En Sıcak Konular

5 bin dava düşüyor

20 Ocak 2012 08:27 tsi
5 bin dava düşüyor Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı üçüncü reform paketiyle, gazetecilere haberleri nedeniyle açılan yaklaşık 5 bin dava düşecek.

Düzenlemeden, AK Parti Milletvekili Şamil Tayyar, Nedim Şener ve Neşe Düzel'in de aralarında bulunduğu birçok gazeteci yararlanacak.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in önceki dün açıkladığı, yargı hizmetlerinin daha etkin, süratli ve verimli şekilde sürdürülebilmesi amacıyla getirilen yenilikler kapsamında basın ve ifade özgürlüğü alanında da yeni düzenlemeler yapılacak. Düzenlemeyle, basın ve yayın yoluyla ya da sair düşünce açıklama nedeniyle gazetecilere açılan yaklaşık 5 bin davanın düşeceği belirtiliyor. Düzenlemeden, AK Parti Milletvekili gazeteci Şamil Tayyar, Odatv Davası sanıklarından Nedim Şener ve Ertuğrul Mavioğlu, Neşe Düzel, Perihan Mağden, Hıncal Uluç, Emre Aköz, Ahmet Hakan Coşkun, Yalçın Bayer, Lütfi Kaplan'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda gazeteci yararlanacak.

KAPATMA KARARLARI KALDIRILIYOR

Yeni düzenleme, basın yayın yoluyla işlenen suçların önemli bir kısmını ve üst sınırı 5 yıla kadar hapis cezası olan suçları kapsıyor. Bu suçlarda davanın açılmasının ertelenmesi ve kesinleşmiş mahkumiyet hükümlerinde de infazın ertelenmesine karar verilecek. Kamu davasının açılmasının ertelenmesi veya kovuşturmanın ertelenmesi kararı verilen dosyalar, şüpheli veya sanıklarının erteleme kararının verildiği tarihten itibaren 3 yıl içinde aynı suçu işlememesi halinde işlemden kaldırılacak. Aksi halde, soruşturma, kovuşturma veya hükmün infazına karar verilecek. Mevcut uygulamadaki terör örgütünün propagandasını içeren süreli yayınların ileriye dönük olarak 15 günden 1 aya kadar durdurulması hükmü de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından sansür olarak değerlendirildiği ve ihlal kararı verildiğinden yürürlükten kaldırılacak. Daha önce yasaklama ve toplatma kararı verilmiş olan yayınlar hakkında da yeni bir yasaklama veya toplatma kararı verilmemiş ise daha önce verilen tüm toplatma kararları hükümsüz hale gelecek.

Kısa süre içinde yürürlüğe girmeli

Yargı sürecini hızlandırmayı hedefleyen düzenleme, Medya Derneği tarafından basın ve ifade özgürlüğü adına olumlu bir gelişme olarak değerlendirildi. Dernekten yapılan açıklamada, "Mesleki faaliyetlerinden dolayı kamu davası açılmış gazetecilerin davalarının ertelenecek olması basın ve ifade özgürlüğü adına olumlu bir gelişmedir" denildi. Düzenlemenin kısa süre içinde yasalaşarak yürürlüğe girmesi istenen açıklamada, "Basın suçlarına bir tür af niteliği taşıyan bu düzenlemelerin kalıcı hale gelmesi ise yasa koyucu yetkililerin birinci önceliği olmalıdır. Bunun için hazırlanmakta olan yeni anayasanın en temel maddelerinden birisi, basın ve ifade özgürlüğü hakkı olmalıdır. TCK ve TMK'nın gazetecileri ilgilendiren maddeleri daha demokratik bir şekilde yeniden düzenlenmelidir. Hepsinden önemlisi ise basın ve ifade özgürlüğünü ilgilendiren yasaların uygulanmasında demokrasi, fikir ve ifade özgürlükleri temel alınmalıdır" ifadelerine yer verildi.

yenişafak

Bu haber 622 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,796 µs