En Sıcak Konular

Fenerbahçe'ye UEFA müjdesi

20 Ocak 2012 08:39 tsi
UEFA cephesinde büyük sürprizler yaşanıyor.

Aydınlar, İsviçre'de 'küme düşürme olmasın. Eksi puan verelim" dedi. Yanıt "Adı geçenleri Avrupa'ya almam. Diğerleri hak ederse gelebilir" oldu. Play-Off'a temiz girilmesi istenirken, yazılı onay ise verilmedi.

İşler, kısmen de olsa Fenerbahçe lehine gelişiyor. UEFA ve TFF'nin belli konularda anlaştığı belirtiliyor. UEFA daha önce 58. maddenin değiştirilmesine net olarak karşıydı. Bunu Federasyon Başkanı Mehmet Ali Aydınlar'a da iletmişti. Ancak dün Nyon'a giden ve UEFA ile görüşen Aydınlar'ın "58'i değiştirmeyeceğiz. Aynen kalacak. Bir seferlik ek madde koyup, ağır eksi puan cezaları vereceğiz. Ayrıca bunu, eğer genel kurulda destek çıkarsa yapacağız" dediği öğrenildi. Nyon'da yapılan toplantıda bu formülün detaylarının masaya yatırıldığı öğrenildi.

Eğer bir aksilik olmazsa uygulanacak formüle göre;

**UEFA adı geçen kulüpleri 2-5 sene arası Avrupa kupalarına almayacak.

**Bu takımların bazıları, 2010-11 sezonuna ilişkin unvanlarını devredecek.

**Play-Off öncesi kararlar verilecek. UEFA bunu özellikle istiyor.

**Yargı süreci sonunda ilgili kulüpler suçlu bulunursa, kulüplerin küme düşürülmesi yeniden gündeme gelecek.

Ancak UEFA'nın o günkü tavrı ve 'olayın sıcaklığı' karara etki edecek.

**Adı geçmeyen kulüpler, örneğin Galatasaray, hak kazanırsa Avrupa'ya rahatlıkla gidecek.

**Galatasaray risk istemediği için UEFA'dan yazılı onay alınmasını talep etti. Ancak UEFA, TFF'ye böyle bir yazı vermedi!

İlginç olan bir konu da, Fenerbahçe'nin eksi puan cezasının geçen sezona uygulanmasını istediği. Fakat bu kabul görmedi. Eksi puan uygulanırsa, bu sezonun puanlarından eksilecek. Sarı-Lacivertli kulübün Sow gibi 20 milyo euro'yu bulan bir transfere imza atmayı göze alması da bu anlaşmanın bir işareti olarak yorumlanıyor.

BUGÜN İSTİNYE'DE KRİZ VAR

Türkiye Futbol Federasyonu bugün Süper Lig kulüpleriyle bir araya geliyor. Saat 14:00'te başlayacak toplantı İstinye'de binada gerçekleşecek. Kulüplere "UEFA ile anlaştık denecek. Toplantıya Galatasaray adına Başkan Ünal Aysal değil, Adnan Öztürk ve Refik Arkan katılacak. Galatasaray'ın tavrı belli. Sızan haberlere göre sarı-kırmızılılar yazılı onayda ısrar edecek. TFF'ye "Bize UEFA antetli kağıtta izin alındığını ibraz etmezseniz, bu işe onay vermeyiz" denecek. Yani toplantıda yine bir kriz yaşanması muhtemel.

YA CEZA GELİRSE?

İşte Aslan'ın yol haritası


UEFA sağ gösterip sol vurur ve ülkenin tümüne men cezası verirse ne olur? Galatasaray Başkanı Ünal Aysal görevi bırakacağını belirtmekle beraber, kulübünü sistemin (yani ligin) dışında bırakmanın da bir alternatif olduğunu beyan etmişti. Bir Galatasaraylı yöneticinin verdiği bilgiye göre net olan unsurlar ise şunlar;

1.    TFF'ye gönderilen ihtarname çok işe yarayacak. Hemen tazminat davaları açılacak.

2.    Sadece kulüp değil, maç başı ücretlerinden büyük gelir kazanan futbolcular da bu davalara müdahil olacak.

3.    Kulüp eğer Şampiyonlar Ligi hakkı kazanmış ama bu haktan mahrum kalmışsa, tazminat davasının rakamı (garanti gelir olan) 25 milyon euro seviyelerinde kalmayacak. Buna, forma satışı, forma reklamı, stat gelirleri gibi çok çeşitli kalemler de eklenecek. Dava tarihi boyutlara ulaşacak.

4.    Galatasaray TFF'ye yolladığı uyarı mektubunun örneğini UEFA'ya da gönderdi. Ancak ihtarname olarak değil, bilgi amaçlı. Bunu da yazısında belirtti. Olumsuz bir durumda UEFA'nın kapısı çalınacak. "Muhattabınız TFF'ye uyarı mektubu yolladık. Size de bilgi verdik. Mağduruyetimizi giderin" denecek.

5.    TFF'ye gönderilen uyarıda, lisansta yazan Sportif A.Ş değil, Galatasaray Derneği ifadesi yazıyor diye, bunun bir değeri olmadığı söylenmişti. Ancak bu doğru değil. Hukukçulara ve Galatasaray'a göre o yazıda "Tüm iştiraklerimiz adına" ifadesi var. Yani hukuki geçerliliği bulunuyor. Galatasaray Derneği çatısı altında Sportif A.Ş, Stat A.Ş, Gayrimenkul A.Ş gibi birçok unsur var.

6.    UEFA'nın Galatasaray'ın mektubuna cevap vermeyeceği, çünkü TFF gibi onların da Galatasaray Derneği'ni muhatap kabul etmediği iddiası var. Galatasaraylı yöneticiler buna şöyle cevap verdi: "Bilgi amaçlı gönderilen mektuba zaten cevap beklenmez. Biz her şeyi hesapladık. Galatasaray her türlü duruma hazırlıklıdır. Camiamız rahat olsun. O uyarı mektubunun altında Celal Erkut gibi önemli bir profesörün imzası var"

bugün


Bu haber 585 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,920 µs