En Sıcak Konular

Rumlar'ın büyük oyunu

20 Ocak 2012 08:37 tsi
Rumlar'ın büyük oyunu KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, Amerika'da düzenlenecek kritik Kıbrıs zirvesine gitmeden önce konuştu.

Eroğlu, Kıbrıs'ta kalıcı bir anlaşma için gayret gösterdiklerini ancak Rumların zamana oynadığını söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, ABD'nin New York kenti yakınlarındaki Grentree'de düzenlenecek üçlü zirve öncesi Bugün gazetesine konuştu.

Eroğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ve Rum lideri Dimitris Hristofyas'ın katılacağı zirvede karşı tarafın pozisyonunun önemli olduğunu vurguladı. Eroğlu, "Zamana oynayan anlaşmamak için müzakereleri oyalama taktiği içerisinde zamana aktaran pozisyonda olan Rumlar. Biz ise Kıbrıs'ta yaşayabilir, kalıcı bir anlaşmaya varmak için samimiyetle çalışıyoruz" diye konuştu. Kritik zirve öncesi BM'ye 20'şer sayfalık "taslak çözüm önerisi" veren taraflar, Grentree'de "al-ver" de dahil sıkı bir müzakereye oturacak. KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, "Rum tarafı sadece almayı düşündüğü için zaman zaman tıkanıyor müzakereler" ifadelerini kullandı. KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu ile Rum lider Hristofyas, müzakereler kapsamında BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un da katılımıyla bugüne kadar 4 üçlü zirve yaptı. Zirvelerin ilki 18 Kasım 2010'da New York'ta yapılırken, liderler geçen yıl 26 Ocak ve 7 Temmuz'da Cenevre'de, 30-31 Ekim'de ise New York Greentree'de üçlü toplantıda bir araya geldi.

Grentree'daki zirve, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın ölümü ardından yapılan ilk müzakere niteliğini de taşıyor. Eski cumhurbaşkanının oğlu Serdar Denktaş, babasının vefatından önce dikkatlerini Greentree toplantılarına çektiğini dile getirdi. Bu zirveyi yakından takip ettiklerini belirten oğlu Denktaş, "Geleceğimizi tehlikeye atacak önemli ilkelerden taviz veren bir metin çıkarsa ve bu referanduma götürülürse Kıbrıs Türk halkı da bunu reddedecektir diye düşünüyorum" diye konuştu.

Tel Aviv Rumlar’dan üs istedi

Kıbrıs Rum Kesimi ile yakın işbirliğine giden İsrail, askeri hava üssü kurmak için Rumlardan izin istedi. İki ülke enerji alanında işbirliğine gitmeye hazırlanırken İsrail Başbakan Netahyahu da Lefkoşa'yı ziyaret edecek.

İsrail, Kıbrıs Rum Kesimi ile işbirliğini arttırmaya başladı. Adada askeri tatbikat yapan Tel Aviv yönetimi şimdi de Rumlardan askeri hava üssü kurmak için izin istedi. Ancak Rumlar'ın henüz bir yanıt vermediği kaydedildi. İki ülkenin, petrol arama platformalarının güvenliği için işbirliği anlaşması imzaladığı bildirildi. Tel Aviv yönetimi, donanma ile hava kuvvetlerini platformların güvenliği için görevlendirmişti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da Lefkoşa'ya 16 Şubat'ta bir ziyaret düzenlemeyi planlıyor. İsrail'in Haaretz gazetesine konuşan üst düzey yetkililer, Akdeniz'de bulunan doğalgazın gündemin bir numaraları maddesi olacağını belirtti. Ayrıca Netahyahu'nun bulunan doğalgazın Avrupa ve Asya pazarlarına sunulmasına yönelik bir anlaşmada imzalamak istediği belirtildi. Bununla birlikte münhasır ekonomik bölgelere ilişkin de pürüzlerin de giderilmesi gündemde. İsrail, Türkiye ile ilişkilerinin bozulması ardından Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi ile işbirliğini arttırmaya başlamıştı. Atina ile ortak tatbikat düzenleyen Tel Aviv, bu ülkeye silah sattı. Rum Kesimi ile de savunma anlaşmaları imzaladı.

bugün


Bu haber 1,017 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,159 µs