En Sıcak Konular

Kereviz ummadığınız kadar faydalı

19 Ocak 2012 10:26 tsi
Kereviz ummadığınız kadar faydalı Kış mevsiminde ev hanımlarının en çok dert yandığı konu taze ve lezzetli sebze bulunmamasıdır.

Ancak sebzelerin kralı Lahana ve her derde deva kereviz ile kadınların sorunu çözülüyor. İşte bu ikiliyi lezzetli hale getirmenin ve faydalarını öğrenmenin zamanı geldi.

Kış mevsiminde herkesin diline “kışın pişirecek sebze bulamıyorum” sözü dolanmıştır. Oysa kış mevsiminde yetişen sebzeler de yazmevsiminin sebzeleri kadar lezzetli ve besleyicidir. Yeterki ne yiyeceğimizi, yediklerimizin faydalarını ve bu sebzeleri nasıl lezzetli hale getirebileceğimizi bilelim. İşte size harika ve kansersavar iki kış sebzesi; Lahana ve kereviz!

YÜKSEK BESİN DEĞERİ

Sebzeler dünyasında turpgillerin ayrıcalığı olmalıdır. Brokoli, alabaş, karnabahar, brüksellahanası ve pazının dahil olduğu sebzelerin kralı, lahanadır. Lahana çiğ olarak salatalarda kullanılabilir. Pişirildiğindeisebusebzeyi dikkate almamak imkansızdır, hatta biraz fazla pişirildiğinde ortaya çıkan kokusuna rağmen lahana için lezzetli bir sebze denilebilir. Dahası; içerdiği besin değeri ve kanserle savaştaki başarısı dikkate alındığında, lahanagiller dünya üzerindeki en önemli sebzelerdendir.

MEME KANSERİNDEN UZAK TUTAR

Doğu Avrupa ülkelerindeki kadınlarda, Amerikalı kadınlara kıyasla lahana tüketimi meme kanseri riskini azaltıyor. Doğulu kadınların beslenme tarzları üzerine yapılan analizde bu kadınların çok daha fazla lahana tükettiği ortaya çıkmış ve lahanadaki besleyici öğeler incelendiğinde bu etkinin olası sebebinin içerdiği indol adlı fotokimyasallar olabileceği sonucuna varılmıştır. İngiltere’de yapılanUlusalKanser Araştırma Konferansı’nda da lahana grubu sebzelerde bulunan indol-3-karbinol adlımaddenin kanser hücrelerini öldürmeye yardım edebileceğinden bahsedilmiş, özellikle de kemoterapi alan hastalarda önerilmiştir. Yıllar süren araştırmalar bu indollerin östrojen metabolizmasını olumlu yönde değiştirdiğini ve büyük ihtimalle bu şekilde kanser riskini azalttığını kanıtladı. Bu sebzeden faydalanmak için onu kürler halinde tek başına değil, normal öğünlerinizde almanız gerekiyor.

Lahananın kanser karşıtı özelliği, içeriğindeki indollerle sınırlı kalmaz.Kanser karşıtı değeri olan ve lahanada çokça bulunan diğer fitokimyasallar da vücudumuzda kansere karşı savaş veren birtakım enzimlerin üretimini artırır. Bu enzimlerin prostat kanseri riskini düşürdüğüne inanılmaktadır. StandfordÜniversitesi üroloji bölümünün yaptığı Canser Epidemiology Biomarkersand Prevention’da da yayımlanan araştırmaya göre, günümüzde bilinen fitokimyasallar arasında özellikle lahanada dikkat çekici oranda bulunan sülforofan bu enzim aktiviterini en iyi şekilde desteklemektedir. Lahanadaki bir başka kanser savaşçısı madde grubu ‘glukosinolatlardır’. Bu aktif madde grubu, vücuda alındıktan sonra daha güçlü bir kanser savaşçısı olan ‘izotiyosiyanat’ lara dönüşüyor ve esas etkiyi bumadde gösteriyor.

Bu konuda birçok çalışma mevcut. Çalışmalar genellikle ‘turpgiller’ ailesi üzerinde genel olarak yapılmış olsa da, 94 çalışmanın yüzde 70’inde lahananın bu konuda diğerlerinden daha etkili olduğu görüşü hakim. Özellikle de mide, kalın bağırsak ve akciğer kanseri konusunda.

BİLİYOR MUYDUNUZ ?

♦ İndol-3 karbinol’ün tarım ilaçları ve diğer toksinlerin kansorejen etkisine karşı koruyucu etkisinin olduğu da ispatlanmıştır.

♦ Tüketiciyi destekleyip koruyan, Çevresel Çalışma Grubu 2003 yılında kerevizi böcek ilacından en çok etkilenen 12 besin listesine dahil etti. Bu nedenle ker evizi pişirmeden ya da tüketmeden önce çok iyi yıkamalısınız.

Ummadığınız kadar faydalı

Bu mütevazı sebze çoğu kişiden saygı görmez. Ama birçok sebepten dolayı bolca tüketilmesi gerekmektedir. Bu sebze iştah kontrolü için mükemmeldir ve karbonhidrat isteğini köreltmek için yemeklerle birlikte salata ya da zeytinyağlı olarak her zaman tüketilebilir. Kereviz doyurucu özelliğiyle çiğnerken tükürük üretimini artırarak sindirime yardımcı olur. Taze sebze suyuna ekleyeceğiniz mükemmel bir besindir. C vitamini yönünden çok zengin olan kereviz, vücudun günlük C vitamini ihtiyacının %15’ ini karşılar. 100 gr kerevizde 2 mgr A vitamini, 15 mgr C vitamini, 4mgr kalsiyum, 10 mgr potasyum ve 2 mgr demir bulunur. İki orta boy kerevizde sadece 20 kalori vardır.

Kereviz yüksek tansiyonun tedavisinde bir numara

Kereviz tansiyon tedavisi için oldukça sağlıklı bir besindir. Geleneksel Çin tıbbında yüzyıllar boyunca yüksek tansiyon tedavisi için önerilmiş ve deneylerle de faydası kanıtlanmıştır. İncelemelerden biri laboratuvar hayvanlarına yapılan kereviz enjektesinin hayvanların kan basınçlarını yüzde on iki ile on dört oranında düşürdüğünü göstermiştir. İnsanlarda bu etki yaklaşık dört kereviz sapıyla elde edilir. Bugün pek çok hastane ve klinik, yüksek tansiyondan yakınan hastalarına önerdiği besinlerin ilk onuna kerevizi dahil etmiştir. Kerevizdeki fayda sağladığı düşünülen madde fitalit olarak adlandırılan fitokimyasallardır. Klinik incelemeler fitalitlerin damar duvar altındaki kas dokularını gevşeterek kan akışını artırdıklarını göstermektedir. Fitalitler aynı zamanda stres hormon seviyesini de düşürmektedir.

STRESE İYİ GELİR

2500 yıl önce hekimlerin babası Hipokrat, “Altüst olmuş sinirleriniz için kereviz besininiz ve ilacınız olsun” demiştir. Kereviz aynı zamanda son zamanlarda kemik sağlığı açısından çok önemli olup eklem, kemik, arter ve konektif dokuların tümünün yenilenmesine yardımcı olabilir. Ayrıca kerevizde kanser hücrelerinin gelişimini durdurduğu ispatlanmış olan bir madde daha vardır. Kereviz fenolik asitler açısından da zengindir ki, bu asitlerin kansorejen tümörlerin büyümesine neden olduğu bilinen prostaglandin’lerin faaliyetlerini engellediği ispatlanmıştır.

Sebzeden çok daha fazlası

Lahana için birsebzeden çok daha fazlası dememin sebebini kanser e karşıkoruyucu özelliği dışındaki faydalarını da görünce anlayacaksınız :

Kansızlık probleminin giderilmesine yardımcı olur.

Astım problemine karşıetkilisonuç verir

Öksürüğü giderici özelliği vardır

Balgam sökücüdür

Kabızlığı giderir

Kırmızı lahana ve yaban mersinine mavive kırmızı rengini ver en pigment molekülleri antosiyanin kaynağıdır.

Bunlar üzüm ve çilek gibi daha bir çok renkli meyvede de bulunur.Antosiyaninlerin sebze ve meyvelerimizi güzelleştirmenin ötesinde daha birçok işe yaradığı ispatlanmış bir gerçektir. Antioksidan işlevi görmelerive serbest radikallerle savaşma becerilerinden dolayı antosiyaninler kar diyovasküler hastalıklar karşısında da kuvvetli birsilahtır.Antosiyaninler iltihabın neden olduğu doku ve kan damarı duvarındaki zararlara karşı kişileri korumanın yanı sıra, alerjik reaksiyonların azalmasına da yar dım ederler. Fitokimyasal gücünün ötesinde, lahana günlük vitamin ve minar ellerin karşılanmasıaçısından da oldukça faydalı bir kaynaktır. Kalsiyum, magnezyum, potasyum, C vitamini K vitamini, beta karoten ve hatta az miktarda da olsa göz dostu lutein içerir. Bunlara ek olarak tabii ki posa içeriği de oldukça yüksektir. Bütün bu besleyici ve koruyucu besin öğelerinin hepsi dünyanın en düşük kalorili sebzesi “lahana” da mevcuttur.

Hipotroidisi olan bir eyler lahana tük etimini azaltmalı!

Lahana ailesinin çoğu üyesi, tiroid bezlerinin fonksiyonunu yerine getirmesini engelleyen birtakım maddeler içerir. Hipotiriodizm sorunu yaşayan kişilerin bu sebzeyi tük etmemeleri akıllıca olacaktır.

Kereviz suyu

Düzenli olarak kereviz yiyen ya da günde bir bardak kereviz suyu içen hastaların tansiyonunun düştüğü ve kan basıncının dengelendiği görülmüştür. Vücudun kaybettiği suyu yenilemenin en iyi yollarından biri de kereviz suyu içmektir. Kereviz suyu aynı zamanda stresi azaltır, uykusuzluğa iyi gelir ve baş ağrılarını engeller.Kereviz suyunu meyve sularıyla karıştırarak çok faydalı bir içecek elde edebilirsiniz. Örneğin, birkaç kereviz sapını bir armut ve birkaç santimetrelik zencefil köküyle karıştırarak elde ettiğiniz lezzet hoşunuza gidebilir.

UZMAN DİYETİSYEN BANU TOPALAKÇI

bugün


Bu haber 1,489 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,084 µs