaşında ölen ve 60 yıla yakın ABD siyasetine senatör ve vekil olarak hizmet eden Demokrat Partili Byrd'ün ölünceye kadar görev yaptığını hatırlatan Aloğlu, "AK Parti de bunu uygulamalı. Vekillere, seçerek veya seçmeyerek halk kara vermeli" dedi.

* Görüşlerini sorduğumuz  üyelerin bazıları, "Aloğlu'nun kendi özel düşüncesidir. TÜSİAD'ı bağlamaz" derken, Nihat Özdemir başta olmak üzere bazı üyeler de "Biz de Aloğlu gibi düşünüyoruz" dediler. Başkan Ümit Boyner ise herhangi bir değerlendirme yapmadı ve "no comment - yorum yok" demekle yetindi.

* Mustafa Koç'la medya mensupları arasında "yerli otomobil' konusunda tartışma yaşanırken, Koç, yapılan haberlerde yanlış algı oluştuğunu söyledi, yine de yerli otomobille ilgili açıklamaları tatmin edici bulunmadı.

* Limak Holding'in patronu Nihat Özdemir, geçtiğimiz hafta yaşanan elektrik kesintileriyle ilgili şok bir iddia ortaya attı. Özdemir, elektrik kesintisinin nedeninin "teknik bir arıza değil", gazda yaşanan sıkıntıdan kaynaklandığını öne sürdü.

79 üye ile rekor kırıldı

* Divan Başkanı Aloğlu, derneğin 79 yeni üye kazandığını, bunun TÜSİAD tarihinde bir yıl içinde kazanılan üye sayısı açısından en yüksek yıllardan biri olduğunu vurguladı.

244 bin liralık bütçe açığı

* TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Cansen Başaran Symes,  dernek bütçesinin 2011'da 244 bin lira verdiğini, 2012'de 14 milyon 445 bin liralık bütçe hedeflendiğini belirtti.

* TÜSİAD'da yıllık üyelik aidatları da yüzde 9 artışla 24 bin liraya yükseltildi. Geçen yıl aidatların yüksek olduğuna itiraz eden üyelerden bu kez fazla ses çıkmadı.

bugün



Bu haber 733 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,828 µs