En Sıcak Konular

Avcı: Yasin Hayal'in tahliye olması mümkün değil

19 Ocak 2012 18:55 tsi
Eski Savcı Gültekin Avcı, Hrant Dink'in öldürülmesi ile ilgili görülen davada Yasin Hayal'in tahliye edilmesinin hukuki açıdan mümkün olmadığını söyledi.



Eski savcı Gültekin Avcı, Yasin Hayal'in tahliye olup olamayacağı şeklindeki polemikleri Cihan Haber Ajansı'na değerlendirdi. Polemiklerin yersiz olduğunu belirten Avcı, "İki noktada polemiğe mahal kalmaz. Birincisi Hizbullah davasında sanık olan ve tutuklu olan kişiler azami limit olan 10 senenin dolması sebebiyle bırakılmak zorunda kalmıştı. Bunun üzerine kamuoyunda oluşan infial üzerine Yargıtay Ceza Genel Kurulu 'Yargıtay aşamasında geçecek sürelerin bu ceza muhakemesinin kanununun 102. maddesinde belirtilen azami tutukluluk sürelerinin içerisinde değerlendirilmeyeceği' şeklinde bir içtihat oluşturmuştu. Bu içtihat isabetli midir? Evet isabetlidir. Çünkü İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi'nin 'Yargıtay aşaması süresinde geçen sürelerin tutukluluk sürelerine dahil olmayacağı' şeklinde kararları var. AİHM neye göre hüküm veriyor? İnsan Hakları Avrupa sözleşmesine göre. Dolayısıyla bu hüküm doğrudur. Bu hüküm açısından Yargıtay yine Ceza Genel Kurulu'nun içtihadını dikkate almak durumunda. Ve Yasin Hayal'in bu açıdan tahliye olması mümkün değildir." dedi.

İkinci hususun çok daha önemli olduğunu vurgulayan Avcı, Yasin Hayal'in terör örgütü yöneticisi olmaktan yargılandığını hatırlattı. Avcı, şunları söyledi: "Bu suçtan berat kararı verildi, ama kovuşturma bitti mi? Bitmedi. Hala Yargıtay aşaması var. Yargıtay ilgili ceza dairesinin 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne 'silahlı terör örgütü hususunda yeterli delil örgüsü varken ve sanıklar arasında örgütsel ilişki bulunurken bu ilişkinin görmezden gelinip beraat kararı verilmesi cihetine gidilmesi bozmayı gerektirir' şeklinde bir hüküm tesis etmesi fevkalade mümkün. Savcılığın Yasin Hayal'e yönelttiği itham hala devam ediyor. Maddi anlamda kesin hüküm söz konsu değil. Sadece yerel mahkeme işten elini çekti, ama yerel mahkemenin kararının doğruluğu Yargıtay'da değerlendirilecek. Bu suçlama hala devam edecek. Silahlı terör örgütü suçlaması devam ettiğine göre buradaki süre 5 yıl değil, tabii olarak 10 yıldır. 102. maddede 5 yıl artı 5 yıl olarak öngörülen süre, yani ikinci uzatma süresi 5 yıl olarak öngörülen sürenin içerisinde Yargıtay aşaması da vardır. Dolayısıyla 'silahlı terör örgütü' suçlaması Yargıtay aşamasında da geçerli olduğu için Yasin Hayal'in hiçbir suretle tahliye olması mümkün değil."

(CİHAN)



Bu haber 641 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,616 µs