En Sıcak Konular

İran’a askeri darbe 'felaket' olur

19 Ocak 2012 16:14 tsi
İran’a askeri darbe 'felaket' olur Rusya dışişleri bakanı, nükleer programından ötürü İran’a yönelik askeri bir darbenin ‘felaket’ anlamına geldiğini, böyle bir saldırının sadece İran’ın değil tüm dünyanın istikrarını tehlikeye sokacağını belirtti. Bakan, bu saldırı

Rusya, Batılı ülkeleri İran’a askeri bir darbe yöneltme hususundaki düşüncelerinden doğabilecek sonuçlar hususunda uyardı. Rusya’nın uyarısı, Tahran ile Batılı ülkeler arasında Hürmüz Boğazı krizinin tırmanmasının ve İran nükleer programının yankılarının ardından geldi. Moskova, İran’a yönelik askeri bir saldırının tüm dünyanın istikrarını tehdit altına sokacağına işaret etti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov dün yaptığı açıklamalarda İran’a yönelik Batılı askeri saldırının bir ‘felaket’ olacağını, İslam dünyasında zaten varolan bölünmelerin ciddi boyutlara ulaşacağını, bu saldırı gerçekleşirse uluslararası istikrarı tehdit edecek türden tepkiler silsilesiyle karşılaşacağını dile getirdi.

Basın toplantısında Amerika ve müttefiklerinin İran’a askeri bir saldırı düzenleyip düzenlemeyecekleri hususunda kendisine sorulan soruya ise şöyle cevap verdi: ‘Bu felaket meydana gelecek mi gelmeyecek mi bu konudaki olasılıkları, sürekli bundan bahsedenlere sormanız gerekir.’

Lavrov sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Şüphe yok ki böyle bir saldırı zaten yanmakta olan ateşin üzerine yağ dökmek olacak. Bu saldırı nereye varacağını bilmediğim tepkiler zincirini doğuracak.’

Rus bakan Tahran’a karşı askeri seçeneğin fiilen değerlendirilmesinden duyduğu endişeyi dile getirerek Rusya’nın bu saldırıyı engellemek için elinden geleni yapacağını söyledi.

Rus gazeteleri geçtiğimiz haftaki sayılarında Rus Ordusu’nun ülkenin güneyinde her sene yaptığı tatbikatların bu yıl İran’daki muhtemel askeri çatışmadan doğabilecek bölgesel sonuçlara odaklanacağını yazmıştı.

Yeni yaptırımlardan hedef hoşnutsuzluk

Rusya, İran’a yaptırımlar uygulanmasını onaylamıştı. Ancak şimdi bu yaptırımların genişletilmesine ya da yeni yaptırımlar dayatılmasına karşı çıkıyor. Lavrov, İran’a yönelik Batılı yaptırımların ekonomiyi felce uğratarak halkın hoşnutsuzluğunun artmasını sağlamayı hedeflediğine işaret etti.

Lavrov daha sonra, nükleer programı nedeniyle İran’a BM Güvenlik Konseyi tarafından daha sert yaptırımlar uygulanması karşısında Rusya’nın konumunu ise şu sözleriyle açıkladı: ‘Uluslararası örgütün yaptırımlarının potansiyeli tükenmiştir. Ek yaptırımlar, İran ekonomisi ve halkı üzerinde felç edici bir etkiye yol açıp büyük ihtimalle hoşnutsuzluğa yol açmayı hedeflemektedir.

Washington ve Tahran arasındaki gerilimin şiddeti İran’ın petrol sektörünün yaptırımlara maruz kalması halinde Hürmüz Boğazı’nı kapatma tehdidinin ardından iyice arttı.

Geçen Çarşamba günü Amerika, İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatma tehdidine karşı koymak için kuvvetlerinin hazır olduğunu açıklarken petrol ihraç eden ülkeler boğazın kapatılmasından duydukları endişe nedeniyle Tahran’dan güvence talep etti. 

Bu haber 1,209 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,814 µs