En Sıcak Konular

Zekeriya Öz için şok iddia

19 Ocak 2012 15:23 tsi
Zekeriya Öz için şok iddia Ergenekon soruşturmasının eski savcısı Zekeriya Öz’ün, görev değişikliği ile ilgili şok iddia...

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in eski avukatı Erdal Doğan, Ergenekon soruşturmasının eski savcısı Zekeriya Öz’ün, cinayeti gerçekleştiren yapının merkezine doğru ilerlerken görevden alındığını söyledi. Savcılığın soruşturmayı derinleştirmediğini ifade eden Doğan, "Olayın büyük fotoğrafına bakıldığında bu yapının adı belli, organizasyon belli. Bunun izlerini 2003 yılındaki Balyoz darbe planında görüyoruz. Hrant Dink’in o zamanlarda kim tarafından öldürüleceği konusuyla ilgili isimler bile belli.” dedi.

Hrant Dink cinayeti ile ilgili mahkemenin verdiği kararı Cihan Haber Ajansı’na değerlendiren Dink’in eski avukatı Erdal Doğan, Dink’in davalarını 2005’ten bu yana takip ettiğini anlattı. Cinayetten bir süre sonra mahkemeden bir şey çıkmayacağını anladığı için davayı bıraktığını belirten Doğan, Hrant Dink’in yaşadığı dönemde en fazla Ergenekon’dan tutuklu yargılanan Veli Küçük’ten tedirgin olduğunu dile getirdi.

İddianameyi hazırlayan savcıların soruşturmayı eksik yürüttüğünü kaydeden Doğan, “Bu mahkemeden bir şey çıkamayacağı yönünde görüş bildirmiştim. İddianameyi hazırlayan savcılık, çok eksik yürüttü soruşturmayı. Özellikle davaya gelip saldıran şu an Ergenekon’dan tutuklu olan kişilerden suç duyurusunda bulunulmuştu. Bununla ilgili hiçbir soruşturma yapılmadı ve dikkate alınmadı. Onun ötesinde Ergenekon bağlantıları o kadar ortaya çıkmıştı ki bu konuyla ilgili savcılık derinleştirmedi. Alelacele bir iddianame hazırlandı ve mahkemeye gönderildi. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi bu iddianameyi iade etti. Gerekçesi şuydu: Burada terör örgütü yok. Bunun üzerine iddianameyi hazırlayan savcılar itiraz etti ve mahkemeye tekrar gönderdi. O mahkeme bu davaya zorla baktı.” ifadelerini kullandı.

‘HRANT’I ÖLDÜREN YAPI, HALA BÜTÜN ATMOSFERİ KONTROL EDEBİLECEK GÜÇTE’

Kafes planında cinayetten ‘operasyon’ diye bahsedildiğini hatırlatan Doğan, “Olayın büyük fotoğrafına bakıldığında bu yapının adı belli, organizasyon belli, nasıl hareket ettiği belli. Bunun izlerini 2003 yılındaki Balyoz darbe planında görüyoruz. Hrant Dink’in o zamanlarda öldürüleceği konusuyla ilgili isimler belli. Diğer gayrimüslimlere yapılacak eylemler belli. Hrant’ı öldürecek insanların isim isim listesi de belirtilmiş. Öte yandan bunun Trabzon’daki askeri ayağı belliyken bununla işbirliğine giden bir polis grubu aşikardı, bu organizasyonun sonrasındaki gelişmeler. İhmaller ciddi ihmaller. İhmallerin önlemi alınsa Hrant yaşardı. O yapı hala bütün atmosferi kontrol edebilecek güçte.” diye konuştu.

Ergenekon soruşturmalarının eski savcısı Zekeriya Öz’ün Zirve Yayınevi cinayetine el attığı sırada görevden alındığını hatırlatan Doğan, sözlerini şöyle tamamladı: “Talebimiz üzerine Savcı Zekeriya Öz’ün bir çabası oldu. Bu konuyla ilgili Mart 2011 tarihinde bazı tutuklamalar oldu. Soruşturma hala devam ediyor. Orada bu kapsam içinde değerlendirildi. İki cinayet arasında bağlantı kurulabilir. Zirve yayınevi cinayetinde somut bir ilerleme sonraki aşama içinde Hrant Dink davası içinde çok önemli bir dayanak oluşturacaktır. Danıştay saldırısı da Ergenekon soruşturması içinde yürütülüyor. Bu dönemde işlenen dört cinayet birbirleri ile bağlantılı. Zekeriya Öz bu konuyla mücadele edebilmiş cesur bir savcıdır. Zirve Yayınevi cinayetine el attıktan sonra bu yapının operasyonel merkezine doğru gittiği bir yapıdan bahsediyoruz. Kendisinin de beklemediği bir şekilde görevden alındı. Görevden alınmasının nedeni; bu yapının merkezine doğru ilerlemesidir. Hrant Dink cinayetine doğru gidiyordu. Zirve Yayınevi cinayetine geldi. Operasyonel merkez vardı. Baştan savunduğumuz şey; darbe yapmak için kaos yaratmak, kaos için eylemler yapmak ve onun için de cinayetler işlendi, katliamlar yapıldı. Bu davada bu katliamların ortaya çıkarılması çok önemliydi. Bunun için en somut adımları atmıştı. Zirve Yayınevinde bu büyük bir etki yarattı. Alınmasının tek sebebi özellikle budur. Cinayetle ilgili operasyonel merkeze doğru gidiyordu.” şeklinde konuştu.

CİHAN


Bu haber 1,838 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,288 µs